Svētku nedēļai kultūras notikumus iesaka LTV redaktore un kinokritiķe Daira Āboliņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras” žūrijas loceklei Dairai Āboliņai kā kinokritiķei tuvākais medijs ir kino, tomēr šajā mūsu valstij tik īpašajā nedēļā viņa aicina neiestigt viena žanra robežās un atrast sev piemērotāko kultūras notikumu visdažādākajās mākslās un norises vietās.

Lielā Kristapa apbalvošanas ceremonija un translācija LTV

Šovakar, 12.novembrī gaidāms visblīvākais un apliecinošākais nacionālā kino kulminācijas brīdis.

Festivāla ceremonija šogad “skatos un skaņās” godinās Latvijas kino aizsācējus, sākot ar laiku, kad kino vēl bija mēms,

īpaši godinot latviešu kino vēstures fenomenu – poētisko kino skolu, kuru 60. gados noformulēja tā laika spožākie kino teorētiķi. Kinokritiķiem Mihailam Savisko un Ābramam Kleckinam tiks pasniegts apbalvojums par mūža ieguldījumu Latvijas kino. Un tiks nosaukti 2018. gada labākie kinoprofesionāļi un filmas! LTV tiešraides sākums 22.00 LTV1.

"Saule brauca debesīs", rež. Roze Stiebra
"Saule brauca debesīs", rež. Roze Stiebra

Saule brauca debesīs    

Esam sagaidījuši pirmizrādi leģendārās režisores Rozes Stiebras jaunākajai animācijas lielfilmai “Saule brauca debesīs”. Stiebra kopā ar mākslinieci Ilzi Vītoliņu un animatoru grupu pie filmas strādājuši 3 gadus, lai paspētu uz valsts simtgades laiku, lai caur tautas dainām, Jura Kaukuļa oriģinālmūziku un animācijas tēliem apliecinātu savu ticību Saules bērnam un mūsu nākotnei. Saule ar tumsu cīnās visās Rozes Stiebras filmās tiešā un pārnestā nozīmē. Režisores jaunā filma ir veidota klasiski, bet arī izmantojot jaunās tehnoloģijas.

JRT jaunā aktieru kursa pirmais iznāciens

Sestdien iestudējumam “Kalpa zēna vasara. Sākums” pirmizrāde Jaunajā Rīgas teātrī (JRT). Alvis Hermanis jau atklājis, ka šis Jāņa Akuratera jaunības stāsts ir viņa tēva mīļākā grāmata, un pats režisors piedalīsies izrādē kopā ar JRT jauno aktieru kursu. Tātad grāmatas nosaukuma papildinājums ar vārdu “Sākums” ir simbolisks vismaz šiem jaunajiem, topošajiem, cerīgajiem.

Kā pirmā balle, kā nevainības zaudēšana, kā pirmais solis.

Uh, cerams, ka mēs viņus nenospiedīsim ar savu ziņkārību.

Reiņa Zariņa bezmaksas koncerts 18. novembrī

Kā no plašā valsts svētku kultūras piedāvājuma izvēlēties kaut ko vienu? Visu noskatīties, noklausīties, apmeklēt taču nevarēs un nevajag. Manas izjūtas rezonē ar koncertu “Gaismas domas”. Pianista Reiņa Zariņa solokoncerts VEF Kultūras pilī četros pēcpusdienā.  Skanēs latviešu komponistu darbi. Daļu programmas klausītāji bija aicināti veidot paši, balsojot sociālajos tīklos. Ieeja bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti