Sveram izlasīto! Kura grāmata iegūs «Kilograms kultūras» balvu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2022" fināla balsojumā literatūras kategorijā uz balvu pretendē trīs grāmatas, turklāt visas – no latviešu literatūras klasiķiem veltītā lielprojekta "Es esmu…". Lasītājiem šoreiz jālemj starp diviem romāniem – Osvalda Zebra "Mežakaiju" un Arno Jundzes "Es nemiršu nekad", kā arī Ievas Strukas monogrāfiju "Par skaisto un aplamo dzīvi".

Balvas nominantus – oriģinālākos un kvalitatīvākos aizvadītā gada Latvijas kultūras notikumus – sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļu žūrija izvirzīja, bet skatītāji un klausītāji izvēlējās trīs balsojumos – pavasara, rudens un ziemas. Katrā balsojumā uzvarējušie nu piedalās fināla balsojumā. Par finālistiem iespējams balsot reizi dienā līdz 1. februāra pulksten 23.59, autorizējoties ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu.

LASI UN BALSO:

Osvalda Zebra romāns "Mežakaija"

Aizvadītā gada pavasarī "Kilograms kultūras" balsojumā uzvarēja un balvas finālā iekļuva Osvalda Zebra romāns "Mežakaija" par latviešu prozaiķi, dzejnieku un mākslinieku Gunaru Janovski.

"Mēs viņu varam atrast visos viņa stāstos un romānos, viņš ir klātesošs un sajūtams" – tā par Gunaru Janovski, kurš savu dzīvi pēc Latvijas okupācijas aizvadīja svešumā, teic Osvalds Zebris. "Viņš ir sācis rakstīt aptuveni 40 gadu vecumā, trimdā esot. Un tad, kā sācis rakstīt, tā līdz savai nāvei rakstījis ļoti, ļoti ražīgi – gandrīz vai pa grāmatai katru gadu. Janovska kopotie raksti, ja nemaldos, ir 18 sējumi kopumā." Zebris gribējis noskaidrot, kas noticis ar cilvēku, ka viņš sevī ilgu laiku glabājis, aizturējis vai neatraisījis rakstnieka potenciālu un vienā brīdī sācis ļoti jaudīgi rakstīt.

Osvalda Zebra romāns "Mežakaija"
Osvalda Zebra romāns "Mežakaija"

Romānu "Mežakaija" komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Toms Treibergs:

"Iespēja pārkārtot savus priekšstatus par to, ko nozīmē personības biogrāfija un pat – katrs no šiem vārdiem atsevišķi.

Spītējot kara sakultajām sadzīves putām, radošs gars meklē – un atrod! – kur sevi realizēt. Tādēļ varbūt pat tā nemaz nav bijusi spīts, bet ij mežam, ij jūrai piederīga putna planējums. Arī valodā."

Arno Jundzes romāns "Es nemiršu nekad"

Rudenī "Kilograms kultūras" balsojumā visvairāk balsu ieguva Arno Jundzes romāns par dzejnieku Eduardu Veidenbaumu "Es nemiršu nekad".

"Tas ir grūts uzdevums, tev ir jāmin un jācenšas notvert pareizo vilni un virzienu" – par Eduarda Veidenbauma ceļa šķetināšanu un romāna "Es nemiršu nekad" rakstīšanu sacīja autors Arno Jundze. Grāmatā viņš atklāj Veidenbauma dzīves pēdējo pusotru mēnesi, savukārt tajā aptverts viss dzejnieka mūžs. "Tajā brīdī, kad sāku rakstīt, es sievai mājās jokoju, ka droši vien visi zina par Veidenbaumu vairāk nekā es," atklāja Jundze. "Jo katram ir savs Veidenbaums. No vienas puses, varētu par to uztraukties – ko lai tagad dara? Bet es izmantoju paša Veidenbauma paņēmienu, proti, es centos par visu pārliecināties pats. Un tad es būvēju šo stāstu. Īsi par svarīgāko – tāda bija mana devīze."

Arno Jundzes romāns "Es nemiršu nekad"
Arno Jundzes romāns "Es nemiršu nekad"

"Nolobīt mīta garozu un atklāt tajā ne sastingušu fotogrāfiju, bet kustīgu, emociju viļņos bangojošu vīrieti.

Cilvēku, kura prieks un aizrautība kumulējās prāta teritorijā. Nekad tā nebija piepildīta līdz galam, un diemžēl slimības steidzināta, palika spēcīgas, un tomēr – sagataves līmenī. Bet "Baumam" patiešām ir izdevies nenomirt, un tagad to ir pamanījuši daudzi lasītāji," romānu komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Toms Treibergs.

Ievas Strukas monogrāfija "Par skaisto un aplamo dzīvi"

Ziemā "Kilograms kultūras" balsojumā lielāko lasītāju atbalstu ieguva teātra zinātnieces un dramaturģes Ievas Strukas sarakstītā Anšlavam Eglītim veltītā monogrāfija "Par skaisto un aplamo dzīvi".

Vai vienā monogrāfijā var pateikt visu būtiskāko par rakstnieku? Ieva Struka uzskata, ka neatkarīgi no laika un telpas, diez vai iespējams pateikt visu, tomēr pašu būtiskāko var gan: "Gribu pateikt paldies literatūrzinātniecei, [..] Anšlava Eglīša radiniecei no Veronikas Janelsiņas puses, Aijai Janelsiņai-Priedītei, kura tad, kad tikāmies, lai runātu par Anšlavu, teica, ka Rietumu pusē tomēr raksta lakoniskāk un šo vajadzētu arī atjaunotajā Latvijā pārņemt no Rietumu literatūrzinātnes. Rakstot es šos vārdus turēju dziļi sirdī un tiešām centos pēc būtības koncentrēt domu un neizplūst. Bet kārdinājums izplūst ir, to nevar noliegt, dažreiz teksts pats aicina uz priekšu, ved..." 

Ievas Strukas monogrāfija “Par skaisto un aplamo dzīvi”
Ievas Strukas monogrāfija “Par skaisto un aplamo dzīvi”

"Pilnīgs un objektīvs literatūrzinātnisks dziļurbums, iespējams, visoriģinālākā latviešu modernista daudzzarotā mūža koksnē,"

tā monogrāfiju raksturoja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Toms Treibergs. "Tā kā visi Anšlava Eglīša darbi vēl arvien Latvijā nav izdoti, šī grāmata var kalpot kā nepārprotams mājiens kļūmīgo situāciju labot. Stils ir autora uzvalks, uz kura pat sīkākais puteklītis kritīs acīs arī vislabticīgākajam lasītājam. Nedz aplūkojamais varonis savulaik, nedz viņa aplūkotāja šodien par šo aspektu nav piemirsuši. Pirmais – tēlojot cilvēcisko ieradumu pustoņus un kolorītu, otrā – rāmējot laikmetu karkasus, lai skaidrotu cīņu par vērtību saglabāšanu tajos."

Balso par saviem favorītiem!

To, kurš notikums svinīgajā ceremonijā saņems balvu "Kilograms kultūras", noteiks skatītāju balsojums. Līdz 1. februāra pusnaktij reizi dienā iespējams balsot par saviem favorītiem desmit balvas kategorijās.

Apbalvojuma "Kilograms kultūras 2022" pasniegšanas ceremonija – 17. februārī pulksten 21.05 tiešraidē LTV1, LSM.lv, REplay.lv, kā arī LR1 un LR3 "Klasika".

Par balvu "Kilograms kultūras"

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

"Kilograms kultūras" žūrijā darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Ašmane, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LTV raidījuma "Kultūrdeva" producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti