Šonedēļ? Operas 100. sezonas atklāšana, filmu un teātru pirmizrādes!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Visi beidzot atgriezušies no vasaras atvaļinājuma un krietni samazinājuši dārzos ziedošo gladiolu skaitu. Laiks atklāt rudens sezonas kultūras notikumu klāstu! "Kilograms kultūras" žūrija tiekas, vērtē, diskutē, pamanot nozīmīgas kultūras norises. Lai tas nepaliktu tikai žūrijas sarunu lokā, piedāvājam arī jums ielūkoties, kas ievērības vērts kultūrā notiek šonedēļ. Iesaka žūrijas pārstāve, kino kritiķe Daira Āboliņa.

1. JRT otrais iestudējums šosezon

9. septembrī Jaunais Rīgas teātris turpinās sezonu ar vācu dramaturga Geca Leinevēbera izrādi "Latviešu laupītāji", kas balstīta Fridriha Šillera lugā "Laupītāji". 

Šillera drāmas nosaukums ieguvis palašinājumu “Latviešu laupītāji”, kas varētu nozīmēt tiešu mērķējumu simtgades svinībās apmulsušajiem tautiešiem.

Brīvība un neatkarība vienmēr ir bijuši Šillera lugas atslēgas vārdi, bet kopš tā laika pagājuši vairāk nekā 200 gadu! Tātad interpretācija. Fokusējums? Šī iestudējuma režisors ir bijis Alvja Hermaņa sabiedrotais un dramaturgs vairākos starptautiskos iestudējumos. Aktieri Ģirts Krūmiņš, Vilis Daudziņš, Gundars Āboliņš var visu, viņu pārtapšanas spējām nav robežu. Būs aizraujoši!

2. Svētki mūsu Baltajā namā

6. septembrī notiks Latvijas Nacionālās operas un baleta 100. sezonas atklāšanas koncerts. Tā programma veidota divās daļās, no kurām pirmā veltīta baletam, bet otrā - operai. Latvijas Nacionālās operas un baleta solisti piedāvās ieskatu gaidāmās sezonas jauniestudējumos, kā arī ļaus atskatīties uz spožākajām mākslas virsotnēm no iepriekšējo sezonu uzvedumiem.

Šim faktam par godu, Baltais nams mums sarūpējis koncertu, kas apliecinās kolektīva jaudu un spožumu.

Gan operā, gan baletā ir ienākusi jauna paaudze, kas jau sevi apliecinājusi uz mūsu skatuves. Šis būs leģendu vakars - tagadnes un pagātnes dievišķo talantu satikšanās. Pasākums vakartērpos un varbūt pat smokingos. 

3. Pirmizrāde filmai "Laika tilti"

Pēc vērienīgas latviešu kino retrospekcijas un pasaules pirmizrādes Čehijas Karlovi varu festivālā, arī Latvijai būs iespēja redzēt radošā tandēma - Kristīnes Briedes (Latvija) un Audra Stoņa (Lietuva) - dokumentālo filmu “Laika tilti”. Kā formuleja režisore Kristīne Briede: "Tā ir oda Baltijas poētiskajam dokumentālajam kino, kuru 60. gados aizsāka jauni, citādāku kino taisīt griboši puiši, kuri nu jau ir veci vīri, no kuriem daudzi jau aizsaulē". Tas papildina filmu ar eksistenciālu skaudrumu. 

Kristīnes Briedes un Audrjus Stoņa meditatīvā filma portretē 1960. gadu Baltijas jaunā viļņa kino poētu paaudzi.

Apzināti atteikušies no hronoloģiskas faktu izpētes, autori poētiskā dokumentālā kino strāvojuma kopainu atklāj, izmantojot pašu filmas varoņu tēlaino rokrakstu. Filmā "Laika tilti" tiek parādīti izcili darbi, kā arī to režisori – personības, kuri izklāsta savas domas un uzskatus laikā, kad apritējušas vairākas desmitgades kopš viņu meistardarbu uzņemšanas: Hercs Franks, Uldis Brauns, Ivars Seleckis, Marks Sosārs, Andress Sēts, Roberts Verba, Henriks Šablevičus un Aivars Freimanis. Filmas pirmizrāde notiks trešdien, 5. septembrī, plkst. 18.30  kinoteātrī "KSuns".

4. Pirmizrāde filmai par dzejnieku Vladimiru Majakovski

7. septembrī kinoteātra "Splendid Palace" apmeklētāji varēs noskatīties Aleksandra Šeina filmu "VMajakovskis". Klāt būs arī filmas radošā komanda, ar "VMajakovski" iepazīstinās filmas režisors Aleksandrs Šeins.

 Majakovski viņa laikabiedri pasludināja pat revolūcijas simbolu. Sievietes viņu mīlēja un pameta. Būt simbolam ir visnotaļ smaga nasta visos laikos.

Krievijā no visas krievu dzejas avangarda paaudzes tikai Majakovskis kļuvis par valsts politiskās modernizācijas simbolu. Tajā pašā laikā Majakovskis aktīvi centās pārvarēt barjeras ne tikai starp poētisko un politisko, bet arī starp augstu modernisma dzeju un masu kultūru. Projekts sākās kā teātra izrādes mēģinājums, līdz aktieri kļūst par  Majakovska dzīves un topošās filmas tēliem. Tas ir filmas autoru skatījums uz dzejas klasiķi, viņa poēziju un biogrāfiju ar tagadnes acīm. Un drosmes viņiem netrūkst.

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti