Šonedēļ kultūrā: rudens mūzika, Čehovs Rēzeknē un grāmata par Artūru Skrastiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nupat sācies sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras 2020" rudens balsojums! Tikmēr tās žūrija turpina vērtēt kultūras notikumus Latvijā un ik nedēļu sagatavo ieteikumu izlasi LSM.lv lasītājiem. Šonedēļ četrus kultūras notikumus izvēlējās žūrijas locekle Gunda Vaivode.

Poga, Liepiņš, Leimane, LNSO 

Ir vairāki iemesli, lai ceturtdien dotos uz Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertu: tas parasti ir notikums pats par sevi; pie diriģenta pults būs Andris Poga, kas ar domām un darbiem mazliet jau ir Stavangerā, bet ar sirdi vēl tepat – pie sava orķestra.

Solists Daumants Liepiņš, kurš spēlēs Prokofjevu, ir šodienas jauno pianistu lielā cerība, par kura talantu pārliecināti arī tie profesori, kas uzņēmuši viņu Karalienes Elizabetes mūzikas kapelā.

Un, protams – LNSO rezidences komponistes Lindas Leimanes jaundarbs "Longing. Flashing. Bonding”. Kur tad vēl Skrjabins, kas tik reti skan! Tie, kuri nav tikuši pie klātienes biļetēm, varēs skatīties un klausīties koncerta video tiešraidi. 

Rudens mūzika – Vasks, Bēthovens

2. oktobrī Liepājā un 3. oktobrī Dzintaros viesosies slavenais “Artemis Quartet”, kura jaunajā sastāvā nemainīga vērtība ir pirmā vijole Vineta Sareika. Spēlēt kopā un vēl tik intīmi kā kvartetā – tā šodien ir milzīga laime! Bet, ja līdzās šim vienkāršajam spēles priekam vēl ir iespēja pietuvoties dižā Bēthovena mūzikai (15. stīgu kvartets) un pirmatskaņot Pēteri Vasku (Sestais stīgu kvartets), tad šiem koncertiem ir potenciāls kļūt par lieliem rudens svētkiem. 

Čehova ‘’Kaija’’ – Rēzeknes "Jorikā”

"Spēlmaņu nakts” žūrija mums skaidri likusi saprast, ka labas lietas notiek arī daudzajos "mazajos” teātros. Viens no tiem ir Rēzeknes "Joriks”, kurā nupat iestudēts Čehova skumjais stāsts par mīlestību un mākslu "Kaija”, ko autors savulaik nodēvējis par komēdiju.

Kāds būs režisora Mārtiņa Eihes uzstādījums, to jābrauc lūkot uz Rēzekni 30. septembrī vai 1. oktobrī.

Pie tam izrāde ir bilingvāla – latviešu un krievu valodā. Intriga – fināls katrā izrādē, iespējams, atšķirsies. Kā atzinis Mihails Gruzdovs: "Šī varbūt ir vienīgā luga par mākslu, pie kuras ir vērts atgriezties atkal un atkal.” 

Artūra Skrastiņa Spogulija

Sešpadsmit gadus ir tapusi grāmata, kura nule kā nonākusi pie lasītājiem. Dailes teātra simtās jubilejas gadā klajā nākusi teātra kritiķes Līvijas Dūmiņas grāmata par vienu no šī teātra vadošajiem aktieriem Artūru Skrastiņu.

Viņš uz Dailes teātra skatuves spēlē jau 25 gadus, un grāmata “Artūra Skrastiņa Spogulija” atklāj aktiera ceļu līdz tai. Apjomīgo darbu cildina gan pats grāmatas varonis, gan viņa sievasmāte. 366 lappuses var izlasīt bez aizķeršanās, jo uzstādījums – būt atklātam – autorei ļāvis izveidot aizraujošu aktiera un laika portretu ar dažu labu drosmīgu atzīšanos. Grāmatā ir arī fotogrāfijas un Ilzes Vītoliņas zīmējumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti