Šonedēļ kultūrā: no alternatīvās mūzikas līdz Zālītes dzejai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šonedēļ Latvijas Radio 1 ētera personība un sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis Toms Treibergs aicina baudīt dažādu kultūru – no alternatīvās mūzikas līdz Māras Zālītes dzejai.

Apokrifi
Apokrifi

"Apokrifi"

Grupa "Bērnības milicija" Latvijas alternatīvās mūzikas cienītājiem ir kulta apvienības statusā. Un tas ir pilnībā saprotams – mainījuši savu instrumentācijas pieeju ne vienu reizi vien, satiekot jaunus kolēģus mūzikā un atkal no tiem atvadoties, "miliči" ir iezīmējuši ļoti nepieciešamu punktu mūsu kultūras kartē. Proti, Juris Simanovičs ar pārējo komandu klausītājiem piedāvā nepiekāpīgu, atklātu un tiešu secējumu mūsu ikdienas dzīvēs un pieredzēs. "Iesviežot sejā" sociālas pārestības, individuālo izvēļu greizumu un cilvēcisko sajūtu nereti melīgo iedabu. Tā sakot, "ne viss ir tā, kā izskatās no sākuma". Biju pārsteigts, kad nejauši atklāju to, ka "Bērnības milicija" aizvadītā gada nogalē ir laidusi klajā jaunu albumu "Apokrifi". Varu daļēji nojaust grupas izvēli pārlieku neangažēt šo notikumu, pieņemot, ka "zinātāji tāpat atradīs un noklausīsies".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

To iespējams izdarīt platformā "Bandcamp", kuru vienlīdz ērti ir lietot gan viedierīcēs, gan datora ekrānā. Ja vēlaties novērtēt neliekuļojošu un drosmīgu rokmūziku latviešu valodā, šī noteikti ir viena no labākajām iespējām.

Mihaēla Merkela "CINVALĀ"
Mihaēla Merkela "CINVALĀ"

"Memory nr. 2. Atmiņas mūs redz"

Latvijas Mākslas akadēmijas aulā šobrīd ir apskatāma izstāde, kuru veidojuši Romas, Drēzdenes, Budapeštas un Latvijas mākslas akadēmiju studenti. Ekspozīcija "Memory nr. 2. Atmiņas mūs redz" ir tapusi starptautiskā Mākslas augstskolu alianses projekta "EU4Art" gaitā. Šīs ieceres ilgtermiņa mērķis ir stiprināt vizuālās mākslas studiju programmas Eiropas Savienības dalībvalstīs, nodrošinot studentiem dažādas mobilitātes, tādējādi dažādojot gan kolektīvo, gan individuālo izglītošanos mākslu jomā.

Runājot par pašu izstādi, galvenokārt jāuzteic tajā iekļauto mākslinieku stilistiskā līdzība un izvēle savu sakāmo iekļaut nelielās un askētiskās formās – visviens, vai tie būtu figurāli veidojumi, fotogrāfijas vai jauktās tehnikas darbi. Sevišķi mani uzrunāja vācu mākslinieka  flomāstera zīmējumi gan uz caurspīdīgas plastmasas loksnēm, gan tintes zīmējumi uz grāmatas lapām. Pats Mihaēls Merkels savu ieceri raksturo sekojoši: "Apzīmējums "palimpsests" attiecas uz struktūru, kurā pārklājas dažādu laika periodu iezīmes. Šeit zīmējums attiecas uz drukātās grāmatas lapām, taču tas, kas slēpjas apakšā, joprojām ir saredzams. Tajā pašā laikā kalnrūpniecība, kas ir šīs sērijas darbu tēma, ir palimpsestiem līdzīgo izrakteņu atklāšana."

Latvijas Radio kora "Sakrālie dziedājumi"

Piektdienas vakarā pulksten 19.00 Rīgas Svētā Jāņa baznīcā notiks Latvijas Radio kora "Sakrālo dziedājumu" kārtējais koncertlaidiens. Kā norāda diriģents Kaspars Putniņš, šo dziedājumu regulāra iedzīvināšana ir aizsākusies pirms astoņiem gadiem, un šajā reizē īpašas ir divas komponistu figūras: renesanses ģēnijs Džovanni Pjerluidži da Palestrīna un komponists Krists Auznieks. Klausītājiem būs iespēja novērtēt Krista jaundarbu "Sensus", kura idejisko kodolu formē rakstvieta no apustuļa Pāvila vēstules romiešiem: "Un netopiet šai pasaulei līdzīgi, bet pārvērtieties, atjaunodamies savā prātā." Turpretim Džovanni Palestrīnas teju caurspīdīgais, levitējošais mūzikas raksturs atplauks caur komponista sacerēto mesu, veltītu pāvestam Marčello. Mesa sarakstīta ap 1563. gadu, kad norisinājās strikti pārspriedumi pret daudzbalsīgu, oriģināli komponētu baznīcas mūziku, jo tā pārāk bieži esot pašmērķīga, balstīta populāru dziesmeļu melodijās, bez cieņpilnas attieksmes pret Svētajiem Rakstiem. Tomēr pēc šīs mesas noklausīšanās daudzu spriedēju domas mainījās un sākotnējās, garīdznieku un mūziķu ieņemtās "kaujas līnijas" tika atstātas mierā. Papildus tam Svētā Jāņa baznīcas velvēs būs klausāms Johannesa Brāms trīs motešu cikls ar atblāzmām no 16. gadsimta Venēcijas polifonijas skolas rakstības, kā arī pazīstamā angļu muzikologa, žurnāla "Gramophone" apskatnieka, diriģenta un komponista Aivena Mūdija sakrālie kora darbi. Jāpiebilst, ka viņš ir arī Ekumēniskās Konstantinopoles patriarhāta priesteris.

Māra Zālīte "Visas lietas"
Māra Zālīte "Visas lietas"

Mārai Zālītei – 70

Neticami, bet fakts – 18. februārī savu 70 gadu jubileju svinēs dzejniece, rakstniece un dramaturģe Māra Zālīte. Īpaši pasvītrojot šo zīmīgo svētku reizi, apgāds "Dienas grāmata" laidis klajā nu jau devīto dzejoļu krājumu "Visas lietas". Iepriekšējā dzejas grāmata "Dziesmu rakstā" apgādā "Mansards" iznāca 2015. gadā, un tajā bija apkopoti autores dzejoļi, kas komponēti mūzikliem un rokoperām "Meža gulbji", "Kaupēn, mans mīļais", "Indriķa hronika", "Putnu opera", "Tobāgo!", "Priekules Ikars", "Sfinksa", "Hotel Kristina", "Eža kažociņš" un "Leļļu opera". Nu mūsu rīcībā jauna Māras Zālītes "domu opera tekstā" – pats izdevums līdz manām rokām vēl nav nonācis, tomēr esmu visai pārliecināts, ka tajā ieraudzīšu to attieksmi, kas man ar Māru saistās personīgo tikšanās un sarunu reižu iespaidā. Poētismu, kurš ir viegls, taču neplivinās. Ielaišanu savā privātajā teritorijā, vienlaikus paturot sētas vārtiņus pusvirus. Jo, tāpat kā jebkurā citā, arī dzejas telpā ir ieejas un izejas. Un pieklājīgs viesis zina, kad viņam laiks doties. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti