Šonedēļ kultūrā: izstāde logos Jūrmalā, bezmaksas kino, grāmata par karu un piemiņas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sola, ka šonedēļ laiks būs patīkami pavasarīgs! Labs iegansts doties uz Jūrmalu, lai aplūkotu logos iekārtotu izstādi. Tiem, kuriem vakari arvien šķiet parāk vēsi, – ienāciet filmas.lv vai atveriet biogrāfisku grāmatu "Apbedītais vīnogulājs"! Šīs nedēļas kultūras ieteikumus sagatavojusi raidījuma "Ielas garumā" vadītāja, "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Lilita Eglīte.

Askolda Saulīša filmas tiešsaistē

Portālā “filmas.lv” vērts noskatīties kinorežisora Askolda Saulīša (1966-2021) filmas: “Keep Smiling!”, “Sarkanais un brūnais”, “Parāds Afganistānai”, “Bermontiāda”, “Dziesmuvara”, “Astoņas zvaigznes” u.c.

Bez maksas skatāmas 14 Askolda Saulīša filmas.

Askolds bija ļoti talantīgs cilvēks, ne velti saņēmis četras “Lielā Kristapa” balvas. Gadiem ilgi režisors konsekventi pētījis mūsu XX gadsimta vēstures mezgla punktus, palīdzot labāk izprast notikumus, kas tautas dzīvē atstājuši tik dziļas rētas.

Patiess stāsts par karu

“Apbedītais vīnogulājs” ir grāmata, kas man lika pārvērtēt visu, ko iedomājos zinām par Gruzijas–Abhāzijas karu un karu vispār. Latviešu žurnālists Arturs Jurkevičs grāmatu rakstījis kopā ar Malhazu Džadžanidzi, ieklausoties viņa pārdzīvotajā.

Tas ir jaunekļa pieaugšanas stāsts ļoti skarbos, pat traģiskos apstākļos.

Patiess stāsts, kas aizskar līdz dvēseles dzīlēm. Citējot grāmatu: “Ja esi izdzīvojis karā, tas nebūt nenozīmē, ka esi palicis dzīvs.”

Koncerts "Es visas domas aizmirstu" 

25. martā plkst. 19.00 Mazajā ģildē dziedātāja Anta Eņģele kopā ar koklētāju Laimu Jansoni dāvā tiešsaistes koncertu ”Es visas domas aizmirstu” /Andrejs Eglītis/. Tas ir vēltījums 1949. gada deportāciju un komunistiskā genocīda upuru piemiņai. Laima Jansone atskaņos savas oriģinālkompozīcijas un latviešu autoru skaņdarbus uz dažādām koklēm, bet duetā ar Antu Eņģeli – latviešu tautasdziesmas, Imanta Kalniņa un citu autoru melodijas jaunās aranžijās. Tiešraide būs skatāma Mazās ģildes "Facebook" kontā.

Kultūras pastaiga Jūrmalā

Turpinot skatloga izstāžu apskati, iesaku aizbraukt uz Jūrmalu, kur pilsētas muzeja kamīnzāles logos iekārtota izstāde “Koka cilvēks - Oļegs un citi darbi”. Tur aplūkojami tēlnieka Oļega Skaraiņa mazo formu tēlniecības darbi, kas tapuši viņa mūža nogalē.

Koka miniatūras saspēlējas ar bronzu, ģipsi, drāšu pinumu un pat putuplastu.

Oļegs Skarainis veidojis pieminekļus daudzām kultūras un mākslas personībām, bet viņa nozīmīgākais darbs ir Salaspils memoriālais ansamblis (kopā ar tēlniekiem Ļevu Bukovski un Jāni Zariņu).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti