Šonedēļ kultūrā: filma par Coju, mūzikas recenziju meistarklases, unikālas fotogrāfijas un «Lēciens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šonedēļ kultūras notikumus iesaka kino kritiķe, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumu un filmu autore Daira Āboliņa. Viņa atzīst, ka ikviens filmas veidotājs cer uz lielo ekrānu, taču šis laiks ir radījis precedentus, kad jauna filma savu kino dzīvi pilnasinīgi piedzīvo mūsu laikam iespējamos formātos. 

1. Neticams dzīvesstāsts

Latvijas, Lietuvas un Francijas kopražojuma dokumentālā filma “Lēciens” (režisore Giedre Žickīte) jau uzvarējusi Varšavas kinofestivālā kā gada labākā filma. Tā attālināti izrādīta vēl astoņos starptautiskos festivālos.

Trillera cienīgs stāsts portretē 90 gadus veco Simu Kudirku, kurš izraisīja starpvalstu incidentu aukstā kara laikā pirms 50 gadiem.

ASV apsardzes kuģis Atlantijas okeānā satikās ar kuģi “Sovetskaja Litva”, vīrietis izmantoja gadījumu un pārlēca no padomju kuģa un Amerikas laineri. Tolaik pārbēdzēju no represijām izglāba kāds latvietis, kurš strādāja uz amerikāņu kuģa, paziņojot šo faktu ārzemju medijiem. Filmu no Latvijas puses producē “VFS Films”. Dokumentālajā filmā ir iekļauti unikāli arhīva materiāli, kā arī notikumu rekonstrukcijas, piedaloties joprojām mundrajam deviņdesmit gadīgajam varonim. Filma skatāma vairākās Latvijas straumēšanas platformās.

2. Filma par Coju

Pasaules pirmizrādi piedzīvojusi pazīstamā krievu režisora Alekseja Učiteļa filma “Cojs”. Tā atgādina par krievu rokmūziķa Viktora Coja pēdējo dienu un nāvējošo autokatastrofu, kas notika Latvijā pirms 30 gadiem.

Filma tiek stāstīta no avāriju izraisījušā autobusa šofera viedokļa, kuram pēc tam jātransportē arī zārks uz Ļeņingradu un atpakaļskata spogulī nākas vērot aizgājēja tuvinieku patiesās un uzspēlētās kolīzijas.

Filmu no Latvijas puses producē studija “Mistrus Media”. Tā uzņemta Latvijā, iesaistot arī vairākus latviešu aktierus (Inga Tropa, Artūrs Skrastiņš). Filma ir pretrunīgi vērtēta, jo brīvi interpretē notikumus, taču tā ir spraiga un ar komerciālu potenciālu. Filma ir pieejama straumēšanas platformās un "Splendid Palace" privātajos seansos, vienas saimniecības lokā.

3. Melnbalts ceļojums laikā 

No 17. decembra līdz 2021. gada 31. janvārim Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs būs skatāma leģendārās fotogrāfes Māras Brašmanes personālizstāde “Atskatoties”. Laiks, pilsēta, lauku vide un cilvēki – gandrīz kā atmiņu albums…ceļojums laikā cauri dažādām varām, kas tomēr ir pašas autores dzīves gājuma un redzējuma iekadrēts. Unikālas fotogrāfijas, uzņemtas no 1960. gada līdz pat mūsu gadsimta pirmajai desmitgadei, kas veidotas uz melnbaltās fotofilmas. Fotomākslinieces dokumentālais fiksējums ir personisks, stilistiski izjusts un smeldzīgs, jo tāds ir mirklis, kas apstādināts kadrā.

4. Kā profesionāli uzrakstīt mūzikas recenziju?

Kas ir jāzina jaunajiem, kuri pretendē būt mūzikas apskatnieki? No 10. decembra "Youtube" pieejami video materiāli, ko sagatavojis žurnāls “Mūzikas Saule” sadarbībā ar Emīla Dārziņa mūzikas skolu. Muzikologi, valodnieki, pedagogi un mūziku saprotošie, rakstīt gribošie censoņi aicināti iepazīties ar tiešsaistes meistarklasēm par to, kā rakstīt par mūziku. Mūzikas recenzijai vai mūzikas apskatam ir savi mērķi, profesionāla leksika un spēja skaņu pasauli izpaust vārdos piemīt ne katram… Vērts pamēģināt!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti