Smiekli, pareģojumi un nostalģija lieliem un maziem – Dairas Āboliņas kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirmdien, 23. septembrī, skatītāju, klausītāju un lasītāju ievērībai tiek piedāvāts sabiedrisko mediju gada balvas „Kilograms kultūras” rudens balsojums, kurā tiks noteikti balvas finālisti astoņās kategorijās. Kultūrfaktus gada otrā trimestra balsojumam atlasījusi žūrija, kuras locekļi nu jau divarpus gadus piedāvā arī savu mazo iknedēļas izlasi. Šonedēļ mākslas notikumus iesaka kino kritiķe, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumu un filmu autore Daira Āboliņa.

Smieklu sasaukšanās Valmieras teātrī

Labsirdība un mīļums nāk no bērnības, kad laime ir absolūta, neraugoties ne uz ko. Un vēl tas nāk no Ineses Zanderes dzejas, kas, izmantojot bērnu vārdu spēles, vienmēr aizķer pieaugušo sirdis.

Inese Zandere ļoti sader ar mūziku un teātri.

Jautājums “kāpēc”  ir nevietā, jo tas, ko cilvēki meklē teātrī, ir “dzīvs” kontakts  un līdzdarbība. Režisores Ineses Mičules jaunā izrāde liks ieskanēties dzejai kā vārdam un dzejai kā mūzikai. Renāra Kaupera un Goran Goras dziesmas un lecampanti, ejampanti, sedzampanti, redzampanti, kas izraisa domāšanu. Lieliem un maziem. Valmieras teātrī no 26. septembra.

Kino atmiņas uz kinoteātra sienām

Kinoteātris "Splendid Palace" (1923) ir ceļā uz savu simtgadi… un vēlas to svinēt katru vakaru un kopā ar katru, kurš tajā ienāk. Vairākas paaudzes piedzīvojušas, ka kino var būt ne tikai brīnums, bet arī notikums ar prātā un sirdī paliekošu jēdzienisku piepildījumu.

Varbūt  jūs esat skūpstījušies vakara seansa pēdējā rindā, varbūt atveduši savu bērnu uz pirmo filmu viņa dzīvē, varbūt raudājuši pārpildītas zāles  vientulībā…

“Splendid Palace kino vēstures galerijā” katrai desmitgadei kinoteātra vēsturē ir atvēlēta  sava ēkas sienas aile. Jūs varat to baudīt kā kino vēstures kopiespaidu vai studēt pa dekādēm un salīdzināt ar saviem  kino vēstures iespaidiem un atmiņām.

Operas "Spēlēju, dancoju" publicitātes attēls
Operas "Spēlēju, dancoju" publicitātes attēls

Uz operas skatuves atgriežas Imanta Kalniņa “Spēlēju, dancoju"

Gaismas un tumsas, augšāmcelšanās un atjaunotnes  tēlainība mūzikā un režisores Lauras Grozas-Ķiberes skatuviskajā risinājumā. Septiņdesmitajos gados šī Imanta Kalniņa opera kļuva par leģendu, par vēl neatgūtās Latvijas sapni par  brīvību lemt savu likteni.  

Kā šī mūzika skanēs šodien?  Raiņa luga pravieto Latvijas spēku un vājumu cauri laikiem.

Imants Kalniņš mūzikā ir filozofs un Visuma pavēlnieks. Leldes lomu dziedās četras jaunas  solistes: Marlēna Keine, Jūlija Vasiļjeva, Viktorija Pakalniece, Laura Teivāne, Totu - Andris Ludvigs, Raimonds Bramanis, Juris Jope. Kura izpildītāju kombinācija ļaus sajust operas aktuālo spēku visdziļāk?...

Balvas kilograms kultūras balsojums ir sācies!

Rudens kultūras liste tiek nodota jūsu balsojumam

Kilograms kultūras ir publikas gaumes, vērtību sistēmas un kultūras  mērķauditorijas spogulis. Par gada balvām kultūrā cīnīsies tie, kurus jūs mīlat mākslā, mūzikā, literatūrā, teātrī...

Kritiķi dara savu pētniecisko darbu, bet jūsu  balsojuma "klišķis" kādam mākslas darbam var būt ne tikai komplimentārs, bet arī izšķirošs.

Jauna koncertzāle, jauns mūzikas festivāls, izstāde… Režisori, muzikanti, rakstnieki rada, un viņiem katram ir svarīga publika. Kas šovasar jums kultūrā bija lielākais pārdzīvojums? Ļoti iespējams, ka mums sakrīt domas!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti