Skatuves smagsvari. Trīs izrādes «Kilograms kultūras» finālā – par kuru balsot?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2022" fināla balsojumā teātra kategorijā uz balvu pretendē trīs izrādes – Dailes teātra "Rotkho", Liepājas teātra "Grimmi" un Jaunā Rīgas teātra "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis". Izvēlies savu favorītu un balso!

Balvas nominantus – oriģinālākos un kvalitatīvākos aizvadītā gada Latvijas kultūras notikumus – sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļu žūrija izvirzīja, bet skatītāji un klausītāji izvēlējās trīs balsojumos – pavasara, rudens un ziemas. Katrā balsojumā uzvarējušie nu piedalās fināla balsojumā. Par finālistiem iespējams balsot reizi dienā līdz 1. februāra pulksten 23.59, autorizējoties ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu.

LASI UN BALSO:

Izrāde "Rotkho"

Pavasarī "Kilograms kultūras" balsojumā skatītāji visvairāk balsu atdeva par režisora Lukaša Tvarkovska izrādi "Rotkho" Dailes teātrī. Režisors, iedvesmojoties no Marka Rotko darbiem, radījis izrādi, kura cenšas izpētīt, ko īsti nozīmē jaunā tendence – mākslas darbus veidot digitālā vidē un nodrošināt ar blokķēžu tehnoloģiju. Kāda nozīme ir mākslinieka darba autentiskumam un, vissvarīgākais jautājums, – vai teātra mākslas nepastarpinātā pieredze ir kaut kas, kas ir pasargāts no šādiem tirgus principiem?

"Totāls audiovizuāls sprādziens, kas apdullina ar skaņas decibeliem un attēla pārbagātību.

Darbība notiek visur vienlaikus – gan vairākās skatuves vietās, gan vairākos ekrānos. Kas mākslā ir īsts, bet kas – viltojums? Un dzīvē? Izrāde saņēmusi arī piecas "Spēlmaņu nakts" balvas, tostarp kā gada lielās formas izrāde," darbu komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Henrieta Verhoustinska.

Izrādes režisors atzinis, ka tad, kad sākās karš Ukrainā, viņam vienu brīdi pat sašķobījusies motivācija strādāt pie izrādes, jo tas jau sāka šķist nebūtiski, salīdzinot ar traģiskajiem notikumiem. Taču tad viņš atskārta, ka tieši māksla ir īstais izteiksmes veids, caur kuru viņš var paust savu attieksmi. "Ja attiecībā uz Ukrainas notikumiem ir skaidri redzams, no kurienes pasaulē nāk ļaunums, tad mūsu izrāde ir vērsta uz mūsdienu situācijas sarežģītību. Mēs izrādē uzdodam jautājumus par mākslas lomu mūsdienās, par mākslas un tirgus attiecībām, par mākslu digitālajā pasaulē," skaidroja režisors. "Rast viennozīmīgas atbildes uz šiem jautājumiem ir ļoti sarežģīti, jo mēs šobrīd dzīvojam tādā postpatiesību pasaulē, kur nekas nav pilnīgi skaidrs, nekas nav balts vai melns. Tehnoloģijas mums visapkārt mainās zibenīgā ātrumā, bet mēs kā cilvēciskas būtnes neesam gatavas tāda ātruma un rakstura revolūcijai. Un viens no rezultātiem ir arī tas, kas šobrīd notiek pasaulē."

Izrāde "Grimmi"

Rudens balsojumā "Kilograms kultūras" lielāko skatītāju atzinību izpelnījās režisora Elmāra Seņkova šausmu pasakas iestudējums "Grimmi" Liepājas teātrī.

"Grimmi" ir Elmāra Seņkova otrā no iecerētās triloģijas izrādēm Liepājas teātrī, kas turpina jau "Šekspīrā" iesāktos estētikas meklējumus – cinisms, spēles prieks un asinis. "Kā dzīvot pasaulē, kurā notiek šausmas? Kā palikt krietnam, ja tev dara pāri? Nakts tumsu spēj salauzt dienas gaisma, bet kas lauzīs tumsu, ko radījis cilvēks?"

"Es nevarēju neņemt vērā pašreizējo situāciju, kādā mēs dzīvojam. Un man liekas, ka Grimmu pasakas [un] vispār pasakas ir labs veids, kā šodien stāstīt par to, ka ļaunums ir – viņš pastāv, un viņu vajag apzināties, un ļaunie spēki nav tik stipri kā labie spēki," norādīja režisors.

Izrāde tikusi nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kā gada lielās formas izrāde, savukārt izrādes scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Reinis Suhanovs saņēmis balvu kā gada vizuālā tēla autors.

"Šīs būtnes murmulē, tuntuļojas, tipina un vāvuļo dažādās nevalodās, kuras attālināti atgādina skatītājiem pazīstamas svešvalodas.

Tā ir pasaule pēc apokalipses, kur vienīgais pilnībā saprotamais, mierīgais un nosvērtais varonis ir Nāve. Būtnes izspēlē brāļu Grimmu pasaku asiņainos sižetus, bet tie nav briesmīgāki par tiem, ko vērojam ziņās," izrādi komentē "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Henrieta Verhoustinska.

Izrāde "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis"

Ziemas balsojumā "Kilograms kultūras" teātra kategorijā uzvarēja režisora Alvja Hermaņa izrāde "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis".

Izrāde veidota kā divu mūsdienu spēcīgāko publisko intelektuāļu domu sadursme. Slovēņu filozofs, neoliberālisma un politkorektuma kritiķis Slavojs Žižeks pret kanādiešu klīniskās psiholoģijas doktoru Džordanu Pītersonu. Kurš spēj pārliecināt vairāk – kreiso vai konservatīvo uzskatu apoloģēts? Kā skaidro teātrī, "pirms dažiem gadiem Toronto notika viņu publiska diskusija, kura tika reklamēta kā gadsimta intelektuālā divkauja. Šī konfrontācija tomēr izpalika, jo abi izvēlējās miermīlīgu taktiku. Tā bija kā boksa cīņa, kuras laikā neviens no bokseriem tā arī nedevās uzbrukumā. Mēs uz JRT skatuves mēģinām izspēlēt to intelektuālo sadursmi, kuru visi gaidīja un tā arī nesagaidīja toreiz. Protams, izmantojot viņu pašu citātus un argumentus."

Izrādes režisors Alvis Hermanis norādījis: "Normālā valstī šādām izrādēm nevajadzētu būt, protams. Jo šāda veida diskusijām nav jānotiek teātrī. Šāda veida diskusijām jānotiek sabiedriskajos medijos, šāda veida diskusijām jānotiek kultūras portālos vismaz. Kā zināms, tur nenotiek diskusija vispār."

"Slovēņu filozofs, neoliberālisma un politkorektuma kritiķis Slavojs Žižeks pret konservatīvo kanādiešu klīniskās psiholoģijas doktoru Džordanu Pītersonu.

Vilis Daudziņš un Kaspars Znotiņš radījuši aizraujošu izrādi, kuras pamatā divu reālu domātāju jēdzienu, vērtību, pasaules uzskatu sadursme.

Izcilie aktierdarbi rada pamatīgu augsni pārdomām un ilgai pēcgaršai," izrādi komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Henrieta Verhoustinska.

Balso par saviem favorītiem!

To, kurš notikums svinīgajā ceremonijā saņems balvu "Kilograms kultūras", noteiks skatītāju balsojums. Līdz 1. februāra pusnaktij reizi dienā iespējams balsot par saviem favorītiem desmit balvas kategorijās.

Apbalvojuma "Kilograms kultūras 2022" pasniegšanas ceremonija – 17. februārī pulksten 21.05 tiešraidē LTV1, LSM.lv, REplay.lv, kā arī LR1 un LR3 "Klasika".

Par balvu "Kilograms kultūras"

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

"Kilograms kultūras" žūrijā darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Ašmane, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LTV raidījuma "Kultūrdeva" producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti