Simfonija, opera, dzeja un mūzika stikla labirintā. Iesaka Orests Silabriedis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Balvas "Kilograms kultūras” ceremonijai aizvien tuvojoties (26.februārī!) sabiedrisko mediju pārstāvju žūrija turpina ik nedēļu ieteikt kultūrfaktus, kam pievērst īpašu uzmanību. Šonedēļ savu īpašo izlasi iesaka muzikologs Orests Silabriedis.

Sinfonietta Riga
Sinfonietta Riga

Kamersimfonija un klasiskas “metamofrozes”

23. februārī Lielajā ģildē Sinfonietta Rīga un diriģents Normunds Šnē

Hamburgā dzīvojošā latviete Ruta Paidere uzrakstījusi jaunu kamersimfoniju, un to gaidām ar milzu interesi, jo zinām, ka

Rutas skaņuraksts ir gan izslīpēts un konceptuāls, gan drosmīgs un elpojošs.

Helsinkos mītošais puszviedrs Sebastians Fagerlunds atgriežas Latvijā ar ģeniālo Klarnetes koncertu, kura solopartiju Cēsīs un Rēzeknē konģeniāli atskaņojis Guntis Kuzma, bet nu skanēs pirmoreiz Rīgā. Visubeidzot Rihards Štrauss, kurš pār sagrautās Eiropas drupām auž izmisumā un skaistumā mirdzošu stīginstrumentu lamento. Lūk, trīs intriģējoši vaļi, kas jāaplūko tuvāk.

Pasaka un drāma operā

Pirmizrāde 21. februārī Latvijas Nacionālajā operā

Visi zina Leonkavallo operas “Pajaci” slaveno tenora solo, ko premjers parasti dzied, noraujot parūku un raudot lēta grima asaras. Bet, ja operu režisē Aiks Karapetjans, pirms pirmizrādes vispār nav iespējams pat nojaust, ko noraus tenors un kādās dimensijās grozīsies emocionāli piesātinātais greizsirdības stāsts, ko komponists savulaik izlasīja laikrakstā. Līdzās Leonkavallo šedevram – nevienam nezināmā Italo Montemeci pasaka par mīlestības augsto varu.

Atslēgas vārds – režisē Aiks Karapetjans!

Kikōne un viņa dzejas krājums
Kikōne un viņa dzejas krājums

Kikōne

Kikōnes dzejoļu izlase “jūs kavējaties”, “Orbītas bibliotēka” (2019)

Kikōne nodzīvoja 22 gadus un atstāja būtisku iespaidu uz Latvijas dzejas ainavu un cilvēkiem, kas bija viņa tuvumā. Kaut kas no Kikōnes rakstītā ir kādos laikrakstos, izlasēs un tīmeklī, bet izsvērti veidota viņa dzejas izlase nāk klajā tikai tagad – 12 gadus pēc viņa nāves. Krājums “jūs kavējaties” ir saturiski, grafiski un emocionāli galēji uzlādēts.

Lasu viņa tekstus un jūtu, ka tas priekšmets, uz kā sēdu, ik brīdi var pārvērsties par elektrisko krēslu.

Nesatiku Kikōni, bet jūtos kā iepazinies ar viņu, un man liekas, ka zinu, ko nozīmē īssavienojumā dzirksteļojošie rīti, nemirušie elki, naktis “tovā dalnā” un varbūt pat arī roožržoars. Paldies Zapoļam un Kuzmimam! Nu gribu lasīt arī Kikōnes lugas, scenārijus un esejas.

Ernesta Vītiņa "Stikla labirints" Rīgas mākslas telpā
Ernesta Vītiņa "Stikla labirints" Rīgas mākslas telpā

Zili stikli, zaļi ledi

21. februārī Rīgas Mākslas telpā

Ernesta Vītiņa meistardarbu – stikla labirintu – tovakar apmeklēs mūzikas skaņas. Juris Āzers spēlēs marimbu un vibrofonu, Agnese Egliņa spēlēs klavieres, un DJ Monsta pletīs elektronisko horizontu. Skanēs Arvo Perts, Filips Glāss, Dmitrijs Šostakovičs, Edisons Deņisovs un Bruno Mantovani. Rīgas Mākslas telpa vienmēr interesējusies par to, kā satiekas mākslas, un, tā kā tās diez ko bieži nesatiekas, tad vērtīga katra reize. Laipni lūgti stikla un skaņu labirintā!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti