Rēzeknes vasarnīca, Rūmenes kūts, aktrises laiks un Baltijas ceļš – iesaka Henrieta Verhoustinska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vasara noriet krāšņi un silti, ar skaistām jubilejām un neparastiem atklājumiem. Tiem sekot aicina arī sabiedrisko mediju balvas „Kilograms kultūras” žūrijas locekle Henrieta Verhoustinska.

Vijas Artmanes laiks

Vija Artmane bija ne tikai aktrise, bet arī dīva, latviešu kino simbols, skatītāju elks un skaistuma etalons.

Taču kā visas dižas aktrises, viņa nevairījās lomās būt neglīta un smieklīga.

Artmane, kurai augustā būtu 90, dzīvoja sarežģītā laikā un padomju iekārtā, kas atstāja iespaidu arī uz viņas biogrāfiju, attiecībām, karjeru. 21.augustā kinoteātrī “Splendid Palace” un 24.augustā LTV1 būs žurnālistes Dairas Āboliņas un režisores Agitas Cānes-Ķīles filmas „Aktrise un laiks. Vija Artmane” pirmizrāde. Filmā atklājas līdz šim neizrunātas lietas par aktrises dzīvi, sadarbību ar varu, ģimenes dzīvi.

Līga Dāme, Andra Dāme, Jānis Dāmis Baltijas ceļā
Līga Dāme, Andra Dāme, Jānis Dāmis Baltijas ceļā

Baltijas ceļam – 30

23.augusts nebija laba diena Latvijas vēsturē. Pirms 80 gadiem šajā dienā tika parakstīts neuzbrukšanas līgums starp Vāciju un PSRS, zināms kā Molotova-Ribentropa pakts, kurš sadalīja Eiropu Hitlera un Staļina ietekmes zonās. Baltijas valstis „piešķirot” Padomju Savienībai. Taču piecdesmit gadus vēlāk šī diena kļuva par cita – skaista notikuma gadadienu, pārvēršot sāpes dimantos.

1989.gada 23.augustā notika jaudīgākā zibakcija jeb flešmobs cilvēces vēsturē –

Baltijas ceļš, kurā divi miljoni cilvēku vārda tiešā nozīmē sadevās rokās, lai savu valstu neatkarības vārdā izveidotu dzīvu ķēdi no Tallinas cauri Rīgai līdz Viļņai. Par godu šī notikuma trīsdesmitgadei daudzviet Latvijā (Lietuvā un Igaunijā) notiek koncerti, konferences, Baltijas filmu dienas, izstādes... Sekojiet arī LTV1 programmai – tur būs gan tiešraides no svinīgiem notikumiem, gan filma par Baltijas ceļu.

"LNSO Vasarnīcas" ieskaņas koncerts Stacijas laukumā. Dzied Linda Leen
"LNSO Vasarnīcas" ieskaņas koncerts Stacijas laukumā. Dzied Linda Leen

Vasarnīca Rēzeknē

No 23. līdz 25.augustam Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS, norisināsies piektais mūzikas festivāls ģimenei un draugiem jeb Muzykys festivals saimei i draugim “LNSO vasarnīca”.  Festivāla dalībnieku „ēdienkarte” krāšņa un daudzpusīga: tajā ir Dānijas/Latvijas pūšaminstrumentu kvintets „Carion”, dziedātāja Linda Leen, saksofonists Gints Pabērzs, Latvijas Radio bigbends, klavesīniste Ieva Saliete, sitaminstrumentu ansamblis „Perpetuum ritmico”, Rēzeknes kamerorķestris, diriģenti Andris Poga, Guntis Kuzma un Jānis Stafeckis. Arī trīs autoru jaundarbi, ko radījuši zviedru komponiste Brita Bīstrema, dāņu komponists Anderss Nordentofts un latviešu komponists Andris Dzenītis. Savukārt izrādi bērniem veidojuši komponists Edgars Mākens un režisors Ģirts Šolis.

Rituālie priekšmeti Rūmenes kūtī

Tikai šonedēļ Kurzemē, Rūmenes muižā, kas ir Berga Bazāra īpašnieku Karlsonu ģimenes īpašums, ir iespēja katru dienu no plkst.11 līdz 15 aplūkot divus brīnumus – arhitektes Zaigas Gailes renovēto Rūmenes muižas kūti, kas pārtapusi par mākslas telpu, un tajā izstādīto amerikāņu kolekcionāru pāra Bobijas un Tima Hamilu eksotisko rituālās mākslas kolekciju, ko tie atdāvājuši Latvijai. Monumentālo laukakmeņu kūti 1913.gadā uzbūvēja Rūmenes pēdējais muižkungs Eižens Švarcs, savukārt kolekciju līdz Latvijai nogādājuši Ņujorkā dzīvojošie latviešu mākslinieki Zoja un Jānis Jākobsoni. Ar viņu un Karlsonu gādību pēc kāda laika kolekcija nonāks stacionārā, publiskā vietā – Tukuma muzejā Tukku Magi, ko bijušajā Zēberga spirta brūzī ierīkos ar Zaigas Gailes līdzdalību. Kamēr pārtaps brūzis, kolekcija glabāsies publikai nepieejamās telpās, tādēļ šonedēļ jāceļo uz Rūmeni!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti