Purvīša balva, ceļojums kino un atkal VDK. Iesaka LR žurnāliste Justīne Savitska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Darbu turpina Latvijas sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrija. Ieskaties - kino un mākslas notikumus iesaka Latvijas Radio (LR) žurnāliste Justīne Savitska.

Purvīša balvas nominantu izstāde LNMM
Purvīša balvas nominantu izstāde LNMM

Purvīša balvas nominanti

Latvijas vizuālās mākslas divgadu apbalvojuma gaidās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā atvērta Purvīša balvas kandidātu darbu izstāde. Tajā apskatāmi astoņu mākslinieku un autoru kolektīvu darbi, kuri izvirzīti balvai par izcilāko sniegumu 2017. un 2018. gadā.

Purvīša balvu 12. aprīlī saņems tikai viens – žūrijas izvēlēts, tomēr arī izstādes apmeklētāji var balsot par savu favorītu.

Ēriks Apaļais balvai nominēts par gleznu sēriju “Zemes dienasgrāmatas” (“Diaries from Earth”, 2014–2018), Ieva Epnere – par personālizstādi “Dzīvo atmiņu jūra”, Kristaps Epners balvai nominēts par papildinātās realitātes projektu SAN, Romāns Korovins nominēts par personālizstādi “Meistara Vu un Meistara Lī satori”, Paulis Liepa – par izstādi “Daiļo mākslu kabinets”, Rasa Šmite un Raitis Šmits Purvīša Balvai nominēti par izstādi “Mikropasauļu svārstības”, savukārt tekstgrupa "Orbīta" – par izstādi “No kā rodas dzeja?”.

Izstāde apskatāma līdz 9. jūnijam, tās kuratore ir mākslas zinātniece un kritiķe Daiga Rudzāte.

Lustrācija un VDK filmās un podkāstos

Līdz nedēļas beigām platformā Replay.lv pieejama Ginta Grūbes dokumentālā filma "Lustrum". Tajā redzami cilvēki, kuri atzīst vai noliedz savu sadarbību ar Valsts drošības komiteju (VDK) un skaidro VDK darba metodes pagājušā gadsimta 80. gados un 90. gadu sākumā.

Ja gribat izpratnē tikt tālāk, līdztekus filmai iesaku noklausīties zinātnieku stāstījumus Latvijas Radio par dažādām ar VDK saistītām tēmām, piemēram, ekonomiskajiem noziegumiem, represīvo psihiatriju, ārzemnieku un padomju pilsoņu komunikāciju, medijiem, patiesību pašlustrācijas stāstos. Podkāstu lietotnēs atrodami ar nosaukumu "Vēsturnieku esejas par VDK darbību Padomju Latvijā".

Bridžita Bardo Žana Lika Godāra filmā "Nicinājums" ("Le Mépris")
Bridžita Bardo Žana Lika Godāra filmā "Nicinājums" ("Le Mépris")

Desmit izcili kino ceļojumi

Kino zinātnieks Viktors Freibergs un režisore Alise Zariņa (filma "Blakus" skatāma kinoteātros) ar sarunu par ceļojumfilmām otrdien, 26. martā, ievadīs režisora Žana Lika Godāra 1963. gadā uzņemto franču jaunā viļņa drāmu "Nicinājums".

Kinokritiķe Daira Āboliņa skaidro, ka

filmā "režisors ironizē gan par kino pasaules kaislībām, gan par filmu uzņemšanas aizkulisēm.

Žana Lika Godāra biogrāfijas zinātāji pamanīs režisora personiskās dzīves un laulības dzīves krīzes motīvus, kas iepīti filmas sižetā".

Šajā "Splendid Palace" "Desmit izcilu kino ceļojumu" ciklā šogad varēs noskatīties arī režisora Ridlija Skota "Telmu un Luīzi", Martin Skorsēzes "Taksistu", Vima Vendersa "Parīze Teksasa", Jāņa Streiča "Limuzīns Jānu nakts krāsā" un citus kino darbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti