Popkultūras svars! Par kuru «Kilograms kultūras» finālistu balsot?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2022" fināla balsojumā skatītājiem, klausītājiem un lasītājiem pirmo reizi jāizvēlas balvas ieguvējs jaunajā kategorijā "Popkultūra". Tur spēkiem mērojas trīs kultūras notikumi –  Katrīnas Gupalo un Latvijas, Lietuvas, Krievijas un Ukrainas mūziķu dziesma un videoklips Ukrainas atbalstam "Resistance", koncertuzvedums "Ziedonis. Lācis. Vīrieši" un apvienības "Vintāža" albums "Atmiņu lāse. Latviešu estrādes piezīmes". 

Balvas nominantus – oriģinālākos un kvalitatīvākos aizvadītā gada Latvijas kultūras notikumus – sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļu žūrija izvirzīja, bet skatītāji un klausītāji izvēlējās trīs balsojumos – pavasara, rudens un ziemas. Katrā balsojumā uzvarējušie nu piedalās fināla balsojumā. Par finālistiem iespējams balsot reizi dienā līdz 1. februāra pulksten 23.59, autorizējoties ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu.

LASI UN BALSO:

Dziesma un videoklips "Resistance" Ukrainas atbalstam

Pavasarī "Kilograms kultūras" balsojumā popkultūras kategorijā lielāko balsu skaitu saņēma dziesma dziesma un videoklips "Resistance", kurā mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Krievijas un Ukrainas pauda atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas militāro agresiju, par savas valsts un visas Eiropas vērtībām un tiesībām uz brīvību, godinot Ukrainas aizstāvju drosmi un pašaizliedzību.

"Pērnā gada martā radīts un starptautiski rezonējošs projekts, paužot atbalstu Ukrainai tobrīd tikai nepilnu mēnesi pēc Krievijas uzbrukuma sākuma.

Spilgts apliecinājums tam, ka kultūra nav nodalīta no politikas un arī nevar tāda būt.

Starptautiskais mūziķu sastāvs un vairākās valodās iedziedātā dziesma bija spēcīgs vēstījums īstajā brīdī un diemžēl ir aktuāls joprojām," komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Kaspars Zaviļeiskis.

Dziesmas ieceres un mūzikas autore ir dziedātāja Katrīna Gupalo. Dziesma sākas ar ukraiņu tautasdziesmu, to turpina Ojāra Ērika Kalniņa dzeja un noslēdz Katrīnas Gupalo tēva, ukraiņu arheologa un vēsturnieka Konstantīna Gupalo vārdi, kas simboliski atklāj brīdi, kad uz mūžu jāatvadās no mīļajiem un savas dzīves.

Koncertuzvedums "Ziedonis. Lācis. Vīrieši"

Rudenī "Kilograms kultūras" balsojumā uzvarēja komponista Kārļa Lāča koncertuzvedums "Ziedonis. Lācis. Vīrieši", kas 18. un 19. jūnijā Reiņa Suhanova režijā izskanēja Dailes teātrī.

"Kā loģisks turpinājums Kārļa Lāča programmai "Ziedonis. Lācis. Sievietes" pērn radās arī "Ziedonis. Lācis. Vīrieši", piedaloties Latvijā labi zināmiem dziedātājiem, aktieriem un mūziķiem – Intaram Busulim, Jānim Šipkēvicam, Artūram Skrastiņam, Kasparam Znotiņam un Andrim Keišam. Tapšanas procesā un arī vēlāk izrādītos uzvedumos pievienojās arī Jānis Aišpurs," komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Kaspars Zaviļeiskis.

"Sirsnīga un kolorīta programma, ar kuru gan Lācis, gan režisors Reinis Suhanovs spēja uzrunāt plašu Latvijas kultūrvērtības mīlošu auditoriju."

"Visiem uzrunātajiem mūziķiem, dziedātājiem, aktieriem, ideja uzreiz aizrāva, un tā izveidojās tāds mīlestības projekts, kas mūs visus apvieno kopīgā mīlestībā pret mūsu darbu un, pats galvenais, savstarpējs prieks par kopā būšanu un kopā darbošanos. Tas nebūtu iespējams bez šī galvenā "Ziedoņa faktora", tas ir veids, kā mēs kopā virzāmies un gūstam baudu no procesa," skaidroja komponists Kārlis Lācis.

Apvienības "Vintāža" albums "Atmiņu lāse. Latviešu estrādes piezīmes"

Ziemā "Kilograms kultūras" balsojumā uzvarēja apvienības "Vintāža" albums "Atmiņu lāse. Latviešu estrādes piezīmes".

Šogad aprit 10 gadi, kopš muzikālā apvienība "Vintāža" sāka ceļu pie klausītājiem, no partitūrām restaurējot un maksimāli oriģinālajai iecerei izpildot latviešu estrādes mūziku. Pateicībā šī žanra skaņražiem ieskaņots apvienības pirmais albums "Atmiņu lāse. Latviešu estrādes piezīmes".

Albumā izvēlēti 15 autoru skaņdarbi, kas vistiešāk raksturo autoru muzikālo valodu un kultūrvēsturisko fonu, piemēram, G. Rozenberga spožais bigbenda rokraksts, Jāņa Sildega, Ulda Stabulnieka un Aļņa Zaķa melodisms, Edvīna Zālīša un Egila Straumes avangarda meklējumi, klasiķa Valtera Kaminska paralēlās kompetences estrādes žanrā.

"Tāda bija tā doma – ne tikai izcelt katra autora daiļrades virsotni, kas ir ļoti subjektīvs mans vērtējums, bet akcentēt, kuram skaņdarbam vairs nav saglabājies studijas oriģināls vai kurš saglabājies tikai kā koncertieraksts," sarunā ar Latvijas Radio 3 "Klasika" atklāja grupas vadītājs Rihards Bērziņš.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Desmitgades laikā apzinātas vēl senāku desmitgažu popdziesmas, ko savulaik dēvējām par estrādes mūziku.

Mantojums izklaidei mūsdienās," komentēja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Kaspars Zaviļeiskis.

Balso par saviem favorītiem!

To, kurš notikums svinīgajā ceremonijā saņems balvu "Kilograms kultūras", noteiks skatītāju balsojums. Līdz 1. februāra pusnaktij reizi dienā iespējams balsot par saviem favorītiem desmit balvas kategorijās.

Apbalvojuma "Kilograms kultūras 2022" pasniegšanas ceremonija – 17. februārī pulksten 21.05 tiešraidē LTV1, LSM.lv, REplay.lv, kā arī LR1 un LR3 "Klasika".

Par balvu "Kilograms kultūras"

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

"Kilograms kultūras" žūrijā darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Ašmane, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LTV raidījuma "Kultūrdeva" producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti