Pirmizrādes un gaidīti turpinājumi. Kultūras notikumus šai nedēļai iesaka Eva Johansone

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šonedēļ gaidāmas pirmizrādes gan kino, gan teātrī. Tāpat arī turpinājums literatūras raidījumam televīzijā, krāšņs koncerts un aizraujoša izstāde. Iesaka “Kilograms kultūras” žūrijas locekle Eva Johansone.

Filma latgaliešu valodā

15. janvārī “Splendid Palace” Rīgas pirmizrādi piedzīvos režisora Viestura Kairiša jaunā filma "Piļsāta pi upis”. Lai radītu pēc iespējas autentiskāku vēsturisko atmosfēru, filmā dzirdamas vairākas valodas – latviešu, krievu, vācu un jidišs. Filmas pamatvaloda ir latgaliešu, un šiem tekstiem paredzēti titri latviešu valodā.

Latgale ir arī filmas notikumu galvenā norises vieta. Filmēšana notika vietās, kur saglabājusies senā arhitektūra – Krāslavā, Ludzā, Rēzeknē, Varakļānos, Daugavpilī un Subatē. Zinu, ka arī daudzus filmas aktierus piemeklēja tieši Latgalē, ticu, ka būs dabisks tēlojums.

Sagaidu arī Kairiša filmai raksturīgos skaistos, lēni hipnotizējošos kadrus.

Protams, ka man, kurai abu vecāku dzimtas sakņojas Latgalē, šī filma būs iepriecinājums, jo lielākoties skanēs latgaliešu valoda. Filma Latvijas kinoteātros no 17. janvāra.

Aspazijas luga JRT

Vienmēr ar interesi gaidu Ingas Tropas režisētās izrādes. Tās pārsteidz, aizkustina un nojauc klasiskos izrādes rāmjus. Šoreiz īpaši gaidu jauniestudējumu, jo tā būs tikšanās ne tikai ar Tropas iztēli, bet arī ar Aspazijas rakstīto vārdu.

16. janvārī Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos Ingas Tropas jauniestudējums “Zalkša līgava”, kas veidota pēc Aspazijas 1928. gadā sarakstītās un tikai vienreiz uz profesionālās teātra skatuves iestudētās latviešu lugas.

Ingas Tropas izrādes izceļas ar oriģinalitāti, kuru risinājumus palīdz radīt lieliska radošā komanda.

Piemēram, šoreiz tērpus izrādei darinājusi māksliniece Evelīna Deičmane, skaņu komponējusi Anna Ķirse, scenogrāfiju veidojis Miķelis Fišers. Izrādes pieteikumā rakstīts: “Izrāde ir kā sievietes pašanalīzes process – par apzinātu savas seksualitātes un garīguma iepazīšanu un izpratni. Par sievišķās pasaules spēka sekošanu Dvēseles aicinājumam, par ielūkošanos savas zemapziņas dzīlēs, atvairot bailes un šaubas, un iegūstot individuālo brīvību.”

Linda Leen
Linda Leen

Linda Leen, LNSO un citi

Tiem, kuri iebildīs iepriekšējam ieteikumam, jo grūti dabūt biļetes uz JRT, kur nu vēl uz pirmizrādi, 16. janvārī varu piedāvāt brīnišķīgu alternatīvu – vēl pieejamas biļetes uz koncertu “LNSO. Bernsteins, Gēršvins, Elingtons, Bjorka un Linda Leen”.

Ceturtdien “Hanzas peronā” Linda Leen (balss), Gints Pabērzs (soprānsaksofons, tenorsaksofons), Latvijas Radio bigbends, diriģents un solists (klarnete) Guntis Kuzma sniegs koncertu, kura programmā skanēs Henks Levi, Kārlis Vanags, Djūks Elingtons, Leonards Bernsteins, Linda Leen, Džordžs Gēršvins, Hanss Langs, Kurts Veils.

Jāatzīst, ka šajā salikumā nekas nevar noiet greizi.

Lindas samtainā balss, LNSO izpildījums, Pabērza virtuozitāte, Kuzmas talants un krāšņa komponistu mozaīka. Labs iemesls doties uz koncertu arī tiem, kuri nav vēl bijuši jaunajā Rīgas kultūrvietā – Hanzas peronā!

Raidījums "Literatūre"
Raidījums "Literatūre"

Tūre literatūrā

Šonedēļ pie LTV skatītājiem atgriezīsies dokumentāls ceļojumu seriāls “Literatūre – ceļojums ar rakstnieku”. Astoņās epizodēs Marta Selecka un Gustavs Terzens ceļos literatūras pasaulē – tiksies ar mūsdienu literātiem un caur tekstiem – arī ar aizgājušo laiku rakstniekiem, kuri atstājuši neizdzēšamas pēdas latviešu literatūras vēsturē.

Arī šosezon katrā no astoņām “Literatūres” sērijām Marta dosies ceļojumā kopā ar vienu latviešu mūsdienu rakstnieku, bet Gustavs – ar grāmatām.

Pirmais raidījums 16. janvārī pulksten 20.00!

Uz citas planētas

Drīzumā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle "Arsenāls" tiks slēgta, lai veiktu rekonstrukciju, bet vēl līdz 23. februārim skatāma fantastiska izstāde “Nenorunātās tikšanās”.

Fantastiska ne tikai tēma, bet arī kuratoru un arhitektu darbs, kuri iekārtojuši šo izstādi.

Nonākot tajā, patīkami pārsteidza scenogrāfija, kas ļāva nokļūt uz citas planētas, kā arī izvēlētie mākslinieki un izkārtojums. Starp citu, redzams arī darbs no 2019. gada Venēcijas biennāles.

“Nenorunātās tikšanās” pievēršas zinātniskās fantastikas iespaidam Latvijas kultūrtelpā pagājušā gadsimta otrajā pusē, kā arī parāda mūsdienu mākslinieku darbus, kuros, iztēlojoties alternatīvas nākotnes iespējas, izcelti šobrīd aktuāli feminisma, ekoloģijas un politikas jautājumi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti