Pirmizrāde, festivāls, pastaiga un izstāde – kultūras ieteikumi augusta pirmajai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Arī "Kilograms kultūras" žūrija augustā steidz apmeklēt kultūras notikumus visā Latvijā. Šīs nedēļas ieteikumus sagatavojusi raidījuma "Ielas garumā" vadītāja, "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Lilita Eglīte.

Kostīmmākslas izstāde Cēsīs

Arī šogad ir daudz skatāma un klausāma Cēsu Mākslas festivālā, bet es vēlētos izcelt izstādi Cēsu pilī – “Večella. Kostīmmākslas zelta fonds”. Vairāk nekā 50 kostīmu (un kostīmu skiču) no Rīgas kinostudijas filmām un dažādu teātru izrādēm, ko radījusi ievērojamā kostīmu māksliniece Večella Varslavāne (1930–2015). Izcils mūža veikums krāšņā izstādē, ko papildina izrāžu fragmenti, ļauj atcerēties arī spožos māksliniekus, kuri pratuši nest šos tērpus filmās “Teātris” un “Viktorija”, izrādēs “Marķīze de Sada”, “Nora” u.c. Izstādi Cēsu muzejs veidojis kopā ar LKA Eduarda Smiļģa teātra muzeju.

Pirmizrāde "Zemdegām"

Prieks, ka šonedēļ Dailes teātrī beidzot pirmizrādi piedzīvos izcilās rakstnieces Regīnas Ezeras fantasmagorija “Zemdegas”. Romāna dramatizējumu veidojusi Justīne Kļava, bet izrādes režisors ir Dmitrijs Petrenko. Lomās Anete Krasovska, Toms Veļičko, Imants Strads, Ērika Eglija-Grāvele u.c. Tas ir stāsts par cilvēkiem mazpilsētā Mūrgalē, kuri ir gatavi kaut ko mainīt savā dzīvē, dot sev otro iespēju, lai dzīvotu citādi. Radio intervijā “Kultūras rondo” režisors romāna unikalitāti literatūrā un šobrīd izrādē raksturojis šādi: “.. visi galvenie notikumi gandrīz notiek, bet nenotiek līdz galam. Man šķiet, ka tā ir mūsu cilvēku un Latvijas sabiedrības pazīme joprojām šodien."

Valmieras vasaras teātra festivāls

Sešas pirmizrādes un virkne citu piedzīvojumu bērniem un jauniešiem (bet arī pieaugušie ir laipni gaidīti!) no 6. līdz 8. augustam norisināsies Valmieras vasaras teātra festivālā. Organizatoru komanda Jāņa Znotiņa vadībā kopā ar spilgtiem režisoriem, horeogrāfiem un aktieriem aicina doties pasaules glābšanas misijā, izdzīvot mīlestības mulsumu, iepazīt cilvēciskās pieredzes, ko nav iespējams iegūt attālināti, sociālajos tīklos, un ieraudzīt, cik dažādi var būt cilvēki. Būs arī urbānais safari visai ģimenei un pastaigu sarunas kopā ar Liepājas un Daugavpils teātru aktieriem.

Skaņas pastaiga uz AB dambja

Mākslinieks Andris Indāns uz AB dambja sola intriģējošu pastaigu ar papildinātās realitātes skaņdarbu “Sirēnu sala”. Mākslinieka radošo procesu ietekmējušas ne tikai Homēra “Odisejas” sirēnas – vilinātājas, bet arī pandēmijas laika trauksmainā enerģija. Skaņu mākslas instalāciju veido 135 virtuālie “skaņas mākoņi” ar dažādiem rādiusiem. Ielādējot viedtālrunī lietotni, redzami skaņas burbuļi, un ikviens var veidot unikālu kompozīciju, pēc savas izjūtas iekāpjot katrai skaņai noteiktajā ģeogrāfiskās koordinātas (GPS) punktā. Pastaiga brīvdabas izstādē (nodrošinoties ar labām austiņām) iespējama jebkurā diennakts stundā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti