Pirmā un, iespējams, pēdējā tiešraide? Kā Marģers Majors gatavojas vadīt «Kilograms kultūras» ceremoniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sestdienas, 19. februāra, vakarā svinīgā ceremonijā noskaidrosim sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras” laureātus. Pasākumu šogad vadīs raidījuma “Kultūrdeva” kultūrreportieris Marģers Majors – stāstnieks, kurš nebaidās doties uz vietām, kuras iepriekš nav zinājis, un uzdot jautājumus, kas pašam ļoti interesē.

Pievienoties “Kultūrdevas” komandai Marģeru Majoru pagājušajā vasarā uzaicināja Latvijas Televīzijas Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle. “Iespējams, biju pareizajā laikā un vietā. Pirms gadiem diviem, trīs, četriem, pieciem tas nebūtu bijis iespējams. Ņemot vērā, ka bija vasaras vidus, vasara arī manā galvā, sirdī un dzīvesveidā, Ievas piedāvājums sākotnēji nelikās nopietns. Tomēr, manuprāt, dzīvē jebkas, ko tev piedāvā, ir vismaz jāpamēģina. Lai saprastu – jā vai nē,” teic Majors.

Televīzijas komanda Marģeru Majoru ieraudzīja, kad viņš gada sākumā piedalījās raidījuma “Bardaks bēniņos” aktieru atlasē. Viņš atceras: “Mani nepaņēma, un, iespējams, labi, ka tā. Bet sevi parādīju! Uztaisīju ballīti, kas kādam deva impulsu pēc pusgada mani uzmeklēt. Vai es to gaidīju? Nē! Vai es to pieņemu? Jā!”

Uzdevums veidot sižetus “Kultūrdevai” mainījis Marģera ikdienu: “Ir cits ritms un dinamika, savādāks skatījums uz svarīgāko, kas man jāizdara. Piemēram, šonedēļ jāsamontē sižets. Lai tur vai kas! Jo tā ir televīzija, cilvēki gribēs manu stāstu redzēt un baudīt.”

Ar kultūru uz jūs

Marģera Majora dzīve ir saistīta kultūru – mācījies Rīgas Kultūru vidusskolā, Latvijas Kultūras koledžā, gribētu studēt Kultūras akadēmijā –, tomēr viņš godīgi atzīst, ka ar kultūru ir “uz jūs”. “Katru nedēļu “Kultūrdevā” mācos kultūru – tas ir absurdi un forši reizē. Esmu tik ļoti par cilvēcību! Esam vienā namā un darām vienu lietu. Tu nezini mani, es nezinu tevi, bet varam būt vienā līmenī, jo sarunājamies. Prezidentam laikam gan nevarētu prasīt, kas ir viņa bērnības mīļākais našķis. Pietāte ir, bet man patīk to lauzt.”

Vai kultūra viņu dzen un kustina? Marģers Majors teic:

“Bez kultūras mēs šeit nebūtu. Tā ir vienīgā, kas mums, latviešiem, vēl svēta.

Tik daudz kas no dažādām pusēm ir sadragāts, bet kultūra paliek un mainās – citā līmenī un dinamikā. Esmu pateicīgs, ka varu būt kultūrai tik tuvu klāt.”

Marģers Majors
Marģers Majors

Piedzīvojums visiem

“Kad režisore Zane Gargažina ieminējās, ka es varētu vadīt “Kilograms kultūras” ceremoniju, pirmā reakcija bija: “Nē, nu nē! Kāpēc?” Bet es ļoti ticu Zanei, man ļoti patīk viņa kā cilvēks un arī viņas darba maniere. Ja Zane man tic, tad nevaru atraidīt šo piedāvājumu,” atzīst Majors. “Iespējams, esmu ar darbiem sevi jau pierādījis. Risks ir milzīgs – šī būs mana pirmā un, iespējams, pēdējā tiešraide. Televīzijā ir scenārijs, viss saplānots pa sekundēm, man vienkārši viss ir jāizdara pareizi.

Tas būs piedzīvojums visiem – noskaidrot, ko šis jaunais džeks var vai nevar. Man pašam ir interesanti, vai varēšu. Nezinu. Bet darīšu labāko!”

Jautāts, kā gatavosies ceremonijai, Marģers teic: “Iziešu cauri scenārijam un mācīšos tekstu. Sestdien manam tētim būs dzimšanas diena! Paēdīšu brokastis, aizbraukšu apsveikt tēti, aprunāšos, sazvanīšos ar draugiem. Un, kad būšu gatavs, paņemšu uzvalku un došos uz televīziju.”

“Padziļināta izpēte, informācijas ievākšana var būt labs palīglīdzeklis pasākuma vadīšanā, bet var arī traucēt būt brīvam. Viena no manām lielākajām bailēm uz skatuves ir darīt to, ko zina visi, bet es pats ne, tāpēc mājasdarbs jāizdara,” uzsver Marģers Majors. “Drošākais ceļš nav tas, pa kuru man patīk iet, jo tad pazūd jautrība.

Uzticēt vadīt ceremoniju ir mazs solis Marģeram, liels solis – televīzijai. Vai otrādi.

Šāda iespēja – tas ir vareni! Man tā būs mazā dzimšanas diena un ugunskristības.

“Kilograms kultūras 2021” pasniegšanas ceremonija – 19. februārī pulksten 21.05 LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī LR1 un LR3 “Klasika”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti