Pašapcerei un priekam. Orests Silabriedis iesaka mūziku Klusajai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Kilograms kultūras" žūrija turpina darbu, vērojot kultūras norises arī karantīnā, kā arī ik nedēļu iesakot lasītājiem, skatītājiem un klausītājiem būtisko. Šonedēļ īpašu mūzikas izlasi sagatavojis Orests Silabriedis. "Uz Klusās nedēļas sliekšņa, lūk, daži skaniskas informācijas pieturpunkti, kas ierosina pašapceri, liek padomāt par būtisko un galu galā – gluži vienkārši iepriecina," savu piedāvājumu apraksta muzikologs.

Pulenka "Stabat Mater"

Fransisa Pulenka skaniskā versija par Kristus māti, kas skatās uz Krustā sisto dēlu, ir kompakta, spilgta, strauji mainīga, teatrāla un arī aizkustinoša.

Laikmetam atbilstošs lasījums. Vis nemierina, bet dzeļ.

Pulenka holeriskā darba cienīgu lasījumu kopš pagājušā gada piedāvā Ervē Nikē (Niquet), kurš, ja arī ne vienmēr sajūsmina, tad tomēr allaž piekaļ pie atskaņojamās ierīces, jo ar saviem spožajiem un nereti arī kaitinošajiem lasījumiem pārsteidz, intriģē, ievelk. Pulenka lielmoteti Nikē rāda kailā tuvplānā, kāpināti jutīgi, pat jutekliski un ļoti cilvēciski. Viņa prasījumam perfekti atbild soprāns Mariona Tasū, Flandrijas Radio koris un “Briseles filharmoniķi”.

80. gadu mūzika no Krievijas

Mazliet vairāk nekā četras stundas mūzikas, ko vienā aizrautīgi pētāmā izlasē 90. gadu sākumā izveidoja 70. gados no Padomju Savienības aizbraukušais leģendārais BBC programmu vadītājs Leo Feigins.

Jau pirmā pusstunda aizved pilnīgā cittelpā ar izcilu mūsdienu tautas mūzikas paraugu.

To veidojusi vienam pašam albumam pulcināta teicamu mūziķu apvienība "Солнцеворот" Romana Dubiņņikova vadībā. Un tas ir tikai sākums. Turpinājumā mēs satiekamies ar Vjačeslavu Gaivoronski, džeza grupu “Arhangeļska”, Petru Višņausku, Arta Sīmaņa skolotāju Anatoliju Vapirovu duetā ar neaizmirstamo Sergeju Kurjohinu, te arī Igors Butmans, Vladimirs Čekasins, Boriss Grebenščikovs, "The Ganelin" Trio un vēl daži, vārdu sakot, ja vispār interesē tas, kas notika zemē, par kuru daudzi domā, ka tajā nekas nenotika, tad te ir materiāls izziņai, priekam un apbrīnai.

Igauņu tautasdziesma “Mosties, sirds”

Igauņiem ir ļoti glīta sakrālā tautasdziesma "Mu süda ärka üles" – “Mosties, sirds, un slavē Radītāju”.

Dziesma vienkārša un gaiša.

Tā der visam baznīcas gadam, to liek Ziemassvētku, liek Lieldienu izlasēs, dzied kori un grupas, dzied meitenes, dzied puiši, katrs apdarina, kā tīk, bet es ierosinu sākt ar grupas "Linnamuusikud" versiju (jāmeklē "Soundcloud"). Kad meldiņš būs labi pielipis, meklēsiet citas versijas, kamēr atradīsiet, jūsuprāt, labāko, bet varbūt beigu beigās nodziedāsiet paši. 

Žilbērs Beko "Ding, Dong, Sonnez"

“Tu ienāci manā dzīvē kā Lieldienu rīts,” dzied Žilbērs Beko (Bécaud). Zvana zvaniņi, skandē, zvārguļo. Tu zini, ka debesu dzīlēs ir noslēpumainas ērģeles, kas dzied, kad tev kārojas debesu žēlabu. “Tu ienāci manā dzīvē kā Dieva rīts,” saka Žilbērs Beko, un šī ir viena no skaistākajām mīlestības dziesmām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti