Par suņiem, revolūciju un vēlēšanām. Kultūras akcenti šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ko darīt ar tehnoloģijām, kas pārņem cilvēku dzīvi? Vai sieva var būt greizsirdīga uz suni? Kāpēc ir svarīgi piedalīties Saeimas vēlēšanās? Lai rastu atbildes, Latvijas sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Henrieta Verhoustinska ierosina noskatīties trīs teātra izrādes.

Izrāde "(R)evolūcija"
Izrāde "(R)evolūcija"

Tehnoloģisks komforts vai brīvība?

Režisors Gatis Šmits savās izrādēs allaž risina teatrālās valodas un pasaulei aktuālus jautājumus. Izņēmums nebūs arī izrāde "(R)evolūcija" Jaunajā Rīgas teātrī. "Ko darīt ar tehnoloģijām, kas nenovēršami pārņem cilvēku dzīvi un ielaužas pat slēptākajos dvēseles nostūros? Kā mākslīgā intelekta klātbūtnē nepazaudēt savu "es"? Vai tā ir taisnība, ka vairums cilvēku par drošību un ērtību ir gatavi atdot savu brīvību?" pauž teātra mājaslapā rodamā anotācija.

Izraēliešu režisores Jaeles Ronenas un no Kazahijas izceļojušā aktiera Dimitrija Šaada kopīgi sarakstītā komēdija tapusi, iedvesmojoties no pazīstamā intelektuāļa un transhumānista Juvāla Noa Harari grāmatas "21 lekcija 21. gadsimtam".

Izrādes scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Krišjānis Elviks, mūzikas autori – Jēkabs Nīmanis un Maksims Šenteļevs, lomās: Gundars Āboliņš vai Jānis Skutelis, Kaspars Znotiņš, Kristīne Krūze, Jevgēnijs Isajevs, Jana Čivžele, Marija Linarte.

Esmeralda Ermale izrādes “Viņa - Viņš - Viņa?” publicitātes materiālā
Esmeralda Ermale izrādes “Viņa - Viņš - Viņa?” publicitātes materiālā

Vai var būt greizsirdība suņa dēļ?

Vai sieva var vīra dēļ būt greizsirdīga uz suni? Un kā vēl! Aktrise un režisore Rēzija Kalniņa par to pārliecinājās jau tālajā 1998. gadā, kad Juris Strenga Dailes teātrī iestudēja Alberta Remsdela Gērnija lugu "Silvija", kurā Rēzija atveidoja nevienu citu kā sunenīti Silviju. Būdama labi zināma suņumīle, viņa pie šīs lugas ķērusies nu jau kā režisore, iestudējot to savā lolojumā – mūzikas un drāmas telpā "OratoriO" Sporta kvartālā. Kultūrvietas izplatītā relīze liek saprast, ka runa būs ne vien par sievas greizsirdību uz suneni, kuru tik ļoti iemīlējis viņas vīrs, bet par cilvēka spēju vai nespēju ļauties patiesām jūtām un ieraudzīt patiesi būtisko. Lomas iestudējumā atveidos Esmeralda Ermale vai Zane Jančevska, Jānis Skanis vai Juris Kalniņš, Anete Krasovska vai Laura Erdlāne, Andris Morkāns.

Izrāde "Vēlēšanās"
Izrāde "Vēlēšanās"

Vēlēšanas kā rasols

Teātra trupas "Kvadrifrons" 5. sezonas pirmā pirmizrāde ir Paulas Pļavnieces režisētā "Vēlēšanās", un jau datums, kad tā tiek izrādīta plašākai publikai – 30. septembris – apstiprina nosaukuma radītās aizdomas, ka runa izrādē ir par vēlēšanām. Izrāde ir veidota vidusskolas vecuma jauniešiem ar mērķi viņus izglītot par to, kāpēc ir svarīgi piedalīties Saeimas vēlēšanās. Izrāde šajā mācību gadā tiks demonstrēta Latvijas skolās pēc to pieprasījuma.

Izrāde "Vēlēšanās" ir politisks stendaps ar pavāršova elementiem. Izrādes laikā skatītāji aktiera Jāņa Kroņa vadībā iepazīsies ar rasola recepšu un Saeimas sasaukumu vēsturi, piedzīvos politiskas aģitācijas un provokācijas, kā arī piedalīsies aizklātā balsojumā, kurā kopīgi lems par populāro salātu ideālās receptes sastāvdaļām. Nepiespiestā un saviesīgā gaisotnē, vienojoties par vispareizāko rasola recepti, sanākušie tiks aicināti aizdomāties par politiskās līdzdalības nepieciešamību – izlemjot nepiedalīties vēlēšanās, mēs sakām: "Nākamos četrus gadus es esmu gatavs ēst rasolu, kura recepti noteicis kāds cits."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti