Operu maratons un smalku jušanu grāmata. Ievas Rozentāles kultūras notikumu izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Filmu maratons un operu maratons, izrāde par kaislībām pusmūžā un smalku jušanu grāmata - nedēļas kultūras notikumus iesaka sabiedrisko mediju balvas “Kilograms kultūras” žūrijas locekle, LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

 

Simtgades filmu maratons

Vēl vienu brīnišķīgu iespēju noskatīties valsts simtgadē tapušās Latvijas režisoru filmas par brīvu kinoteātrī "Splendid Palace” dāvā Nacionālais Kino centrs. Sestdien, 8. decembrī, filmu maratons ar devīzi “Paldies par redzēšanos!” ir pateicība gan filmu autoriem, gan skatītājiem, bez kuriem nekas nenotiktu. Kristīnes Želves “Mērijas ceļojums”, Ivara Selecka “Turpinājums” un Dāvja Sīmaņa “Tēvs nakts” būtu mana simtgades filmu izvēle atkārtotam pārdzīvojumam, kādu var saņemt, vien skatot filmu uz lielā ekrāna kinozālē.

Jaunajā Rīgas teātrī sezonas ceturtā pirmizrāde

Šoreiz intriģējošs piedāvājums – kulta režisora Vlada Nastavševa jauniestudējums – Tenesija Viljamsa luga “Jaunības putns ar saldo balsi”. Vēl tikai gaidot pirmizrādi, lasu režisora pārdomas: “Svaigums un cilvēces jaunība ir zuduši. Un ir sajūta, ka mēs esam jau ļoti veci. Visi. Civilizācija kopumā ir kļuvusi veca. Un vienīgais, kas atliek, ir imitēt jaunību. Imitēt svaigumu”. Var jau būt, ka tie, kurus urda jautājumi par mūsu sabiedrības novecošanos, izrādē atradīs kādas atbildes. To būs vērts redzēt arī Jaunā Rīgas teātra aktieru Baibas Brokas, Ivara Krasta, Sandras Kļaviņas, Viļa Daudziņa, Janas Čivželes, Jevgēnija Isajeva, Regīnas Razumas un citu dēļ.

Kaut kas hipnotisks

Ņemot vērā, ka ārā ir auksts, lielāko dienas daļu – arī tumšs, brīvo laiku jauki var pavadīt zem segas ar karstu dzērienu un labu grāmatu rokās. Haruki Murakami raksta par to vientulību, kāda piemeklē ļaudis urbānā un pārapdzīvotā pasaulē. Jaunais septiņu stāstu krājums “Vīrieši bez sievietēm” ir par vīriešu dzīvi, kuriem nākas būt bez savām sievietēm. Murakami valodas smalkums rezonē ziemīgā pilsētā.

Mūzikas gardēžiem tiek Pučīni operas "Bezdelīga" koncertiestudējums

Stāstu par Parīzes kurtizāni Magdu man vēl nav izdevies skatīt pilnvērtīgā operas izrādē, tomēr koncertiestudējums ir gana vilinoša iespēja – vismaz noklausīties viena no pēdējām Džakomo Pučīni operām ar lielisku dziedātāju sastāvu – Krievijas Lielā teātra solisti Dināru Alijevu, amerikāņu tenoru Džonu Ērvinu un baltkrievu tenoru Pāvelu Petrovu, kuriem līdzās izrādē piedalīsies Latvijas operdziedātāji Inga Šļubovska-Kancēviča, Krišjānis Norvelis, Marlēna Keine un citi diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā. Pavadiet 7. decembra vakaru Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Operai 100 svinam ar vēsturiskām izrādēm!

Līdzās četru stundu garajam jubilejas koncerta videoierakstam, kas ekskluzīvi pieejams sabiedrisko mediju atskaņotājā "RePlay.lv", tiek piedāvāta iespēja noskatīties vēsturiskos LNO operu iestudējumus, kas šķiet kā ceļojums laika mašīnā. Neticami brīnišķīgi ar šodienas acīm redzēt, kā ar Jāņa Mediņa operu “Uguns un nakts” tolaik jaunā Alvja Hermaņa režijā tika atklāts opernams! Vai baudīt Ineses Galantes un Ingus Pētersona duetus 1991. gada “Traviatā” vai pat 1986. gada “Mīlas dzērienā”. Apziņu saspridzina arī lieliskais režisores Kristīnes Vuss iestudētais Hendeļa “Alčīnas” uzvedums ar satriecošo Sonoru Vaici un pavisam jauniņo Aleksandru Antoņenko 1998. gadā. Iestudējumi būs pieejami vien dažus mēnešus "RePlay.lv" sadaļā "Operai 100", lai pēc tam atkal paklausīgi iegultu LTV videoarhīva dzīlēs.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti