Opera, olimpiskās spēles, Armēnija un deja. Kultūras izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Februāris vēl arvien turpina piedāvāt pasākumus "uzmanīgā" klātienē, kas reizē mijas ar nebeidzamajiem ekrānu priekiem. Esam noilgojušies, jā, un vienmēr būsim ļoti prātīgi, dodoties ārpus mājām, kur varam novērtēt koncertus īstās koncertvietās, filmas –  kinoteātros, un kultūrvietās notiekošas īsas tikšanās ar draugiem.

Operas "Toska" iestudējums "Teather an der Wien"
Operas "Toska" iestudējums "Teather an der Wien"

Kristīne Opolais dzied Vīnē

Kinoteātris "Splendid Palace" jau laiciņu aktīvi darbojies, un daži seansi bijuši teju pilni! Šoreiz gardumiņš opermūzikas mīļotājiem, jo uz lielā ekrāna sagaidāms Džakomo Pučīni operas "Toska" jauniestudējuma pirmizrādes ieraksts no Vīnes ar Kristīni Opolais titullomā. Šī "Toska" ir Vīnes teātra "Theater an der Wien" versija, kura sola uz skatuves īstu ziemu, kaislības un asinis. Sadarbojoties ar režisoru Martinu Kušeju, Kristīne jau piedzīvojusi īstu triumfu Antonīna Dvoržāka operas "Nāra" neparastajā iestudējumā, tādēļ arī šoreiz droši vien varam sagaidīt pārsteigumus. Izrādē diriģents Ingo Mecmahers muzicēs kopā ar izciliem solistiem, ORF Vīnes Radio simfonisko orķestri un Arnolda Šēnberga kori.

Albērvilas ziemas olimpiskās spēles. 1992. gads.
Albērvilas ziemas olimpiskās spēles. 1992. gads.

Filma par mūsu sportistu atgriešanos olimpiādē

Apritējuši jau 30 gadi, kopš Latvijas olimpiešu delegācija piedalījās Albērvilas olimpiskajās spēlēs, kurās pēc ilga 56 gadu pārtraukuma atkal tika nests mūsu neatkarīgās valsts sarkanbaltsarkanais karogs. Tikai tagad, pēc krietna laika, varam atskatīties, cik sarežģīts bija šis atgriešanās process, cik daudz toreiz bija iesaistīto, virzītājspēku un traucēkļu. "Atgriešanās olimpiāde" – tā Dāvids Ernštreits nosaucis savu jauno dokumentālo filmu, kura pirmizrādi piedzīvos 4. februārī LTV1 ēterā brīdī, kad tiks atklātas ziemas olimpiskās spēles Pekinā, un kur tobrīd atradīsies arī pats filmas autors. Bet "Atgriešanās" filmas pirmie kadri izskan ar šī gada jubilāra Zigmara Liepiņa leģendāro dziesmu. Nav jautājumu – būs jaudīgi.

Arsens Petrosjans
Arsens Petrosjans

Arsens Petrosjans personīgi

Arsens Petrosjans ir neparasts armēņu mūziķis, kas spēlē īpašu instrumentu – armēņu duduku – un dara to meistarīgi, radot dziļu un apgarotu toni. Viņš būs koncertsērijas "Personīgi" viesis Liepājas "Lielajā dzintarā" kopā ar savā vārdā nosaukto kvartetu, lai priecētu klausītājus ar armēņu tradicionālo un garīgo mūziku un armēņu komponistu darbiem. Tā būs mūzika dvēselei, jo koncerts veltīts viņa jaunajam albumam "Hokin Janapar", kas armēņu valodā nozīmē "Manas dvēseles ceļš". Varam sagaidīt īsti armēnisku kolorītu un dzidru, dvēselisku skaistumu, izteiktu mūzikā.

Elīna un Rūdolfs Gediņi izrādē "Ļoti labas minūtes"
Elīna un Rūdolfs Gediņi izrādē "Ļoti labas minūtes"

Ļoti labas minūtes

Tās sola kustību mākslinieki, horeogrāfi Elīna Gediņa un Rūdolfs Gediņš, kuri kopā ar māksliniekiem un scenogrāfiem Kristu Dzudzilo un Reini Dzudzilo Dailes teātrī radījuši vizuālu kustību izrādi "Ļoti labas minūtes". Tā dzimusi kā stāsts par Asju Lācis un Valteru Benjaminu, kā arī atsaucas, reflektē par Benjamina "Maskavas dienasgrāmatu". Sievietes un vīrieša saruna bez vārdiem, kustībā, reizē sprostā, būs kā divu cilvēku attiecību peripetiju izklājums. Būšot pārpratumi, dusmas, prieks, seksualitāte un vēl, un vēl.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti