Ogrē, Ventspilī, Valmierā! Kultūras notikumu izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Katru pirmdienu "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāvji sagatavo kultūras notikumu izlasi. Šonedēļ savu izlasi piedāvā raidījuma "Ielas garumā" veidotāja, "Kilograma kultūras" žūrijas locekle Lilita Eglīte.

1. Teātra izrāde Valmierā

Ja gluži kā pasakā varētu izteikt trīs vēlēšanās, tad mana pirmā un kvēlākā vēlēšanās būtu 16. jūnijā nokļūt Valmierā uz izrādi "Visas labās lietas".

Vairākas teātra kritiķes un vesels pulks skatītāju režisores Ineses Mičules un aktiera Mārtiņa Meiera kopdarbam jau veltījuši patiesus un nenodeldētus vārdus.

Ir skaidrs, ka būsim iesaistīti interakcijā: nāksies nolasīt tekstu vai novilkt kurpi, lai kopā ar Zēnu veidotu dzīves labo lietu sarakstu. Bet ļoti gribētos piedzīvot Edītes Tišheizeres tik skaisti definēto: "..noteicošais ir tīri personisks, nenospēlējams maigums, kas plūst no Mārtiņa Meiera un savieno visus šajā distances un maiguma telpā."

2. Ceļojums uz Ogri

Kamēr ārzemju ceļojumos neriskējam doties, der aizbraukt uz Ogri! Zilajos kalnos ieslēptā pilsēta ar glīto centra promenādi ļaus izbaudīt dabu un atklāt mājas ar noslēpumu. Pirms tam iesaku noskatīties raidījumu "Ielas garumā" par Jaunogri un Pārogri. 

Varbūt tam grūti noticēt, bet 20. gadsimta pirmajā pusē Ogre bija kūrorts, kas konkurēja ar Jūrmalu.

Jaunogrē vēl atrodamas dažas autentiskas ieliņas un arhitekta Vladimira Šervinska projektētās vasarnīcas, kā arī Konstantīna Pēkšēna pēdējais meistardarbs – bērnu sanatorija “Ogre". Savukārt Pārogrē jāmeklē funkcionālisma meistarstiķi: Teodora Hermanovska projektēta savrupmāja Strēlnieku prospektā 2 un augstākā koka ēka Latvijā - bijusī sanatorija "Saulstari". Kārļa Bikšes autordarbs arhitekta Ilmāra Dirveika vērtējumā ir absolūts avangards.

3. Silvijas Radzobes grāmata

Lasīšanai šoreiz neieteikšu kādu jaunu grāmatu, bet turpat desmit gadus senu izdevumu, ko pārlasīju šopavasar. Darīju to ar jaunatklājuma sajūtu.

Tā ir teātra kritiķes Silvijas Radzobes 2011. gadā izdotā grāmata "Uz skatuves un aiz kulisēm"

Dzīvi un patiesi, subjektīvi un atklāti par personības veidošanos padomju laika kultūrvidē. Par šaubām un kļūdām, par brīvību un vērtībām, par teātra patieso nozīmi un skumjām. Vārdu sakot, par visu, ko Silvija Radzobe pati tik precīzi formulējusi mazajos apakšvirsrakstos uz grāmatas pēdējā vāka

4. Koncerts Ventspilī

Koncertu pārbagātība ierobežotos apstākļos. Kurp doties? Es nedēļas nogalē izvēlētos koncertzāli "Latvija" Ventspilī. 20. jūnijā "Vasaras darbos“ tur satiksies pianisti Reinis Zariņš un Vestards Šimkus, apvienība "Endless Roar“ (Arvīds Kazlausks, Džekins Pusons un Staņislavs Judins). Reiņa Zariņa repertuārā būs "skaņdarbi, ko vieno Bēthovena gars", bet Vestardam Šimkum un "Endless Roar" tas būs pirmais kopīgais publiskais koncerts. Viņi vienosies improvizācijās, kam atsauksies video mākslinieka Mārtiņa Dāboliņa vizualizācijas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti