No zemniekiem līdz mušām. Kultūras notikumu akcenti šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kino, dzeja, mūzika un teātra mušas — šādu izlasi kultūrnotikumu bagātīgajā programmā šonedēļ piedāvā mūzikas apskatnieks, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītājs Orests Silabriedis.

Filma "Upurga"
Filma "Upurga"

Trilleris un zemnieki

Kopš pirmdienas tiekam pie iespējas skatīties Uģa Oltes mitoloģisko trilleri "Upurga". Treileris ir pabaiss un visai intriģējošs. Ja kāds vēlas ieskatīties radošās brigādes pārstāvjiem acīs, laipni aicināti 5. oktobrī uz zāli "Cinamon Akropole Alfa", kur notiks īpašais seanss ar filmēšanas grupas viesošanos.

Savukārt Ivara Selecka dokumentālās filmas "Zemnieki" pirmizrāde notiks 4. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace". Filmas veidotāji jautā, kāpēc cilvēki izvēlas dzīvot viensētās, un izsaka pieņēmumu, ka "viņus visus vieno vēlme pēc stabilitātes, ko sniedz pašu zeme un māja". Izskatās pēc iespējas izzināt, kas notiek Latvijas laukos 21. gadsimtā.

Veronika Strēlerte, 1972. gada 10. oktobris, Stokholma.
Veronika Strēlerte, 1972. gada 10. oktobris, Stokholma.

Strēlerte un mūzika

Veronikas Strēlertes dzidrā dzeja tiks visvisādi aplūkota zinātniskā konferencē 6. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, turklāt piedevās ar veseliem diviem Johansoniem, un visu vainagos koncerts, kas sāksies pulksten 18.00 un kurā dziedās Ieva Parša un jauniešu koris "Balsis", spēlēs Agnese Egliņa un diriģēs Ints Teterovskis. Dzeju lasīs Agnese Budovska un Matīss Budovskis. Šī būs, iespējams, pirmā reize, kad Latvijā skanēs kāds Eduarda Šēnfelda kordarbs, bet arī visa mūzikas izvēle kopumā ir uzmanības vērta.

Pirmā "Teātra muša"

Lielu interesi raisa teātra pasaules jaunums — teātra alternatīvā gadabalva "Zelta muša". Nominācijas izvirzītas kategorijās "Gada spēlējošais treneris/direktors", "Gada režisors, kurš zina, ko grib", "Gada identitātes krīze", "Gada atklātākais skatuves mākslinieks" un "Gada izrāde, kuru mēs nesapratām". Noslēpumainību un ziņkāri stiprina paziņojums par ceremonijas režisoru, kurš būšot kāds daudzsološs students. Uzzinām arī, ka scenārija autori būs Latvijas Kultūras akadēmijas anonīmā delegācija un vakaru vadīs kāds vairākkārt apbalvots, pieredzējis skatuves mākslinieks, balvas "Zelta muša" nominants kopā ar kādu centīgu topošo aktieri. Intrigas priekškars kritīs 8. oktobrī "Zirgu pastā".

Iveta Apkalna
Iveta Apkalna

Latgale, ērģeles un "ORGANismi"

Nedēļas otrajā pusē Rēzeknē notiks 6./7. (kopā – 13) festivāls "ORGANismi", kura ierosinātāja ir Iveta Apkalna. Ceturtdienas vakarā ar soloprogrammu uzstāsies Vācijā dzīvojošā ērģelniece Mona Roždestvenskīte un improvizācijas sniegs Rēzeknes jaunais ērģelnieks Oskars Kalniņš. Piektdienas vakarā Edgara Niklasona režijā ar interesi gaidām Ilonas Rupaines jaundarbu ar kaķu piedalīšanos, savukārt sestdienas vakarā Latgales vēstniecībā "Gors" uzstāsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Gunta Kuzmas un Māra Sirmā vadībā. Soliste būs Iveta Apkalna, kuras skatuves ģērbus rada Evija Dāboliņa, un ar Eviju būs iespēja satikties pirms koncerta sarunā, kas mums ļaus vairāk uzzināt par skatuves mākslinieku tērpu īpatnībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti