No snīkeriem līdz augstiem papēžiem. Kultūras notikumu izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šajā nedēļā Latvijas un starptautiska mēroga mākslas un modes notikumus izvēlas sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis Aigars Bumburs.

Izstāde "Snīkeri: eko x ego"
Izstāde "Snīkeri: eko x ego"

Sasmaržot apavos avangardu

Dodieties uz Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju, kur līdz 17. aprīlim ir aplūkojama iespaidīgā izstāde "Snīkeri: eko x ego", kas savdabīgi ieguļas muzeja telpās. Tās centrā ir stāsts par sportiskiem apaviem un tos pavadošo funkcionalitāti, modes kultu un fetišu, kam tiek ekspozīcijā piešķirta jēga, forma un vēsture. Snīkeri pašlaik ir aktuāli – tos nēsā gan skolas slaisti, gan birokrāti pie pelēkiem uzvalkiem, tie modē variē no masīviem "Prada" klučiem līdz apavu zolei kā psihodēlisku krāsu peļķei, kurā ir iegrimusi kāja, kāda ir rodama "Botter" dueta šīsvasaras kolekcijā. "Snīkeri: eko x ego" ir dizaina izstāde, kur caur vienu objektu tiek izstāstīts daudz vairāk, kā var apaut kājās.

Sekot līdzi klupieniem un svārku garumiem

Šonedēļ Ņujorkā sākas modes nedēļu maratons, kas turpināsies Londonā un Milānā un finišēs marta sākumā gaismas pilsētā Parīzē. Simtiem dizaineru un modes namu atrādīs savas vīzijas un versijas par nākamās rudens–ziemas garderobi sievietei. Lai arī noskaidrot īsto krāsu, pareizo mēteļa plecu līniju un svārku garumu diez vai izdosies, sezonu jau ir paspējis ieskandināt Marks Džeikobs, izlaižot uz modes mēles modeles, kuras soļoja ļoti augstos platformas zābakos, tādejādi pieminot nesen mūžībā aizgājušo panku karalieni, nelaiķi Vivjenu Vestvudu, kuras pūrā ir slavenais Naomi Kempbelas klupiens 1993. gadā, ejot ar šādām ekstrēmām kurpēm Vestvudas skatē. Modes šoviem var sekot līdzi digitālajā vidē.

Jānis Straupe "Acs" (2020)
Jānis Straupe "Acs" (2020)

Šķībi galdi un trepes, kas ved uz nekurieni

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā līdz 26. martam ir apskatāma izstāde "Ne-lietas" – mākslinieka Jāņa Straupes retrospekcija. Tie ir darbi, kas veidoti no priedes un liepas koka, kur dizains un amatniecība robežojas ar tēlniecības mākslu, raisot prātā pārdomas par lietu praktiskumu un to pielietojumu. Divdesmit radošos gados ir tapis daudz – salīcis galds, trepes, pa kurām nevar lāga uzkāpt, pašizolācijas krēsls, koka olas ar lieliem dzeloņiem… Tā ir izstāde, kur objekti – ne-lietas – spēlējas ar proporcijām, kustību un formu, aicinot apmeklētājus intelektuālās (un arī humora pilnās) rotaļās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti