No simfoniska vēriena līdz leģendāriem tērpiem. Kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šajā nedēļā sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis un Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītājs Orests Silabriedis rosina apmeklēt koncertus, lasīt Andreja Johansona esejas un aplūkot leģendārās skatuves dīvas Margaritas Vilcānes tērpu izstādi.

Simfoniskās mūzikas lielkoncerts

Ikgadējā Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā, kas notiks 29. janvārī Lielajā ģildē, šoreiz divi jaundarbi: svītā likta Zigmara Liepiņa lieliskā mūzika seriālam "Sarkanais mežs" un Jāņa Petraškeviča Klarnetes koncerts, kurā solo spēlēs LNSO klarnešu grupas koncertmeistara vietniece Anna Gāgane (ar interesi gaidām, vai Jānis turpina doties moderniska romantisma virzienā!). Prieks par Pētera Plakida atcerēšanos 75. jubilejas gadā — Guntis Kuzma diriģēs Plakida "Variācijas orķestrim". Tam visam līdzās Normunda Šnē vadībā dzalkstīs Lindas Leimanes varavīksniskais darbs "Ray-Bows", Jāņa Liepiņa un Daumanta Liepiņa lasījumā izskanēs Pētera Barisona naiviskā "Latvju rapsodija" un tiks pieminēts Mārtiņš Brauns ar "Tālavas taurētāju", ko diriģēs Aivis Greters. Divi jaundarbi, četri orķestri un seši koši opusi.

Reinis Zariņš
Reinis Zariņš

Reinis Zariņš Rēzeknē

Šajā pašā sestdienas vakarā jauna mūzika arī Latgales vēstniecībā "Gors". Reinis Zariņš solokoncertā "Jaunā gada mūzika" pirmoreiz spēlēs Krista Auznieka "Carmine", Lindas Leimanes "Undulations" un Matīsa Čudara "Drive". Programma būvēta rondo formā — starp jaundarbiem likti Georga Pelēča opusi, toskait "Jaungada mūzika" un superhits "Plaukstošais jasmīns". Jā, Rēzekne ir tālu, taču, reiz aizbraucis turp, prom nevēlēsies. "Gors" mirdz gaismās, foajē plīvo krāsainas Alekseja Naumova gleznas (izstāde apskatāma līdz 6. martam), un Lielā zāle ir Baltijas valstīs labākā koncertvieta, kur dzimt mūzikai.

Andreja Johansona esejas

"Neputns" izdod Andreja Johansona "Esejas", un izdevuma redaktors un pēcvārda autors Raimonds Ķirķis brīdina: "Johansons vēl pārstāv to laiku, kad izglītotam cilvēkam zināt Romas imperatoru secību bija tikpat likumsakarīgi, cik nesenāko norišu hronoloģiju. Klasiskais mantojums viņa darbā ir acīmredzams katrā teikumā. Un, lai arī tas ir būtisks vielas apguvē un izklāstā, Johansonu no mūsu laika šķir gana plašs intelektuāls lēciens." Vēl nešķīris zinu, ka šī obligātā literatūra (tāpat kā Viktora Freiberga jauniznākusī grāmata, un tāpat kā viss cits, kas mūs ieenkuro dziļās un mierīgās, ne lēti žilbinošās vērtībās).

Margaritas Vilcānes tērpi

No 29. janvāra Lielās ģildes Baltajā zālē veselu mēnesi (precīzāk, pirmdienās un otrdienās) varēs skatīties uz Margaritas Vilcānes skatuves tērpiem. Dziedātājas draudzene bija Rīgas Modeļu nama supermodele Ārija Punenova, abas sadraudzējās Monreālā 1967. gadā, un Ārija Punenova kļuva par Margaritas Vilcānes stilisti. Intervijā LR3 "Klasika" viena no izstādes iniciatorēm, LMA docētāja Barbara Ābele saka: "Viņas abas kopā bija tādas kā skatuves tērpa influenceres!" Jau tikai tērpu apraksti vien skan kā poēma — tamborēti sudraba ziediņi, godē piegriezums, zelta lamē audums, slīpā diega lentīte, sudraba stikliņi, tunelī iešūts gumijas fiksējums, "Maskavas vīle", šifona apmetnis, pērlītēm izšūta jostiņa, bronzas vizuļi, melnas mežģīnes līdzās vizuļojošiem fliteriem, organza un markizets, — vārdu sakot, būs ko redzēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti