No meiteņu kora līdz modes arhetipiem. Kultūras notikumu izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mūzika, teātris un modes vēsture – tāda ir šīs nedēļas kultūras notikumu izlase, ko sagatavojusi Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode.

Ginters Groisbeks
Ginters Groisbeks

Gintera Groisbeka solokoncerts Latvijas Nacionālajā operā

Austriešu basu Ginteru Groisbeku latvieši zina: viņš dziedājis "Nārā" kopā ar Kristīni Opolais Minhenē, "Rožu kavalierī" ar Elīnu Garanču Ņujorkā un Vāgneru ar Andri Nelsonu Rīgā. Otrdien Latvijas Nacionālajā operā sportiskais solists, kam viegli padodas ar riteni braukāt pa Alpu takām, grasās pieveikt iespaidīgu ceļojumu mūzikā: pirmatskaņot (savā biogrāfijā) Šūmaņa kanonisko dziesmu ciklu "Dzejnieka mīla" un celt godā austriešu mūziku – Māleru, Brukneru, Volfu un Hansu Rotu. Pēdējais ar traģisku un īsu dzīvesstāstu atstājis mums dažas brīnišķīgas solodziesmas. Ja koncertam izskanot labi aplaudēsim, tad iespējams, ka mākslinieks nodziedās arī ko iz latviešu vokālajām pērlēm.   

Izstāde "Modes arhetipi" Dizaina muzejā

Kurš gan to būtu domājis, ka "maikai", kas asociējas ar karstu vasaru sādžā vai mazdārziņā, kādreiz tiks atvēlēta goda vieta izstādē. Bet tas ir viens no pieciem modes arhetipiem, kas līdz ar šņorkurpītēm espadrillēm, treniņtērpu, franču strādnieku zilo virsvalku un skotu bruncīšiem jeb kiltiem ir aplūkojami Dizaina muzejā. Ne vairāk, ne mazāk – tur redzams, kā šie izgudrojumi ietekmējuši Vivjenu Vestvudu, Īvu Senlorānu un no fabrikas ceha nonākuši līdz modes mēlei. Un tie, kas vēl nav paguvuši apskatīt jauno pastāvīgo ekspozīciju, noteikti to izdariet, jo tur ir īsais kurss par latviešu dizaina klasiskajām vērtībām, sākot ar Cīruļa un Madernieka mēbelēm un tekstīlijām, servīzi "Latvija" un beidzot ar mūslaiku reciklētiem tautas tērpiem un slavenajiem, ar roku ražotajiem mikrofoniem.

Izrāde "Kokvilnas lauku vientulībā"
Izrāde "Kokvilnas lauku vientulībā"

Malkovičs un Dapkūnaite Dailē

Viņus abus uz skatuves pirmo reizi redzēju 2011. gadā Luksemburgā, kur "Džakomo variācijās" Džons Malkovičs bija Kazanova, bet Ingeborga Dapkūnaite – Izabella. Mocarta "Dona Žuana" fonā risinājās mizanscēnas, kurās Malkovičam, domājot uz sievieti, vajadzēja sarīkot randiņu starp visiem trim vīriešiem – sevi, austriešu ģēniju un mītisko venēcieti. Viņam izdevās spoži. Šobrīd Holivudas zvaigzne Malkovičs ir Dailē. Laikam pat būtu vienalga, ko viņš spēlē, vienalga gribētos redzēt. Tagad ir iespēja skatīties Bernāra Marī Koltesa stāstu par divu cilvēku slepenu satikšanos – "Kokvilnas lauku vientulībā". Tie, kas mēģinājumos un izrādē jau bijuši, saka – būs ļoti labi.

Koris "Tiara"
Koris "Tiara"

Meiteņu korim "Tiara" – 25!

Aira Birziņa ir diriģente ar krampi. Tā laikam ir vēl tā skola, kas aizgūta no mūsu vecmeistariem, kuriem primārais arī amatierkorī bija māksla un kvalitāte. Varu vien iedomāties, cik grūti ir savaldīt tīnes un pārliecināt viņas, ka tieši tagad ar pilnu atdevi jāmetas mūzikas apkampienos, kad kārojamāki būtu citi. Bet Rīgas Doma meiteņu koris ir arvien spoži dziedošs, radošs un svin jau pirmo jubileju – 25 gadus! Tā tiks svinēta 2. jūnijā Latvijas Universitātes aulā ar krāšņu programmu, kurā būs gan tautasdziesmu apdares, gan komponistu jauni oriģināldarbi. Nav šaubu, "Tiara" mirdzēs kā kronis, un arī par katru atsevišķu meiteni, kura izgājusi šo dzīves skolu, ir milzīgs prieks – Kristu Auderi, Lauru Polenci, Katrīnu Paulu Felsbergu, Zani Stafecku un daudzām citām. Daļa no viņām pašreizējam sastāvam pievienosies koncerta otrajā daļā. Ja kāds netiks uz koncertu, to aicinām klausīties "Klasikas" tiešraidē 2. jūnijā pulksten 18.00!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti