No laikmetīgā līdz mūžīgajam: dzejnieka Toma Treiberga kultūras ieteikumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No laikmetīgā līdz mūžīgajam – iegrimt dzejā, uzzināt jaunāko par laikmetīgo mākslā, aiziet uz baznīcu un noskatīties vecas krimināldrāmas – tik dažādi ir dzejnieka, sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras” žūrijas locekļa Toma Treiberga ieteikumi.

Filma "Dāvanas pa telefonu"
Filma "Dāvanas pa telefonu"

Aloizam Brenčam – 90

Šonedēļ notiek kinorežisora Aloiza Brenča 90. jubilejai veltīti pasākumi.  Kinoteātrī "Splendid Palace” jau notikusi krimināldrāmas “Šahs briljantu karalienei” (1973) restaurētās filmas pirmizrāde. Ir iespēja iepazīties ar citu režisora daiļrades tehnoloģiski atjaunoto piemēru: spēlfilmu “Dāvanas pa telefonu” (1977). Par Aloizu Brenču (1929–1998) Latvijas kino kontekstā uzskata, ka viņš izveidojis kriminālo žanru mūsu kinematogrāfā – līdz Rīgas kinostudiju PSRS teritorijā uztvēra kā kriminālo filmu studiju.

Viss, kas notiek ar mums

Laba iespēja pārvērtēt savus uzskatus par to, kādai jāizskatās dzejas grāmatai, ir iegādāties Artūra Puntes jauno dzejoļu krājumu “Jērcēnu pagasta nezāļu herbārijs”. No pirmā acu uzmetiena versijas par to, ko šajā izdevumā atrast, varētu rasties uzreiz vairākas, bet dzejas grāmata visdrīzāk būtu pēdējā. Kā trāpīgi atzīmēja mans kolēģis Zigfrīds Muktupāvels: “Jā, nu, tas tev nav nekāds tramvaja formāts”. Bet  grāmatas izmērs šajā gadījumā nav tikai estētiskas pretenzijas piemērs, tas var kalpot par uztveres funkciju dažādotāju – kā teksts ar mums runā, atrodoties tik ietekmīgā proporcijā pret mūsu redzes lauku. Dzejoļu teksti ir dažādā izkārtojumā un fontu lielumā (grāmatas mākslinieks Mārtiņš Ratniks), kā to savulaik esam redzējuši Pētera Draguna un Krišjāņa Zeļģa dzejas krājumos. “Tikai viss, kas notiek ar mums, aiztek kaut kur lejup, aizmirstības piltuvē, kur / neviens vairs nemeklēs kaut kādus vecus ziņojumus svešā ziņu lentē,” raksta Artūrs. Cik patīkama aina, vai ne?

Komponists Džeimss Makmilans
Komponists Džeimss Makmilans

Džeimsa Makmilana fenomens Baznīcu naktī

Baznīcu nakts ietvaros Rīgas Anglikāņu baznīcā piektdien plkst. 20.00 Rīgas projektu koris aicinās klausītājus iepazīties ar nopelniem bagātā skotu komponista un diriģenta Džeimsa Makmilana daiļradi. Makmilans ir viens no nozīmīgākajiem mūsdienu komponistiem, kurš īpaši daudz rakstījis korim, orķestrim un ērģelēm, tostarp radot virkni izaicinošu un revolucionāru skaņdarbu par politiskām un reliģiskām tēmām. Programmas centrālā daļa būs opuss korim un ērģelēm "Cantos Sagrados", kurā risināts stāsts par aizvadītā gadsimta 70. un 80. gados notikušajām politiskajām slepkavībām. Koncerta programmā skanēs arī skotu tautasdziesmu aranžējumi, vairākas motetes, kā arī skaņdarbi ērģelēm. Kopā ar Rīgas projektu kori koncertā uzstāsies jaunais britu talants, ērģelnieks Viljams Braients.

Rīgas Projektu koris ir amatieru koris, kuru 2018. gadā nodibināja tā mākslinieciskais vadītājs, amerikāņu kordiriģents Kristofers Volšs-Sinka. Kolektīva pamatā ir Kristofera un koristu aicinājums iepazīstināt dziedātājus un klausītājus ar Latvijā mazāk zināmu repertuāru, katru gadu piedāvājot trīs saturiski dažādas un muzikāli izaicinošas koncertprogrammas.

Otro RIBOCu gaidot

Noskaņojoties uz otrās Rīgas Starptautiskās mākslas biennāles (RIBOCA) viļņa, biennāles veidotāji otrdien, 4. jūnijā, plkst. 18.00 aicina uz pagalma svētkiem Bruņinieku ielā 14. Tie ievadīs  biennāles starpgada programmu microRIBOCA, kas veidota, lai atraisītu radošo potenciālu, ko sevī slēpj ikdienas dzīve pilsētas publiskajā ārtelpā. Pamestais koka nams, kurš atrodas šajā adresē, nu pārtapis mākslas darbā. Mākslinieces Ingas Melderes monumentālais gleznojums “Braunijs no Bruņinieku ielas” būs skatāms uz 19. gs. pirmajā pusē celtā nama fasādes un iekštelpās. Māksliniece to veltījusi gan pilsētas koka arhitektūras vēsturei un restaurācijai, gan dialogam ar ielu mākslā un grafiti kustībā iesaistītajiem. Svētku norisē: galda spēles un prāta spēles par arhitektūru un publisko telpu pilsētvidē, arī vasarīga ieturēšanās un jauno bundzinieku priekšnesumi. Vakaru noslēgs "jam session" ielu kultūras centrā un klubā "Lokal House".

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti