Nerimstošā tiešsaistes mūzikas dzīve. Trīs ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tieši mūzikas notikumi tiešsaistē notiek intensīvāk nekā aktivitātes citās mākslas jomās. Dažos vakaros var piedzīvot vairākas vietējo koncertu tiešraides reizē, un patiesi apbrīnot mūziķu entuziasmu un aizrautību. Kamēr viņi izbauda iespēju muzicēt neredzamai auditorijai, mums – klausītājiem – atliek vien uzlabot savu ierīču audio aprīkojumu, lai spētu to visu baudāmi noklausīties. 

Andra Pogas noslēdzošais koncerts kā LNSO vadītājam

14. maijā tiešsaistes koncertā no Lielās ģildes Andris Poga noslēgs savu darbību kā LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, lai aktīvās mūziķa gaitas turpmāk intensīvi turpinātu kā orķestra vadītājs Stavangerā, Norvēģijā. Vēlāk pie LNSO pults viņu satiksim jau kā viesdiriģentu, bet vēl tagad iespēja noklausīties Sergeja Prokofjeva Pirmo klavierkoncertu un Antona Bruknera Ceturto simfoniju viņa interpretācijā. Savos astoņos intensīvas klātbūtnes gados, viņš paveicis daudz, viņa vadībā piedzīvojām vairākus orķestra izaugsmes viļņus. Spraigajā un svaigajā Prokofjeva Pirmajā klavierkoncertā spīdēs pārliecinošā un pēdējā laikā Latvijā ne tik bieži dzirdētā pianiste Elīna Bērtiņa.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga

“Karmena” ar Elīnu Garanču vēsturiskā LTV ierakstā 

Pateicoties Latvijas Nacionālās operas un baleta izveidotajai tiešsaistes programmai “Atmiņas”, maijā kļuvuši pieejami senāki ieraksti no mūsu opernama. Līdzās mūsdienīgas skaņu valodas meistara Kristapa Pētersona laikmetīgajai operai-lekcijai “Mihails un Mihails spēlē šahu”, kuras pirmizrādi operā piedzīvojām 2014. gadā, un Riharda Vāgnera operas “Klīstošais holandietis” 2003. gada Andreja Žagara iestudējumam ar Egilu Siliņu titullomā, opermīļi varēs noskatīties arī režisora Andreja Žagara tolaik neparasto operas “Karmena” iestudējumu. Stāsts no Spānijas  pārcelts uz Kubu ar visu tās košo krāsu kolorītu. Tieši šīs spilgtās izrādes titullomā 2007. gadā brīnišķīgi debitēja mūsu pasaules operzvaigzne Elīna Garanča. LNOB tiešsaistes programmā “Atmiņas”, ierakstus iegādājoties, tos varēs noskatīties līdz pat 31. maijam.

Opera “Karmena”
Opera “Karmena”

“Brāmss un klezmeru kāzas” tiešraidē no Lielās ģildes

Jau  11. maijā LNSO klaviertrio no Lielās Ģildes raidīs Brāmsu kombinācijā ar… “klezmeru kāzām”. LNSO trio apvienojušies jaudīgi domubiedri: vijolnieks Indulis Cintiņš, čelliste Dace Zālīte-Zilberte un pianists Mārtiņš Zilberts, kuri, neraugoties uz individuāliem  mākslinieciskiem sasniegumiem, lieliski saspēlējušies koncertprogrammās jau septīto gadu. Klasiskās programmas (Arenskis un Brāmss) noslēgums vainagosies ar kādu jaunatklājumu – kanādiešu komponista Srula Ērvina Glika trio “The Klezmer’s Wedding”. Pasaules mediji Gliku raksturo kā izcilu laikmetīgās un ebreju tradicionālās mūzikas sintezētāju. Varbūt tieši tas mums šobrīd vajadzīgs – kamēr gaidām atveramies koncertzāles – aizrautīga, emocionāla, strauja un temperamentīga klezmeru mūzika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti