Muzikāli virtuozu nedēļu izbaudīt piedāvā muzikoloģe Liene Jakovļeva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vēl neatnākušā, vien gaismas un tumsas samērā nojaušamā pavasara un pamazām aizejošās, bet aizvien valdošās ziemas bālumā kultūras krāsas šonedēļ, kad tiek apkopoti balsošanas rezultāti, meklē sabiedrisko mediju balvas „Kilograms kultūras” žūrijas locekle Liene Jakovļeva.

Muzicēšanas teātris

No 5. februāra Nacionālā teātra Jaunajā zālē skatītājus aicina izrāde „Ceļojums uz ziemeļiem” - tīrs aktieru muzicēšanas “teātris”, kuru faktūrā iekomponējis izrādes autors Jēkabs Nīmanis un mākslinieks Krišs Salmanis līdz ar dialogu un dziesmu tekstu autoru Kārli Vērdiņu un aktieriem Madaru Botmani, Gundaru Grasbergu un Uldi Siliņu. Un, protams, Kārli Skalbi.

''Baltiešu gredzens''

Lielās zāles lielais notikums Nacionālā teātra simtgadē būs 7. februārī, kad savu piedzimšanu svinēs Viestura Kairiša iestudētā izrāde par vācbaltiešiem „Baltiešu gredzens”. Vidzemes muižnieku dzimtas – fon Kampenhauzenu – atvases Zigfrīda fon Fēgezaka romāna dramatizējumu veidojusi Inga Ābele, un tajā tiek solīta Latvija ar tās lauku ainavām, ļaudis un viņu likteņi no vācbaltiešu skatu punkta.

Jaundarbi un simtgadnieku opusi

Arī koncertdzīves akcentos ieraugāmi gan lielkoncerti, gan intīmi kamermūzikas mirkļi. Tradicionālais Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts šogad būs ar pieticīgāku dalībnieku skaitlisko un hronometrāžas vērienu, bet tāpēc ne mazāk nozīmīgs.  9. februārī Lielo ģildi pieskandēs Andra Pogas vadītā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Gintara Rinkēviča diriģētā Liepājas simfoniskā orķestra, čellistes Kristīnes Blaumanes un sitaminstrumentu meistargrupas „Perpetuum ritmico” spēle ar Lindas Leimanes jaundarbu, simtgadnieka Tālivalža Ķeniņa opusu, kā arī Kristapa Pētersona un Alfrēda Kalniņa partitūrām. Un tas viss būs klausāms arī Latvijas Radio 3 ''Klasika'' tiešraidē.

Desmit Bēthovena sonātes

Kamermūzikas smalkumi tiks vīti vijolnieka Georga Sarkisjana un pianista Keigo Mukavas koncertā 7. februārī Lielajā ģildē. „Es brīnos par Bēthovenu un esmu vienkārši laimīgs, kad spēlēju viņa mūziku” – to neslēpj Georgs Sarkisjans, šai reizei gatavojot trīs no desmit komponista vijolsonātēm.

Virtuozes uz jumta

Sievišķīgs, varbūt romantisks, bet vienlaikus arī izaicinoši pārsteidzošs un iespējams, ka mazliet pat mulsinošs kamermūzikas pieskāriens tiek solīts 10. februāra koncertā „Virtuozs uz jumta” kultūras pilī „Ziemeļblāzma”, kur Šūberta, Šosona, Mijo un Enesku darbos saspēlēsies vijolniece Paula Šūmane un pianiste Agnese Egliņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti