Mūzika un kino, pašmāju un ārvalstu elpa. Kultūras akcenti šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mūzika un kino – to šīsnedēļas kultūras notikumu vidū izceļ Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle. Koncerti ar pašmāju un ārzemju viesiem, ilgi gaidīta latviešu filmas pirmizrāde un starptautiski apbalvota vēsturiska kostīmdrāma – atliek vien izvēlēties un ļauties kultūras baudījumam.  

Georgijs Osokins
Georgijs Osokins

Georgijs Osokins Šopēna klavierkoncertos

Lai arī vēl pavisam nesen talantīgais pianists koncertēja gan Berlīnes "Konzerthaus", gan Elbas filharmonijā, tagad radusies iespēja dzirdēt Georgiju Osokinu lieliskā programmā tepat Latvijā. Viņa meistarība, tonis, attieksme un radniecīgais gars Šopēna mūzikai īpaši tika novērtēti pēc nokļūšanas prestižajā Šopēna konkursa finālā Varšavā 2015. gadā. Šoreiz jaunā programma kopā ar kamerorķestri "Kremerata Baltica" (kurā viņam piešķirts rezidējošā viesmākslinieka statuss) Georgijs atskaņos abus Šopēna klavierkoncertus vienā vakarā, par kuriem viņš pats skaisti saka, ka "šīs abas pērles ir tik dažādas savā starpā un tik poētiskas, neaptverami skaistas, ka, katru reizi tām pieskaroties, sajūtu maģiju un pārliecību, ka skaistums glābs pasauli".

Filma "Mātes piens"
Filma "Mātes piens"

"Mātes piens" beidzot uz ekrāniem

Jau trešdien, 1. februārī, ilgi gaidītā režisores Ināras Kolmanes filma "Mātes piens", kas balstīta Noras Ikstenas tāda paša nosaukuma romānā, beidzot tiks nodota skatītāju vērtēšanai. Filma ir stāsts par sievietēm, viņu izvēlēm un dzīvi Latvijā padomju varas laikā. Tiek solīts rūpīgi izstrādāts vēsturiskais fons (sākot no četrdesmitajiem gadiem līdz pat Atmodai), radīta īpaša noskaņa ar Raimonda Tigula filmai komponēto mūziku, un, visbeidzot, filmā piedalās jaudīgs aktieru ansamblis – Maija Doveika, Elīna Vaska-Botere, Rūta Kronberga (ieguvusi atpazīstamību kā mazā Bille Ināras Kolmanes tāda paša nosaukuma filmā), Indra Briķe, Inga Tropa un citi lieliski aktieri. Jāpiebilst, ka filmas tapšanā ir piedalījušies Lietuvas un Čehijas kinoveidotāji.

Filma "Korsete"
Filma "Korsete"

"Corsage" Latvijā

Līdz Latvijas ekrāniem nokļuvusi arī apbalvotā kostīmdrāma "Korsete" par Austrijas imperatori Sisī – sievieti, kuras dzīve, tēls un rīcība saviļņojusi ne vien Austrijas, bet arī visas Eiropas vēsturi un kurai tieši pēdējo gadu laikā veltīti vairāki seriāli, kā arī popularitāti ieguvušais mūzikls "Elizabete". "Korsete" ir viens no neordinārākajiem skatījumiem uz Sisī personību, kuras tēlu spoži nospēlējusi aktrise Vikija Krīpsa, saņemot par to Eiropas kinoakadēmijas balvu. Tiek slavēta arī Marijas Kreiceres režija, kas izceļ Sisī mūsdienīgumu. Tomēr jāņem vērā, ka vairākās valstīs "Corsage" izrādīšana kinoteātros ir nobloķēta aktiera Floriana Teihmeistara dēļ, kurš filmā atveido princi Jozefu. Viņa karjera ir apdraudēta un nu jau faktiski apturēta, atlaižot viņu no Vīnes Burgteātra štata par izvirzītajām apsūdzībām bērnu pornogrāfijas glabāšanā.

Atkalsatikšanās ar Olari Eltsu

Igaunis Olari Eltss, kādreizējais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galvenais diriģents, tagad Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, viesojas Latvijā, lai kopā ar LNSO un vijolnieci Paulu Šūmani interpretētu populāro Žana Sibēliusa Vijolkoncertu. Līdzās tam un Sibēliusa simfoniskajai poēmai "Sāga" izskanēs arī ungāra Bēla Bartoka asprātīgs viencēliena balets "Koka princis", bet tad skandināviskās noskaņās atkal atgriezīs norvēģu laikmetīgās mūzikas komponista Eivinda Torvunda simfoniskā poēma. Lai dzirdētu LNSO un Eltsu, šoreiz jādodas uz "skandināvisko" Vidzemes koncertzāli "Cēsis", kuras akustika vienmēr ar patīkamu piesātinājumu papildina orķestra skanējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti