Mūzika, kino un foto izstāde. Ko nepalaist garām šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Klausīties dažādu mūziku, skatīties kino un doties uz izstādi Talsos šonedēļ iesaka sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis, raidījuma "Kultūrdeva" producents Kaspars Zaviļeiskis.

Fotogrāfa Ulvja Alberta darbu izstāde Talsu novada muzejā
Fotogrāfa Ulvja Alberta darbu izstāde Talsu novada muzejā

Ulvja Alberta personālizstāde

Gleznainajā Talsu pusē ir arī gana aizraujošs novada muzejs, kurā līdz oktobra beigām apskatāma kāda unikāla personālizstāde. Muzeja otrajā un trešajā stāvā izvietoti leģendārā fotogrāfa Ulvja Alberta darbi, kuros pārsvarā melnbaltās fotogrāfijās iemūžināti kā Lasvegasas pasaules pokera čempionāta kolorītie dalībnieki, tā dažādu sfēru slavenības, lielu uzsvaru liekot tieši uz mūziku un kino. Talsos sagaida Toms Veitss, Deivids Bovijs, Pols Makartnijs, Džimijs Hendrikss un daudzi citi roka un arī Holivudas industrijas zelta vārdi, bet nobildēties pie aliņiem pilna ledusskapja var kopā ar bohēmas karali Čārlzu. To, kurš Bukovskis, protams.

"Sigur Ros" koncerts "Arēnā Rīga"

Savu muzikālo kosmosu uzbūvējušie islandieši "Sigur Ros" strādā pie sava astotā albuma un noteikti, ka daļu no svaigākā materiāla atrādīs arī lielkoncertā "Arēnā Rīga" 15. oktobrī. Islandiešu gars itin labi varētu sasaukties ar atvēsinošo, bet skaisto rudeni, ļaujot domās aizlidot tālu un dziļi. Atšķirībā no slavenākās islandiešu mūzikas pārstāves Bjorkas, kura nupat izdeva jau desmito, itin avangardisko albumu "Fossora", grupa "Sigur Ros" turpina iet plūstoši gaišu, lai arī ne vienmēr gluži vienkāršotu muzikālo ceļu, uzburot savu skaņu pasauli un atsevišķos gadījumos pat dziedamo valodu. Fascinējošākā sadaļa noteikti ir grupas dalībnieka Jonsi neparastais vokāls.

Spēlfilmas "Mīlulis" filmēšana
Spēlfilmas "Mīlulis" filmēšana

Staņislava Tokalova spēlfilma "Mīlulis"

Uz Latvijas kinoekrāniem nonākusī režisora Staņislava Tokalova debijas spēlfilma "Mīlulis" pārsteidz ar augsto kvalitātes latiņu gan saturiski, gan vizuāli. Tokalovs no neparasta skatpunkta pievērsies bērna adopcijas tēmai un attīsta kinostāstu brīžiem pat ambienti nesteidzīgi, bet rumāņu operators Oļegs Mutu to vizualizē ar māksliniecisku perfekciju. Netipisks Latvijas kino, kas iekļaujas mūsdienu Eiropas kino kontekstā ar Rumānijas jaunās kinoskolas klātbūtni. Parasti veiklāk aizraujos ar filmām, kurās liela nozīme atvēlēta arī mūzikai, kā, piemēram, 14. oktobrī klajā nākošo "Neona pavasari", taču šoreiz sevi attaisno tieši lieki nenoslogotais skaņas dizains.

Grupa "S&T Syndicate"
Grupa "S&T Syndicate"

"S&T Syndicate" albums "Elevator Music 2.1"

Instrumentālās mūzikas grupa "S&T Syndicate" nolēmusi iesmaidīt par jēdzienu "lifta mūzika", kas bieži tiek lietots, tiklīdz džezīgas ievirzes ierakstā izpaliek vokālista klātbūtne, un laidusi klajā ironiski nodēvētu albumu "Elevator Music 2.1". Pirmoreiz vismaz Latvijas mūzikas vēsturē tas izdots telefona noklausīšanās formātā, tādējādi pasmaidot arī par "visi operatori ir aizņemti" muzikālo noformējumu. Albumu var noklausīties, piezvanot uz tālruņa numuru 67473067, bet labāk to tomēr darīt "Spotify" vai vislabāk – aizdoties uz grupas koncertu Tallinas Pagalmā 22. oktobrī, jo tieši dzīvajā izpildījumā jazz/funk/post-rock grupa "S&T Syndicate" atklājas viskošāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti