Mūzika, dizains un tehnoloģijas. Kultūras notikumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Maija pirmās nedēļas kultūras notikumu klāstā dažus akcentus izvēlas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV "Kultūras ziņu" vadītāja Liene Jakovļeva.

Mārtiņš Brauns
Mārtiņš Brauns

Mārtiņa Brauna mūzikas koncerts

4. maijs kā allaž tiks vadīts valsts svētku noskaņās, kad ik koncertvieta teju katrā pilsētā un pilsētiņā piedāvās sajust kultūrpulsu – gan patriotiski pacilājošu, gan arī pavasarīgi romantisku. No daudzumdaudzajiem svētku dienas notikumiem lai akcents tiek vienam – koncertā "Mārtiņš Brauns – Latvijai!" nokavēti sveicieni 70. dzimšanas dienā nu jau uz citu sauli tiks sūtīti Mārtiņam Braunam. Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā un saspēlē ar instrumentālo grupu aicina klausīties komponista dziesmu izlasē, kas aptvers lauku no viņa daiļrades pirmsākumiem līdz izskanēt nepaspējušam un nu pirmatskaņojamam opusam "Ziemeļmeitas". Laba ziņa koncertā klātneesošajiem Lielajā ģildē – tas tiešraidē skanēs arī Latvijas Radio 3 "Klasika" ēterā.

Andris Dzenītis
Andris Dzenītis

Andra Dzenīša kamermūzikas jaundarbs

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra rīkoto kamermūzikas koncertu cienītājiem pēdējā laikā nereti mērojams ceļš uz Mūzikas namu "Daile", kur arī 5. maijā gaidāms koncerts "Šūmanis. Hindemits. Dzenītis". Mūziķu sastāvs ir daudzsološs – allaž saspēlē stabilais un vienlaikus pārsteigumus sološais klavieru kvartets "Quadra" un lieliskais klarnetists Guntis Kuzma. No Šūmaņa būs Klavierkvartets mibemolmažorā op. 47, Hindemita filozofiski muzikālās sarunas risinās Kvartets klarnetei, vijolei, čellam un klavierēm. Bet lielāko intrigu sagādājis orķestra šīs sezonas rezidējošais komponists Andris Dzenītis, kura jaunais opuss "Pretim plašumam pulksteņi iemieg" spoguļos iespaidus, kas gūti garos pārgājienos gar Baltijas jūras piekrasti. Mūzika uzburs "ainavu maiņu, noskaņu un faktūru pacietīgu pakāpeniskumu" – tā sola skaņradis pirmatskaņojuma gaidās.

Dizaina izstāde

Skanisku notikumu netrūkst arī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars", kur līdzās mūzikai mājo arī citas mākslas. Pirms vai pēckoncerta atmosfērā interesanti skatīt "Iz-aicinājumu" – starptautiski novērtētā dizaina biroja "H2E" veidotu izstādi. Tās ir dizaina darba aizkulises, radoša cilvēka ideju virmojumi un to realizācijas, virspusē neredzamais sarežģītais ceļš uz perfekto rezultātu – tas ir process, nu aplūkojams citādi un ikkatram.

Žurnāls "Mūzikas Saule"
Žurnāls "Mūzikas Saule"

Mūzikas tehnoloģiju iepazīšana

Ne gluži vakar klajā nācis, bet daudzu vēl noteikti nelasīts ir žurnāla "Mūzikas Saule" jaunākais laidiens. Meklējot pēc vāka bildes, šoreiz uz tās ne latviešu, bet ukraiņu mūziķa seja – kā atbalstošs žests Ukrainas notikumiem tur diriģentes Oksanas Liņivas foto. Bet iekšlapās liela tiesa uzmanības vērsta tehnoloģiju virzienā, uzrunājot mūzikas industrijas cilvēkus, kuru darbi skan plašāk un skaļāk kā viņu vārdi. Tās ir lietas un kvalitātes, ar ko lepoties un par kurām priecāties, iepazīstoties ar tām "Mūzikas Saules" lapās, kur, kā allaž, arī vērtējoši, izglītojoši un piemiņas zīmē radīti lasāmgabali.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti