Mobilais muzejs, divas grāmatas un atbalsts «Kaņepei». Kultūras ieteikumi jūnija sākumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Eva Johansone sagatavojusi šīs nedēļas kultūras notikumu izlasi.

Kristīnes Želves romāns "Grosvaldi"

Man palaimējās būt klāt brīdī, kad režisore un rakstniece Kristīne Želve pirmo reizi sastapās ar Grosvaldu dzimtu. 2014. gada rudenī abas filmējām raidījumu Latvijas Televīzijai par izstādi Stūra mājā, kurā bija redzami arī Mērijas Grīnbergas zābaki. Pie sienas atradās Grosvaldu dzimtas koks, ko Kristīne Želve ar patiesu interesi sāka pētīt un uzdot jautājumus kuratorei. Tālāko zināt jau paši – tapa filma, izstāde un tagad arī grāmata  "Grosvaldi".

#Grosvaldi1921

Vairāk

Kas ir šī dzimta? Grosvaldi ir Rīgas Latviešu biedrības ilggadējs priekšnieks jurists Frīdrihs Grosvalds, viņa sieva Marija Grosvalde un viņu pieci bērni – tautastērpu popularizētāja un etnogrāfe Mērija Grīnberga, diplomāts Oļģerds Grosvalds, gleznotājs Jāzeps Grosvalds, ārlietu dienesta darbinieces Līna Grosvalde un Margarēta Grosvalde un mazbērni – muzejniece Mērija Grīnberga jaunākā un matemātiķis Emanuels Grīnbergs. 

"Ilgi gaidīts notikums," tā grāmatas klajā nākšanu vērtē "Neputna" galvenā redaktore Laima Slava. 

Grāmatas apvākojumam izmantots Ievas Stūres zīmējums, kas ir pēc vēsturiskiem fotoattēliem veidots Grosvaldu dzīvokļa oriģinālo tapešu atdarinājums.

Izstāde, ko nedrīkst palaist garām!

No 3. jūnija Laikmetīgās mākslas centrs rīkos izstādi “Mobilais muzejs. Nākamā sezona”. Tajā piedalīsies Latvijā pazīstami un pieredzējuši mākslinieki – Andris Eglītis, Katrīna Neiburga, Jānis Noviks, Ginters Krumholcs, Evelīna Deičmane, Arturs Virtmanis, Ēriks Božis, Aigars Bikše, Ivars Drulle, Kirils Panteļejevs, Reinis un Krista Dzudzilo, Monika Pormale, Dace Džeriņa, Brigita Zelča – izstādot savus lielformāta darbus, kas tapuši dažādos mākslas projektos pēdējo trīs dekāžu laikā. Tā būs ne tikai izstāde, bet arī publisku notikumu sērija. Publiskā programma piedāvās diskusijas un citas laikmetīgas norises. Izstādes un saistītās publiskās programmas norises vieta ir Sarkandaugava, bijušās tekstilrūpnīcas “Boļševička” teritorijas iekšpagalms.

Noziedo Kaņepes Kultūras centram!

Dažādu kultūras norišu turpinātībai šobrīd populāri rīkot pūļa finansēšanas kampaņas. Tās gūst diezgan plašu sabiedrības atbalstu. Arī pati regulāri ziedoju, jo gribu, lai Latvijā ir kvalitatīvi, laikmetīgi un kopienai nozīmīgi ilgtermiņa procesi. Kaņepes Kultūras centrs jau kādu brīdi uzsācis ziedošanas kampaņu, kuras laikā tiek vākts finansējums ēkas renovācijai.

Man šī vieta mīļa, jo piedzīvotas trakulīgas diskotēkas, sarunas un mākslas performances.

Tiem, kuriem patīk tas, ko dara KKC – festivāli, atbalsts māksliniekiem, kvalitāte un vieta, kur mums satikties – noziedo kaut viena kokteiļa summu tā pastāvēšanai. Šobrīd saziedoti gandrīz 100 000 eur.

Par vasarām terasē, trakām dejām viesistabā, par satikšanos ar draugiem uz vienu dzērienu, neaizmirstamiem koncertiem un ilgām sarunām līdz rītausmai!

Apgāds "Jumava" izdevis grāmatu "Latvijas kultūras vēsture"

Šī grāmata ir nozīmīgs notikums 21. gadsimta kultūrā Latvijā, jo visaptveroši vēsta par unikālo kultūrmantojumu Latvijā. Tā aptver dažādas kultūras jomas Latvijā, dokumentējot Latvijas kultūras vēstures ainu daudzu gadsimtu garumā. Katrai kultūras nozarei ir veltīta atsevišķa nodaļa, bagātīgi iekļaujot arī pēdējās desmitgades aktuālās norises Latvijas kultūrā ar pārskatāmu, hronoloģiski izkārtotu notikumu tabulu, literatūras avotiem un bagātīgu vizuālo materiālu.

Grāmatas vizuālo materiālu kopumā veido vairāk nekā 1000 fotogrāfiju.

Izdevums būs vērtīgs izziņas avots skolēniem, studentiem, kultūras cienītājiem un vēstures interesentiem Latvijā un ārpus tās robežām, kā arī lielisks veids kā nodot tālāk jaunajai paaudzei šo nozīmīgo mantojumu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti