Misija – kultūras mantojums. Kurš «Kilograms kultūras» finālists saņems balvu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2022" finālā uz zeltīto statueti pretendē trīs nozīmīgi kultūras mantojuma popularizēšanas un atjaunotnes projekti – pērn atklātais Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejs "Hoijeres kundzes viesu nams", atjaunotais Āgenskalna tirgus un Latvijas Bankas simtgades izstāde "Vērtību zīmes".

Balvas nominantus – oriģinālākos un kvalitatīvākos aizvadītā gada Latvijas kultūras notikumus – sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļu žūrija izvirzīja, bet skatītāji un klausītāji izvēlējās trīs balsojumos – pavasara, rudens un ziemas. Katrā balsojumā uzvarējušie nu piedalās fināla balsojumā. Par finālistiem iespējams balsot reizi dienā līdz 1. februāra pulksten 23.59, autorizējoties ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu.

LASI UN BALSO:

Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejs "Hoijeres kundzes viesu nams"

2022. gada pavasarī "Kilograms kultūras" balsojuma "Mantojuma" kategorijā lielāko balsu skaitu ieguva Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejs "Hoijeres kundzes viesu nams", kas durvis apmeklētājiem vēra martā.

Liepājā 17.–19. gadsimtu interjera muzejs izveidots vienā no senākajām Liepājas ēkām, kur atradies Margarētas Hoijeres viesu nams un krogs. Vairāku gadu garumā restaurācijas projekta vadītājas Liesmas Markovas vadībā Liepājas muzeja darbinieki, iesaistītie eksperti, mākslinieki, podnieki, būvnieku komanda paveikusi iespaidīgu darbu, lai restaurācija notiktu ar pietāti pret laikmetu un ēkā nonāktu gadsimtiem atbilstoši interjera priekšmeti.

""Hoijeres kundzes viesu namā" mūslaiku cilvēks nonāk 17. un 19. gadsimta Liepājā.

Ekspozīcija ļauj iztēloties gan uzņēmīgās Margarētas Ģertrūdes Hoijeres viesnīcnieces ikdienu 17. un 18. gadsimta mijā, gan gaisotni turīgā advokāta Kristofa Vilhelma Stendera (1788–1867) ģimenes ligzdā. Prasmīgi profesionāļi visu sazīmējuši un sabūvējuši visaugstākajā līmenī. Hoijeres kundzes kroga ēdienkarte un liecinieku stāsti par konditorejas labumiem rosina neatlikt vizīti," komentēja balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Orests Silabriedis.

Atjaunotais Āgenskalna tirgus

Rudenī "Kilograms kultūras" balsojumā "Mantojuma" kategorijā uzvarēja atjaunotais Āgenskalna tirgus, kas savas durvis kā jauna kultūrvieta vēra 2022. gada maijā.

"Kad jau likās, ka 19. gadsimta beigās dzimušajam Āgenskalna tirgum gals klāt, nāca uzņēmīgi cilvēki no Kalnciema kvartāla un piešķīra arhitektoniski zīmīgajam valsts kultūras piemineklim jaunu dzīvi.

Notika rekonstrukcija, un nu ir Latvijas ražotāju preču pārdotuves pirmajā stāvā, smalkāku uzņēmēju piedāvāti ieturēšanās punkti otrajā stāvā, izglītības centrs "Jauniešu stacija", koprades virtuve, koncertskatuve – tirgus dzīvo jaunu un cienīgu dzīvi," sacīja "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis Orests Silabriedis.

"Ēka pati pateica priekšā, kādai tai būt. Trīs lietas, ko parasti nosaucu, kas ir pārliecinoša vērtība, ir apjoms ar sarkano ķieģeļu fasādēm un ritmiskumu. Nākošā ir skaistās, metāliskās konstrukcijas, ažūrās, un arī iekštelpas vērienīgais, plašais, jaudīgais plānojums ar pārredzamību un iespaidīgumu. Tie arī ir galvenie akcenti, uz kuriem strādāt, izcelt, nedarīt neko lieku," par paveikto LTV stāstīja tirgus atjaunošanas projekta autore Liene Griezīte.

Latvijas Bankas simtgades izstāde "Vērtību zīmes"

Gada noslēgumā "Kilograms kultūras" balsojumā uzvaru guva Latvijas Bankas simtgades izstāde "Vērtību zīmes", kas no 2022. gada 9. oktobra līdz 2023. gada 22. janvārim norisinājās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā un piesaistīja 72 763 skatītāju uzmanību, kļūstot par trešo apmeklētāko izstādi LNMM pēdējo 30 gadu vēsturē.

"Plašs un mākslinieciski spoži būvēts atskats uz monētām, ko Latvijas Banka laidusi klajā kopš 1996. gada,"

komentēja žūrijas pārstāvis Orests Silabriedis. "Izvēlētas 80 izcilākās monētas un grupētas vairākos tematiskos lokos, kas rada priekšstatu kopumu par vērtībām: Latvijas Bankas 100 gadu jubileja, Rīgas 800. dzimšanas diena, laikmetu grieži — pumpurs, bize, sniegpārsliņa, vide — dzintars un liepas lapa, medus un akmens, arī kultūras mantojums, pasaku un teiku motīvi, gadskārtas, pasaules elementi, debesu ķermeņi un vēl, un vēl. "Iedvesmas skapjos" un "Procesa stendā" apskatei izlikts idejas kodols un rādīts ceļš līdz gatavai monētai."

Latvijas Radio pastāstīja izstādes kuratore Inese Baranovska: "Tāpēc izstādes nosaukums ir "Vērtību zīmes", jo tajā mazajā monētiņā ir iekodēta mūsu tautas vēsture, sasniegumi, kultūra un nākotnes vīzijas. Un tās naudiņas ir brīnišķīgas, bet par kolekcijas monētām vairāk interesējas konkrēts cilvēku loks, kā numismāti Latvijā un ārvalstīs, bet, lai šī izstāde būtu atvērta katram, tad monētas būs izstādītas interesantā veidā – levitējošās vitrīnās. Tā mantiskā pasaule it kā mūs velk uz zemi, bet tās idejas sauc gaisā."

Balso par saviem favorītiem!

To, kurš notikums svinīgajā ceremonijā saņems balvu "Kilograms kultūras", noteiks skatītāju balsojums. Līdz 1. februāra pusnaktij reizi dienā iespējams balsot par saviem favorītiem desmit balvas kategorijās.

Apbalvojuma "Kilograms kultūras 2022" pasniegšanas ceremonija – 17. februārī pulksten 21.05 tiešraidē LTV1, LSM.lv, REplay.lv, kā arī LR1 un LR3 "Klasika".

Par balvu "Kilograms kultūras"

"Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

"Kilograms kultūras" žūrijā darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Ašmane, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LTV raidījuma "Kultūrdeva" producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti