Melomāniem, suņu mīļiem un «reivotājiem» – šīs nedēļas kultūras ieteikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dziesminieks Haralds Sīmanis visā savā skaistumā, grāmata melomāniem un bohēmistiem, Marijas Luīzes Meļķes radīts piedzīvojums no suņa perspektīvas un vasaras lielākais reivs – šonedēļ kultūras izlasi sagatavojis raidījuma "Kultūrdeva" producents un balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis Kaspars Zaviļeiskis.

Haralda Sīmaņa albums "Pa apli"
Haralda Sīmaņa albums "Pa apli"

Haralda Sīmaņa plate "Pa apli"

Lai arī digitāli izdots pērnā gada nogalē, turklāt ne "Spotify", leģendārā dziesmu vīra Haralda Sīmaņa jaunais albums "Pa apli" pilnvērtīgu ceļu pie klausītājiem uzsācis tagad, līdz ar vinila plates palaišanu mūzikas veikalu plauktos. Jā, šī ir pirmā izdevniecības "Lauska" vinila plate, un, jā, šis ir Haralds Sīmanis visā savā skaistumā. Neparastā, spēcīgā balss, aiz krāgas paķeroši vai samīļojoši Arvīda Ulmes teksti un brīžiem pat pārsteidzoši eksperimentāla mūzika, kuras galvenie vaininieki ir Ilze un Andris Gruntes. Piedalās arī citi draugi, kā, piemēram, dziedātājas Ieva Akuratere un Zane Šmite, bundzinieks Artis Orubs un ģitārists Valdis Vanadziņš.

Mārtiņa Volfa grāmata "Banda"
Mārtiņa Volfa grāmata "Banda"

Mārtiņa Volfa grāmata "Banda"

Skaļi pieteikta kā romāns par rokenrolu, seksu un deviņdesmitajiem, Mārtiņa Volfa debijas grāmata "Banda" drīzāk ir pozitīvu smaidu raisošs stāsts par cilvēku nospraustajām robežām un neatvairāmo vēlmi tās pārkāpt. Visam fonā ir īsti nenosakāmas stilistikas mūzika, jo "Banda" ir te eksperimentāla, te melodiski pūkaina un noteikti populāra, bet tas arī nav svarīgākais. Melomāniem un bohēmistiem lasīsies aizrautīgi, bet, visticamāk, auditorijā 50+, kas pirmo neatkarības atgūšanas dekādi atminas jau ar gana pieaugušu aci un ausi. Par to liecina arī muzikālie citāti nodaļu sākumā, no kuriem tikai pāris tiešām attiecas uz deviņdesmitajiem.

Marija Luīze Meļķe
Marija Luīze Meļķe

Dzejnieces Marijas Luīzes Meļķes instalācija izstāžu telpā "Tur"

Tallinas ielas radošajā kvartālā vasarā nav garlaicīgi ne dienu. Turklāt ne divkājainajiem, ne četrkājainajiem draugiem. No 19. jūlija izstāžu telpā "Tur" skatāma dzejnieces Marijas Luīzes Meļķes instalācija "Idejas kā sunītim", kas ir turpinājums izstāžu sērijai "Saaugšana/Saudzējot". Jaunās izstādes apmeklējums ir arī piedzīvojums, jo ikviens aicināts kļūt par daļu no notikuma, vadoties pēc mākslinieces sniegtajām instrukcijām. Apmeklētāji tiek mudināti dalīties savās pārdomās no suņa perspektīvas. Viegls absurds un perspektīvas maiņa, ko izraisa mākslinieces veidotā situācija izstādes telpā, paģēr atvērtu prātu un kādu veselīgu daļu humora izjūtas.

Vasaras lielākais reivs Spilves lidostā

30. jūlijā Spilves lidostā pēc ilgāka pārtraukuma atkal pulcēsies elektroniskās deju mūzikas cienītāji, lai izbaudītu īstenu brīvdabas reiva sajūtu. Pasākums sauksies "Raving Spilve 4" un tajā uzstāsies Bloody Mary no Francijas, 900 Fears no Lietuvas, kā arī vietējie elektroniskās mūzikas producenti un dīdžeji: Ksenia Kamikaza, Ikss, HP-82, Aizvakardiena un Other Spectrum. Spilves lidostas vēsturisko ēku par reiva vizuālo placdarmu pārvērtīs vīdžejs Wickiss. Pasākuma vieta nav izvēlēta nejauši, jo tieši Spilves lidosta bija vieta, kur Rīgā uz pasaules reiva kultūras viļņa deviņdesmitajos gados notika lielākie šā žanra pasākumi. Reiva kultūra atgriežas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti