Mākslas un mūzikas pastkartes. Kultūras notikumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gada iesākums tradicionāli nav kultūras dzīvē bagātākais un mutuļojošākais laiks. Bet arī pēc decembra kultūrvirpuļiem kultūrā nebūt nevalda atelpa un atslābums. Tāpēc "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV "Kultūras ziņu" vadītāja Liene Jakovļeva vispirms atgādina, ka vēl līdz 20. janvāra pulksten 23.59 ikvienam kultūras baudītajam ir iespēja ietekmēt Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2022" ziemas balsojumu. Nu vairs tikai skatītāju, klausītāju un kultūras notikumu vērotāju ziņā ir rezultāts, kam drīz jāiesaistās sacensībā jau fināla balsojumā. Tas ir pavisam vienkārši, bet vienlaikus ļoti svarīgi – atvērt lsm.lv un ļaut šim procesam pavirzīties vēl soli uz priekšu.

"Pastkartes no Kurzemes"
"Pastkartes no Kurzemes"

Pastkartes no Kurzemes

21. janvārī kamermūzikas cienītājiem svētkus sarūpēs altiste Santa Vižine, kontrabasists Matīss Eisaks un pianiste Agnese Egliņa – katrs mūziķis mīt savā Eiropas malā, un visi satiksies Mazajā ģildē programmā "Pastkartes no Kurzemes". Latviešu komponistu skaņu galerijā atklāsies Pētera Vaska Sonāte kontrabasam, skanēs arī Tālivaldis Ķeniņš un viņa "Partita breve". Gundaris Pone tiks pārstāvēts ar diviem opusiem – būs "Grand duo funebre" un koncerta titulskaņdarbs "Pastkartes no Kurzemes". Par to autors rakstīja: "Tās ir septiņas iedomātas muzikālas pastkartes, kuras no kādreiz slavenās Kurzemes hercogistes nosūtījuši septiņi 20. gadsimta komponisti: Arnolds Šēnbergs, Igors Stravinskis, Antons Vēberns, Bēla Bartoks, Čārlzs Aivzs, Džordžs Gēršvins un Moriss Ravēls." Programmas lielo intrigu jeb pirmatskaņojumu sarūpējis komponists Kristaps Pētersons – koncertā savu piedzimšanu svinēs jaundarbs altam, kontrabasam un klavierēm "Pēc Melngaiļa pierakstiem".

Izstāde "Indija – tradīciju zeme"
Izstāde "Indija – tradīciju zeme"

Indija  tradīciju zeme

Pagājušajā nedēļā mākslas muzejā "Rīgas Birža" atklāta izstāde "Indija – tradīciju zeme". Iepazīt šo citādo pasauli, tās sadzīvi, kultūru un tradīcijas aicina izstāde, kurā eksponēti nepilni trīs simti muzeja kolekcijas darbu. Tā gan ir tikai daļa no lielākās Indijas mākslas kolekcijas Baltijā, ko pēdējos gados būtiski papildinājuši vācbaltu diplomāta Karla Kēlera dāvinājumi. Sagatavoties gājienam uz izstādi palīdzēs Latvijas Radio 3 "Klasika" un Inta Zēgnere, tiekoties ar izstādes veidotājiem un pārzinātājiem.

"Mūzikas Saule"
"Mūzikas Saule"

''Mūzikas Saule''

Daudz lasāma un atklājama paveras jaunākajā žurnāla "Mūzikas Saule" laidienā. Vāka un arī sarunas varone ir dziedātāja Beāte Zviedre, un šai intervijai līdzās ik lappuse atver daudz nezināma – iepazīstam Pirmās atmodas laika teātra cilvēku un diriģentu Jūliju Pūratu, citāds mums tiek rādīts Emīls Dārziņš, esam ieaicināti mūzikas videoklipu pasaulē, daudz uzzinām par pianistu Arturu Rubinšteinu… Un tie ir tikai daži no daudzajiem tēmu un sarunu pavedieniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti