LTV žurnālistes Anetes Lesītes kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas darbs neapsīkst arī nomināciju starplaikos. Lai skatītājiem, lasītājiem, klausītājiem vēlāk vieglāk būtu balsot par savu kultūras notikumu, žūrijas locekļi katru nedēļu iesaka pasākumus, kam vērts pievērst uzmanību. Šoreiz to dara LTV kultūras ziņu žurnāliste, māksliniece Anete Lesīte.

Analts pie instalācijas "Matter to Matter"
Analts pie instalācijas "Matter to Matter"

Londonas Dizaina biennāles zelta medaļas ieguvējs - Rīgā

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 17.-28.oktobrim skatāma Londonas Dizaina biennāles 2018 žūrijas Zelta medaļu kategorijā “Labākais dizains” ieguvusī latviešu dizainera Artūra Analta interaktīvā instalācija "Matter to matter". Latvija šogad Londonas Dizaina biennālē tika pārstāvēta pirmo reizi.

Tik augstu pasaules līmeņa balvu līdz šim neviens Latvijas pārstāvis nav guvis. 

Otrā Londonas Dizaina biennāle ar devīzi “Emocionālie stāvokļi” (“Emotional States”) savukārt bija populārā Dizaina festivāla centrālais notikums. Latviešu instalācija ar skaisto, asprātīgo ideju par norasojušu stiklu kā vēstījuma vietu tajā izcili iederējās. Dalība šajā vērienīgajā dizaina forumā norisinājās, atzīmējot Latvijas valsts simtgadi.

Apustuļi, draugi un tā tālāk

Rīgas Doma dārzā 17.oktobrī tiek atklāta mākslinieka Sanda Aišpura personālizstāde "utt.", kurā eksponētas 12 apustuļu skulptūras. Šie lielformāta darbi veidoti, par modeļiem un prototipiem izmantojot mākslinieka draugus un laikabiedrus.

Laikmetīgās dejas mākslinieki Guntis Spridzāns un Lilija Lipora, un kino koncerta "Vēstures pal...
Laikmetīgās dejas mākslinieki Guntis Spridzāns un Lilija Lipora, un kino koncerta "Vēstures palos" libreta autore Inese Zandere piedalās preses konferencē mūzikas namā "Daile" par Latvijas valsts simtgades vērienīgākā mūzikas projekta "Latvijas gredzens" ceturto - noslēdzošo posmu "Zemgales gredzens".

Zemgales gredzens

Trešdien sākas vērienīgā Latvijas simtgades projekta "Latvijas gredzens" noslēdzošā daļa - koncerts "Zemgales gredzens". Diriģenta un Latvijas Radio kora mākslinieciskā vadītāja

Sigvarda Kļavas izlolotā ideja ir četrās konceptuāli atšķirīgās muzikālās programmās kā gredzenos atklāt un parādīt katra Latvijas novada īpatnības,

bagātības un enerģiju no vietējo iedzīvotāju skatupunkta. „Zemgales gredzena” libreta autore ir Inese Zandere, komponisti - Pēteris Vasks un Līga Celma-Kursiete. Pirmais koncerts notiks Jelgavas Kultūras namā, nākamie - Vidzemes koncertzālē "Cēsis", Latgales vēstniecībā "Gors" un koncertzālē "Lielais dzintars".

Jaunā Nacionālā enciklopēdija

18.oktobrī klajā nāk unikāls Nacionālās enciklopēdijas drukātais sējums, kas ir viens no vērienīgākajiem simtgades notikumiem. Iepriekšējā šāda mēroga enciklopēdija iznākusi tikai padomju gados. Elektroniskā jaunās enciklopēdijas versija būs pieejama gada nogalē 18.decembrī.

Rīga IFF un „Tēvs Nakts”

Arī kino jomā šonedēļ vērienīgs notikums - Rīgas Starptautiskais kino festivāls jeb Riga IFF. Atklāšanas vakarā 18. oktobrī kinoteātrī „Splendid Place” režisora Dāvja Sīmaņa vēsturiskās drāmas par ebreju glābēju Žani Lipki pirmizrāde "Tēvs Nakts" ar Arturu Skrastiņu galvenajā lomā. Festivāla laikā  notiks vairāk nekā 100 filmu seansi 12 programmās, kā arī lekcijas, diskusijas un citi pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti