Literatūras zīmē – notikumus kultūrā iesaka rakstniece Ilze Jansone

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šīs nedēļas kultūras notikumi galvenokārt literatūras zīmē – beidzot sagaidīta filmas “Dvēseļu putenis” pirmizrāde, tiks atzīmēta Kārļa Skalbes 140. jubileja, pārlasāms daudzšķautnains katalāņu romāns, un arī Jāņa Šneidera gleznojumi atklāj detaļu svarīgumu. Par to visu sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekles, rakstnieces Ilzes Jansones ieteikumi.

Latvijas vēstures stunda kinoekrānos

Ieskandinot valsts svētku nedēļu un atzīmējot Rīgas atbrīvošanas simtgadi Brīvības cīņu laikā, 8. novembrī uz kinoekrāniem visā Latvijā nonāks režisora Dzintara Dreiberga veidotā filma “Dvēseļu putenis”. Filma balstīta visnozīmīgākajā latviešu rakstnieka Aleksandra Grīna (1895–1941) romānā ar tādu pašu nosaukumu (pirmizdevumu romāns piedzīvoja 1933. un 1934. gadā), un tajā

Grīns lasītājam atklāj latviešu strēlnieku izmisīgo un pašaizliedzīgo cīņu ar vāciešiem par dzimtenes atbrīvošanu.

Cik lielā mērā Grīna prozas vēriens atspoguļosies filmā, kādus vēstures interpretācijas akcentus tā piedāvās? Režisors sola, ka filma būs vērienīga vēstures stunda katram Latvijas iedzīvotājam – domāju, arī tiem no mums, kam Grīna romāns kopš obligātās literatūras laikiem ir piemirsies, vērts novembrī ieplānot divēju laika pavadīšanu – pārlasīt romānu un noskatīties filmu. Vai otrādi. 

Edgars Lielausis un Jānis Šneiders izstādē "Vieta"
Edgars Lielausis un Jānis Šneiders izstādē "Vieta"

Jāņa Šneidera telpa galerijā “LOOK!”

Vēl līdz 8. novembrim galerijā “LOOK!” Ģertrūdes ielā 62 var aplūkot Jāņa Šneidera personālizstādi “Vieta”.  Savos darbos mākslinieks runā par telpas alfabētu, par to, kā veidojas un mainās saruna starp gleznu un skatītāju. 

Mākslinieka darbi ieved izstādes apmeklētāju pasaulē, kurā perspektīvas un melnbaltas formas paplašina telpu sarunai ar mākslas darbu un ļauj pamanīt detaļu svarīgumu –

kā, izmainoties vienai detaļai, mainās arī gleznas vēstījums.

Jānis Šneiders mācījies Tukuma Mākslas skolā, pabeidzis Jaņa Rozentāla Mākslas vidusskolu un šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijā.

Dziļš stāsts par ļaunumu un mīlestību

 

Septembra sākumā klajā nāca katalāņu rakstnieka Žaumes Kabrē apjomīgais romāns “Es atzīstos” (no katalāņu valodas tulkojusi Dace Meiere, izdevis apgāds “Mansards”). Romāns ir 800 lappušu gara mīlestības vēstule. Adriā mūža lielāko daļu ir pavadījis svešvalodu, senu tekstu un mūzikas sabiedrībā, un šī īpatnā pasaules uztvere caurstrāvo ne vien viņa mīlestību, bet arī draudzības un perspektīvu, no kādas viņš raugās uz pasauli. Taču ir vēl kas, daudz svarīgāks – Adriā nespēj saprast ļaunumu, kas caurstrāvo visu Rietumu vēsturi (kurš gan to spēj aptvert?), un šīs refleksijas centieni romānā brīžam uzdzen aukstus šermuļus.

Nekas jau netiek mākslīgi savirpināts un izdomāts – tas ir nesaudzīgs, tiešs vēstījums par ļaunumu, ko gadsimtu gaitā cilvēks nodarījis cilvēkam.

Vai arī teiksim, ka šis ir romāns par kādu mūzikas instrumentu – arī nebūs melots.  Grāmata, kas jālasa uzmanīgi, teksts, kas absolūti iesūc sevī un nelaiž attapties ārpasaulē, teksts, pēc kura vairums citas literatūras šķiet konstruēts un neizteiksmīgs.

Kārļa Skalbes 140. dzimšanas dienas svinības

Atzīmējot latviešu pasaku meistara Kārļa Skalbes 140. dzimšanas dienu, 7. novembrī kultūras vietā “Aleponija” Rīgā tiks atvērts mūzikas albums “Skalbe. Dzirnavās”, kas tapis, reflektējot par Kārļa Skalbes pasaku “Kaķīša dzirnavas” (izdevējs “NabaMusic”).

Pasaku “Kaķīša dzirnavas” dziesminieks Imants Daksis ir pārlicis dzejā un caur dažādu noskaņu poētiskiem slāņiem izved mūs caur vienotu stāstu.

Šim stāstam muzikālās interpretācijas radījuši trīspadsmit Latvijas mākslinieki – “The Bubble Gum expLOTION”, Evija Vēbere, “Plenērs”, “Inokentijs Mārpls”, “Dzelzs vilks”, Elizabete Balčus, “Difūzija”, “Baložu pilni pagalmi”, “Gas of Latvia”, “Zig Zag”, “Oranžās brīvdienas” un MNTHA. Vizuālo stāstu izstāsta jaunās mākslinieces no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas un viņu pedagoģe Klāra Grundšteine, animācijas un video salikumu veido Valters Mednieks. 7. novembra pasākuma programmā - izteiksmīgi tekstu lasījumi un priekšnesums Imanta Dakša izpildījumā, audiovizuālā parāde, kā arī iespēja dzirdēt albuma kopējo atskaņojumu un baudīt īpašu DJ programmu mūzikas instruktora Klāva Laula vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti