Liepājā, radio, tiešsaistē un grāmatplauktā. Kur mīt kultūra šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šonedēļ aicinām doties uz Liepājas koncertzāli "Lielais dzintars", klausīties Latvijas Radio 3 "Klasika", tiešsaistē vērot lasījumus par 90. gadiem un nodoties lasīšanas priekam. 

Marta Kauliņa-Pelnēna un Dārta Tisenkopfa-Muselli
Marta Kauliņa-Pelnēna un Dārta Tisenkopfa-Muselli

Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”

Arfas koncerti dzimst reti, it sevišķi Latvijā, tāpēc īpašu interesi raisa Riharda Dubras jaundarbs arfai, sitaminstrumentiem un orķestrim, ko pirmoreiz dzirdēsim piektdien, 3. decembrī. Kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un Latvijā labi zināmo igauņu viesi Risto Jostu būs lieliskā arfiste Dārta Tisenkopfa-Muselli un lieliskā sitaminstrumentāliste Marta Kauliņa-Pelnēna.

Savukārt svētdien turpat “Lielajā dzintarā” – jaunas latviešu operas pirmizrāde. Par godu Aleksandra Čaka 100. jubilejai Imants Kalniņš pirms divdesmit gadiem uzrakstīja operu “Matīss, kausu bajārs”. Partitūra pastāvēja uz kāda plaukta Latvijas Nacionālajā operā, un pēc tam (neviens īsti nesaprot, kāpēc) tika paziņots, ka autors var notis saņemt atpakaļ, iestudējuma nebūs. Pagāja divdesmit gadu. Ainārs Rubiķis izprasīja autoram rokrakstu, padarīja šo operu digitālu, sapulcēja domubiedru kopu, un nu mēs klausīsimies un skatīsimies, kā Rēzijas Kalniņas režijā titullomā iemiesojas Juris Jope, kā veidojas Viktorijas Pakalnieces Irēnas un Riharda Millera Knuta attiecības, ko draudzības lietās iespēs Artjoma Safronova Mežinieks, cik negants būs Armanda Siliņa pans Ignats un cik dēmonisks (vai arī ne) izrādīsies Edgara Ošlejas Krodzinieks. 

Abus šos pasākumus tiešraidīs Latvijas Radio 3 “Klasika”.

Huans Djego Floress
Huans Djego Floress

Radio ēterā

Huanam Djego Floresam iepaticies LR3. Pagājušajā sestdienā viņš mūsu radioviļņos dziedāja grāfu Almavivu, savukārt 4. decembra vakarā viņš būs Fausts Guno operā, ko Vīnes Valsts operas iestudējumā diriģēs Bertrāns de Bijī. Peru dēla Floresa mīļotā būs austrāliete Nikola Kera, nu un Mefistofelis šoreiz ieradīsies no Polijas, vārdā Ādams Palka, un mēs varēsim ļauties labi zināmām melodijām stāstā, kas neparedz laimīgas beigas.

Ieva Kraule-Kūna "Jumts aizbraucis" (2021)
Ieva Kraule-Kūna "Jumts aizbraucis" (2021)

Kur manas kārtis kritušas

3. decembrī “Kim?”, konkrēti Līna Birzaka-Priekule un Zane Onckule, tiešsaistē piedāvā lasījumus ar nosaukumu “Jumts aizbraucis”. Lasījumi saistīti ar Ivetas Kraules-Kūnes personālizstādi “Kur manas kārtis kritušas”, tāpēc Helēna Demakova jautā “Kāpēc Iveta?”. Sanita Hirša reflektē par mežonīgo kapitālismu, Anastasija Fjodorova dalās iespaidos, kā "Adidas" padarījušas viņu krutu, Jana Kukaine dod versiju par bailēm no feminisma Latvijā, Marks Alans Švēde atceras, kā pircis mākslu postpadomju Rīgā, un Dace Dzenovska runā par civilizācijas procesu 90. gados. Domāts visiem, kas dzīvojuši tajā laikā, un arī tiem, kas vēlas saprast, kā mēs dzīvojām tajā laikā.

Henriks Eliass Zēgners, "Paradīze"
Henriks Eliass Zēgners, "Paradīze"

Grāmatplauktā

Divas grāmatas ar lakoniskiem baltmelniem vākiem laidis klajā apgāds “Neputns”.

Žebers nāk ar trešo dzejoļu krājumu “Ceļš pie patērētāja”, un grāmatas redaktors Raimonds Ķirķis brīdina mūs par to, ka precēm var būt apziņa. Faktiski mums te darīšana ar mācību līdzekli.

Savukārt Henriks Eliass Zēgners savam otrajam dzejoļi krājumam dod nosaukumu “Paradīze” un uztver šo jēdzienu kā kompasu ceļā uz vislabāko, kas iespējams tepat uz zemes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti