Latvijas koncertdzīve tiešsaistē turpinās. Kultūras pieturpunkti šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Koncertu piedāvājums teju ik vakaru no dažādām koncertvietām šīs nedēļas nogalē vainagosies ar Lielās mūzikas balvas tiešraides ceremoniju Latvijas Televīzijā. Mūziķu un koncertdzīves rīkotāju nerimstoša aktivitāte vedina domāt, ka šādi koncerti jau kļuvuši par “jaunās normālās” ikdienas sastāvdaļu.

“Putni” iedvesmo

8. martā tiešsaistes koncertu no Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas sniegs vokālā grupa “Putni”. Programmā “Sieviešu diena. Neparastie instrumenti” desmit mūziķes un ērģelniece Kristīne Adamaite atskaņos sieviešu radītas kompozīcijas, izceļot viduslaiku mistiķes Bingenas Hildegardes un latviešu jaunās komponistes Evijas Skuķes mūziku. Līdzās tradicionālam balsu un ērģeļu skanējumam tiek solīti citi savdabīgi skaņas avoti – perkusijas, vibrotoni, 15 dažāda izmēra māla putni un kāds eksotiskais viduslaiku instruments ratalira…

Simfonija arvien tuvāk

Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” arvien turpina aktīvi piedāvāt lieliskas koncertprogrammas, lai varam baudīt tās katrs savās mājās. Jau 12. marta bezmaksas tiešraidē no “Lielā dzintara” izskanēs Antonīna Dvoržāka populārā Devītā simfonija enerģiskā lietuviešu maestro Gintara Rinkeviča lasījumā.

Devītās simfonijas atsevišķas melodijas vai pat tās daļas būs dzirdējis katrs no jums, jo tā ir īpaši iecienīta daudzās romantiskās filmlentēs.

Tomēr, noklausīties simfoniju kopumā kā vienotu skaņdarbu, ir pavisam cits pārdzīvojums. Koncerts turpinās publikas iecienīto koncertciklu “Simfonija tuvāk”.

Tiešsaistē turpinās mūsdienu mūzikas festivāls “deciBels”

12. marta vakarā, konkurējot ar Dvoržāka Devīto no Liepājas, jaunās mūzikas festivāls “Decibels” izaicinās mūsu dzirdes pieredzes. Lai arī vairākas programmas festivālā ir atceltas, piektdienā tiek solīts jaudīgs vakars ar Kaspara Putniņa vadīto Latvijas Radio kori. Programma centrēsies ap itāļu avangardista Lučāno Berio skaņdarbu “A-ronne”, kura skaidrojumos minēta teksta vokalizācija un tā pārveidošana uz kādu pirmatnēju un grūti definējamu skanējumu. Bet svarīgākais – koncertā gaidāmi pirmatskaņojumi ar ne mazāk neparastiem nosaukumiem, ko radījušas trīs latviešu komponistes: Alises Rancānes "ars magna", Agitas Reķes "Ievainots putns" un Evijas Skuķes skaņdarbs "fff ". Arī šī tiešraide piedāvāta bez maksas.

“Lielā mūzikas balva 2020” tiešraidē no opernama

Lai arī pagājušais – pandēmijas gads – ieviesa pamatīgas izmaiņas mūsu koncertdzīves rutīnā, esam nonākuši līdz tradicionālās Lielās mūzikas balvas ceremonijas vakaram un varam priecāties par brīnišķīgu mūziķu sarakstu dažādās nominācijās.

Aizvadītajā gadā daudzi no viņiem aizkavējās Latvijā ilgāk nekā plānots, tādēļ koncertdzīve mūs brīžiem pat lutināja.

Un daudzi no viņiem uzstāsies arī īpašajā Lielās Mūzikas balvas ceremonijā, lai dāvātu mums kārtējos neaizmirstamos mirkļus – pie TV vai datorekrāna. 13. marta vakara tiešraidi no Latvijas Nacionālās operas un baleta nama Latvijas Televīzijas 1. kanālā vadīs dzīvesprieku starojošā Latvijas Televīzijas raidījumu vadītāja Eva Johansone un populārais kordiriģents Ints Teterovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti