Lai izvēli nosaka saturs. Kultūras akcenti šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Septembri pārpludina gan jaudīgi kino notikumi, ilgi gaidītas Latvijas filmu pirmizrādes un kino festivāli, gan teātru pirmizrādes un koncertu birums. Turklāt turpinās teātra festivāls "Homo Novus" un tikko atklātās "Survival Kit" izstādes. Kultūras piedāvājuma bagātība šobrīd ir neapšaubāma – daļēji vēl turpinoties pandēmijas laika neizrādītajam saturam un klāt nākot vēl citiem oriģināliem notikumiem. Jāizvēlas, kurp doties, bet svarīgi, lai izvēli nosaka pasākuma saturs un kvalitāte.

Filma "Iļģuciema māsas"
Filma "Iļģuciema māsas"

Elitas Kļaviņas debija teātra režijā un jauna filma

Jaunā Rīgas teātra aktrise un režisore Elita Kļaviņa kino jomā sevi pierādīja, debitējot ar pārsteidzošu dokumentālo filmu "Zorjana Horobraja" un saņemot par to "Lielā Kristapa" balvu studentu filmu konkursā. Tagad pirmizrāde gaidāma nākamajam viņas dokumentālajam kinodarbam "Iļģuciema māsas" – skaudram stāstam par trim sievietēm, kuras par smagiem noziegumiem izcieš sodu Iļģuciema sieviešu cietumā. Iesaistot viņas Antona Čehova lugas "Trīs māsas" iestudējumā kopā ar aktieriem Kasparu Znotiņu, Ivaru Krastu, Ģirtu Krūmiņu u. c., veidojas paralēls stāsts par viņu ilgām pēc dzīves ārpus cietuma. Bet filmas pirmizrāde apvienota ar Elitas Kļaviņas debiju teātra režijā, jo pirms filmas gaidāma izrāde "Es atgriežos no tālienes" pēc franču dramaturģes Klodīnes Galeā lugas. Abus stāstus vieno ilgas un sāpes: sievietes ciešanas, dzīves pretrunas, traģisms, sēras un dzīvesspēks.

Spēlfilma "Sema ceļojumi"
Spēlfilma "Sema ceļojumi"

Aika Karapetjana melnā komēdija

Aika Karapetjana jaunā spēlfilma "Sema ceļojumi", šķiet, būs izaicinošs kino piedzīvojums, jo tās anotācijas vēsta dīvainu ārzemnieka pieredzes stāstu Latvijas laukos. Žanrā "melnā komēdija" viņa izpildījumā varētu būt sagaidāmas gan jautras, gan savdabīgi pretrunīgas izjūtas. Varat sākt iztēloties kādu beļģi Semu, kurš dodas uz nomaļu vietu Latvijā meklēt savu tēvu un nokļūst kādas zemnieku ģimenes gūstā…  Filmas ieguvums ir populārais beļģu aktieris Kevins Jansens, kurš filmējies vairākās Eiropā un pasaulē zināmās filmās, no kurām Latvijā demonstrētas Korālijas Feržē "Atriebība" ("Revenge", 2017) un Kristiana Volkmana "Slepenā istaba" ("The Room", 2019). Nu ko, raudzīsim, kādi pārsteigumi Semu sagaida!

"Kremerata Baltica"
"Kremerata Baltica"

Gidons Krēmers un "Laika hronikas"

Tā pieteikts šī gada "XIX Kremerata Baltica festivāls" Dzintaru koncertzālē, kurā gaidāmi trīs koncerti ar leģendārā vijolnieka piedalīšanos. Ar saviem uzticamajiem kamerorķestra "Kremerata Baltica" mūziķiem Gidons Krēmers allaž uzsver Austrumeiropas komponistu skaņdarbu nozīmi globālajos mūzikas laukos: Plakidis, Silvestrovs, Šerkšnīte, Auznieks, Breģe, Georgijs Osokins u.c., kam līdzās Šostakovičs, Raskatovs un daudzi iepriekšējo gadsimtu mūzikas klasiķu meistardarbi. Katra koncerta programma piesātināta un pārdomāta. Izpildījums kā vienmēr gaidāms meistarīgs. Šo festivālu nopietni mūzikas baudītāji un domātāji nedrīkst palaist garām!

Raidījums "Kultūrdeva"
Raidījums "Kultūrdeva"

Sezonas pirmā "Kultūrdeva"

Beidzot atsākas regulārā LTV kultūras žurnāla jaunā sezona, kurā var gūt pārskatu par svarīgākajiem notikumiem Latvijas kultūras dzīvē. Pirmā raidījuma ciemiņš būs īpaša personība, dzejniece, dramaturģe un rakstniece Māra Zālīte, kura šogad svin jubileju. Gaidāmo koncertprogrammu "Paši skaistākie vārdi", kurā dziesmās tverta viņas dzeja, ierakstīs arī LTV. Bet "Kultūrdevā" gaidāma mūsu erudītās žurnālistes Henrietas Verhoustinskas saruna ar jubilāri par dzejas nozīmi un būtību. Vēlāk – Jaunā Rīgas teātra jaunā paaudze, aktieri Jānis Grūtups, Agate Krista un Toms Harjo "Kultūrdevas" studijā. Viņu sezona sākas daudzsološi, piesakot savas vietas teātrī un kino.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti