Kultūrvietas un kultūrzīmes. Iesaka Toms Treibergs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis un dzejnieks Toms Treibergs šonedēļ iesaka gan laikmetīgās mākslas notikumu, gan kultūrvēsturisku "ekskursiju" padomju laikos, kā arī jaunu latviešu kinofilmu. Nedēļas nogalē Toms ieteic doties uz Liepāju. 

Mākslinieku ampelēšanās un elegances svētki 

Komēdija Latvijas kinomākslā ir reta viešņa un tāpēc jo sevišķi gaidīta. Režisore Anna Viduleja mums ir sagādājusi vēl vienu šādu tikšanos - trīsdesmito gadu beigu mākslas vidē Latvijā. Anšlava Eglīša romāna “Homo novus” ekrāna vajadzībām pārlikusi pati režisore ar scenārija konsultantes Morīnas Tomasas līdzdalību. Filmā redzēsim gan iemīļotus aktierus, gan arī jaunas sejas, piemēram, Igoru Šelegovski trūcīgā, centīgā mākslnieka Jura Upenāja lomā.

Filmas reklāmas klips devis daudz iemeslu pozitīvai intrigai, atliek tikai pārliecināties, cik tā pamatota, kinoteātros jau no šīs trešdienas.

Bet jau tagad skaidrs, ka Lienes Rolšteinas tērpi un Ilzes Trumpes veidotais grims skatītājiem uzburs patiesas elegances svētkus. Un tas ir labs sākums! 

Dažādas radošās formas Liepājā

Nedēļas nogalē Liepājā bagātīgs notikumu klāsts jau ceturtajā Liepājas Mākslas forumā. Pašmāju māksliniekiem pievienojass pārstāvji no Zviedrijas, Beļģijas, Austrālijas, Islandes un Austrijas, lai dažādos pilsētas punktos atspoguļotu mūsdienu mākslas aktualitātes pasaulē. Īpaši jāuzsver mūziķu Bena Frosta un Daniela Bjarnasona kopprojekts “Solaris”, kā arī džeza trio “Nils Berg Cinemascope” dalība. Arī ģimenēm būs sava izklaide - koncertuzvedums “Meža dziesmas”.

Kultūrkontaktu vēsture Rīgas biržā

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra organizētā izstāde “Kopīgā vēsture” atklāj bijušā Ārzemju mākslas muzeja arhīva liecības par starptautisko sadarbību un kultūras sakariem padomju gados.

Gan vietējo, gan ārvalstu mūsdienu mākslinieku darbi komentē mūsu valsts vēsturi,

tās atrašanos dažādu valstisku veidojumu, impēriju un savienību sastāvā ar katra posma atstāto atšķirīgo mantojumu. Izstādi papildina arhīva materiāli, kas atsaucas uz muzeja starptautisko sadarbību ar citām valstīm un to institūcijām padomju laika periodā. Sadarbojoties ar Zviedrijas un Polijas kolēģiem, izstādi kūrējusi Inga Lāce. 

Atbrīvoties no rēgiem mākslas centrā kim?  

Baltijas Laikmetīgās mākslas triennāle, kurai šis ir jau 13. darbības gads, līdz šim allaž norisinājusies Viļņā, taču Baltijas valstu simtgadē tā ir ceļojošs notikums. Ceļš uzsākts Vilņā, turpinot Tallinā un noslēdzot Rīgā, laikmetīgās mākslas centrā kim? . Vispirmām kārtām jāpiemin britu mākslinieka Bena Bērgisa un ukraiņu mākslinieces Ksenijas Pedanas kopprojekts, kuru varētu raksturot kā jaunu versiju par vēstures eskponēšanu muzejā, par artefaktu un arheoloģisko atradumu nozīmi, kas vēl arvien mēdz pārsteigt cilvēku prātus. Izstādīti arī Keiras Foksas un Adama Kristensena (abi no Lielbritānijas) darbi. Viss gan nenoslēdzas kim? Sporta ielas ēkā vien: novembrī paredzēti triennāles programmu papildinoši kinoseansi kinoteātrī “K.Suns”, kuri turpinās apspēlēt šī mākslas notikuma devīzi: “Give up The Ghost” / “Atbrīvojies no rēgiem”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti