Kultūras trauks līst pāri malām! Ko nepalaist garām šonedēļ?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ceļi ir vaļā, trauks līst pāri – notikumu daudzveidība pat mulsina –, ar pilnu jaudu mums atkal dotas iespējas ienirt kultūras bagātībā un komunikācijā ar saviem laikabiedriem pasākumos, dažādos festivālos un kultūrvietās. Izvēle šobrīd ir milzīga – teju katrai gaumei un katrai noskaņai. Tiesa gan, pārsvarā viss pieejams ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem. Kultūras izlasi šai nedēļai sagatavojusi "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāve Ieva Rozentāle.

Satikties ar Emīliju

20. septembrī notiks ilgi gaidītās, vērienīgās daudzsēriju filmas "Emīlija. Latvijas preses karaliene" pirmizrāde. Stāsts par Latvijas vēsturē bagātāko sievieti, izdevēju Emīliju Benjamiņu ilustrē laiku 1924. gadā, kad viņa kopā ar vīru Antonu Benjamiņu sāk izdot Latvijā tolaik populāru dzīvesstila žurnālu “Atpūta”, tad – cauri 30. gadu sabiedrības elites atspoguļojumam  līdz pat Emīlijas traģiskajai bojāejai četrdesmitajos.

Neatkarīga sieviete un tās drosmīgā karjera – tas atkal ir tik aktuāli.

Seriālu veidojuši četri pazīstami Latvijas režisori – Kristīne Želve, Andis Mizišs, Dāvis Sīmanis un Gints Grūbe. Neparasti, bet seriāls būs skatāms kinoteātrī (!) "Splendid Palace", kur sērijas sadalītas atsevišķos seansos, dodot mums ekskluzīvu iespēju baudīt aizvadītā laikmeta vizuālos smalkumus uz lielā ekrāna! Tiešraide no filmas pirmizrādes sarkanā paklāja 20. septembrī pulksten 18.45 skatāma portālā LSM.lv.

Džemmas dienas

Šogad pirmo reizi mākslinieces Džemmas Skulmes dzimšanas dienas nedēļā, 20.–26. septembrī, notiks Džemmas dienas Mežaparkā. Tiek solīts, ka varēsim ieskatīties topošajā Džemmas Skulmes Mākslas telpā, kādā gaidāmajā izstādē un Džemmas ģimnāzijas gadu vēstulēs.

Projekta kuratore Inga Šteimane teic, ka “ar Džemmas dienām Mežaparkā tiks iedibināta jauna tradīcija”.

Džemmas dienas turpmāk plānots rīkot septembrī, godinot mākslinieces piemiņu, un tās būs veltītas Džemmas Skulmes biogrāfijas un daiļrades pētīšanai un to atklāšanai skatītājiem. Ir vērts riskēt un doties rudenīgā ceļojumā uz Mežaparku, uz Džemmas Skulmes Mākslas telpas izremontēto ēkas daļu un aplūkot jaunizveidoto ekspozīciju par Džemmu Skulmi.

Labas filmas "Baltijas pērlē"

Šogad festivālā “Baltijas pērle” kinoteātrī “Splendid Palace” tiks izrādītas 26 filmas, sakārtotas astoņās apakšprogrammās. Trīs izcili kinoklasikas darbi tiks izrādīti no oriģinālās 35 milimetru kinolentes – Renē Klemāna “Spožajā saulē”, Hovarda Houksa “Džentlmeņi izvēlas blondīnes” un Deivida Linča leģendārā 1986. gadā tapusī filma “Zilais samts”, kura gan vēl ir pieejama arī Replay.lv latviešu valodas tulkojumā pēc tās izrādīšanas LTV1 lineārās televīzijas ēterā. Bet festivālu atklās ar Kirila Serebreņņikova filmu “Petrovi ar gripu”. Festivāla apakšprogrammā var atrast vēl daudz aizraujošu filmu, kuru jaudu vislabāk novērtēt uz lielā ekrāna kinoteātrī.

Mūzika čelliem Cesīs

Koncertzāle “Cēsis” jau septīto gadu rudenī aicina uz starptautisko festivālu “Čello Cēsis”, šogad drosmīgi solot mums rādīt viesmūziķus no Argentīnas, Lielbritānijas, Itālijas, Polijas, Krievijas un Zviedrijas. Jau sestdien, 25. septembrī, Cēsīs viesosies izcilais itāļu čellists un komponists, dažkārt par huligānu klasiskās mūzikas aprindās dēvētais mūziķis Džovanni Solima ar soloprogrammu “(ne)Tradicionāli”. Koncertā skanēs Baha un Stravinska skaņdarbi, itāļu tautas mūzika un Džimija Hendriksa hitu pārlikumi čellam.

Simons Bokanegra

Bet opernamā gaidāma jau otrā pirmizrāde septembra laikā! Šoreiz Džuzepes Verdi operas “Simons Bokanegra” jauniestudējums, kuras oriģinālrežija ir radīta jau agrāk. Britu režisors Stīvens Loless šīs drāmas sižetu moderni raksturo kā “politisko trilleri”: operas titulvaronis kļūst par Dženovas dodžu, balsojumā sacenšoties ar aristokrātu Fjesko, bet viņus saista ne vien varas cīņas, bet arī kāda sieviete... Iestudējuma veidotāji pamatā ir briti – scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Leslijs Traverss un horeogrāfe – Linne Hoknija. Savukārt muzikālā vadība būs mūsu diriģenta Normunda Vaiča rokās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti