Kultūras notikumu izlase vasaras vidum. Iesaka Liene Jakovļeva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kamēr tveicīgās dienās Jūrmalas smiltīs viens pie otra cieši līdzās gozējas sauli alkstoši ķermeņi un daudzviet nudien šķiet, ka nekādi pandēmijas pārrāvumi dzīvi ne nieka nav patraucējuši, tikmēr koncertos un teātra izrādēs aizvien sēžam disciplinēti, attālināti un droši distancēti. Bet vismaz tiekamies! Jaunās nedēļas kultūras ieteikumu izlase no “Kilograms kultūras” žūrijas, ko šoreiz pārstāv Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja Liene Jakovļeva.

1. Koncerts brīvā dabā Mežaparkā

Lielākas iespējas pasākumu organizatori saredz brīvas dabas klātbūtnē. Arī Latvijas Nacionālā opera un balets never vis savas mājas skatuves priekškaru, bet aicina doties brīvā dabā Mežaparka Zaļajā teātrī. Tur 10. jūlijā savas balsis pēc piespiedu klusēšanas alkst izvēdināt tenoru trio Raimonds Bramanis, Mihails Čuļpajevs un Juris Vizbulis programmā "Arrivederci Roma". Andreja Puškareva asprātīgi aranžēto neapoliešu dziesmu un opermūzikas fragmentu virknējumā ar balsīm saskanēs Ilzes Ozoliņas spēlētas klavieres, Svetlanas Okuņas vijole, Ingas Ozolas čella skaņa, Initas Āboliņas akordeona spēle, kā arī kontrabass Mareka Auziņa un sitaminstrumenti Ivara Kalniņa pārzināti.

2. Izstāde par neparastu sievieti

Dēkainā latviete, latviešu Mata Hari, viena no intelektuālākajām sievietēm Latvijā – šie raksturojumi savulaik piedēvēti rakstniecei un žurnālistei Austrai Ozoliņai-Krauzei. 7. jūlijā Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs pēc ilgāka laika atkal atvērs durvis un arī jaunu izstādi – “Kaislību varā. Austra Ozoliņa-Krauze – rakstniece, mecenāta, spiedze”. Iespējams, ka portreti, dokumenti, fotogrāfijas, manuskripti no muzeju un privātkolekciju krājumiem ļaus mākslinieces Aleksandras Beļcovas draudzenes un finansiālās atbalstītājas, sava veida "alter ego" iemiesotājas biogrāfijā kādu no daudzajiem baltajiem laukumiem iekrāsot citā tonī.

3. Mākslinieciski vakari Pārdaugavā

“Rāmus šovus”, sveicot vasaru, jūlija otrdienās sola Kalnciema kvartāls. Reiz pirms tāliem 12 gadiem Kalnciema kvartāla koncertu sezonu aizsāka brāļi Petrauski un Rihards Zaļupe. Vēsture mēdz atkārtoties – 7. jūlijā šīs vasaras muzikālo līkloču ceļi atkal sāksies ar "Xylem trio" uzstāšanos. Brāļi – pianists Raimonds Petrauskis un saksofonists Oskars Petrauskis kopā ar sitaminstrumentālistu Rihardu Zaļupi piedāvās krāspilnu mūzikas spektru – no Gijas Kančeli līdz Raimondam Paulam.

4. Atvaļinājuma laika žurnāls

Lasāmvielai šoreiz žurnāla “Mūzikas Saule” vasaras laidiens. Lai potenciālos lasītājus nebaida žurnāla atslēgas vārds “muzikoloģija”, kas pirmajā acu uzmetienā varbūt šķiet gadalaikam pārlieku nopietni un specifiski. Ja vērsiet žurnālu, tad pavisam citādāks – dzīvīgs, dažāds, daudzpusīgs, pieredzes bagāts un pavisam vēl jauneklīgi spundīgs – vērsies arī muzikologa tēls. Saturiski piepildītā muzikālā saule apspīd arī daudz citu tēmu – gan leģendas Jēkabu Poruku, Kšištofu Penderecki, Edgaru Tonu un kamerkori “Sindi putnu dārzs”, gan jaunus mūzikas albumus un citas aktuālas lietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti