Kultūras izlase šai nedēļai. Grāmatu par kino, stāstu krājumu un izrādi internetā iesaka Daira Āboliņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šonedēļ kultūras notikumus iesaka kino kritiķe, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumu un filmu autore Daira Āboliņa.

Grāmata kinomīļiem

Lasiet grāmatas – vieglas un smagas, jaunas un vecas! Par laimi grāmatu izdošana turpinās! Kino zinātnieces Ingas Pērkones grāmata “Ekrāna skatuve” ir gaidīts un intriģējošs izdevums, kas sistematizē Latvijas kino aktieru devumu.

Grāmatā lasāmi stāsti gan par aktieru personību nozīmi uz ekrāna dažādās latviešu filmās, gan par vīrišķības un sievišķības simboliem uz ekrāna.

Inga Pērkone izceļ aktrises Dzidras Ritenbergas personību un modelē latviešu ideālā vīrieša “mačo". Pat ja jūsu personīgajā kino aktieru reitingā ir kādas nobīdes no kino pētnieces piedāvātā, būs aizraujoši sekot autores domu argumentācijai.

Janas Egles stāsti

Janas Egles jaunais stāstu krājums “Dzimšanas diena” ir sāpīgs, dzīves daudzveidību apliecinošs, bet arī cerību dodošs. Nekādas koķetērijas. Autore stāsta par saviem varoņiem ar sirsnību un empātiju. Viņas satiktajiem, literarizētajiem cilvēkiem dzīvē ir gājis grūti, bet viņi ir izdzīvotāji, kaut dažkārt par ļoti augstu cenu. Tas ir latviešu prozas “neoreālisms”, kuru Jana Egle kopj literatūrā. Vērīgs pietuvinājums likteņiem, kuri neglaimo ne valstij, ne materiālajam un skaistuma kultam.

Visos stāstos ir mīlestība gan šī vārda garīgajā, gan miesiskajā izjūtā.

Jana Egle raksta ļoti vizuāli, nav pārsteigums, ka viņas stāsti iedvesmojuši režisori Daci Pūci kino lielajai debijas filmai “ Bedre”, kuras pirmizrādi gribētos sagaidīt vēl šogad.

Tikšanās pie Taņas svētku galda

Ģertrūdes ielas teātris 9. maijā spēlēs izrādi “Taņas dzimšanas diena WEB". Režisors Mārtiņš Eihe šajā izrādē bija iekodējis interaktivitāti jeb sadarbību ar publiku jau tad, kad izrāde tika spēlēta teātrī, skatītāju klātbūtnē.

Šis iestudējums atradis alternatīvu formu pašizolēšanās laikmetā, radot sajūtu, ka mēs patiešām esam pie viena galda (nu, labi – viena datora).

Taņa, kas ir jauka un sirsnīga meitene, svin savu dzimšanas dienu un dalās ar dzimtas fotogrāfijām un atmiņām, taču, kā jau šādos pasākumos pieņemts, ir rasols un dzērieni, un Taņa sagaida stāstus un emocijas arī no saviem “viesiem”. Tēmas labi sader ar izrādes izrādīšanas datumu: totalitārisma sekas, Uzvaras svētki, kurus svin katrs pēc savas izpratnes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti