Kultūras iespējas klātienē: Lindas Leen koncerts, ziedi Rundāles pils dārzā, kino

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nenoliedzot, ka pandēmijas laika tiešsaistes, digitālo un TV pasākumu klāstā atrodama ne viena vien pērle, sabiedrisko mediju balvas “Kilograms kultūras” žūrijas locekle, LTV kultūras žurnāliste Henrieta Verhoustinska atzīst, ka ir noilgojusies pēc “dzīvās” kultūras, gājiena uz muzeju, kino vai koncertu. Tas arī noteicis viņas šīs nedēļas izvēli.

Atpakaļ muzejos!

Jau četrdesmit trešo gadu muzeji 18. maijā atzīmē savus profesionālos svētkus – Starptautisko muzeju dienu. Lai arī visur Eiropā šomēnes nenotika ar šiem svētkiem saistītā ikgadējā Muzeju nakts (šogad bija paredzēta 16. maijā), tomēr mazliet pasvinēsim arī Latvijā – piemēram, Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis – muzejs svinēs 20 darbības gadu jubileju, gan bez svinīga pasākuma un svētku tortes, tomēr ar atmiņām par satiktajiem cilvēkiem un notikumiem.

Toties no 19. maija apmeklētājiem, lai arī smaržojot pēc dezinfekcijas līdzekļiem un ievērojot striktu sanitāro protokolu, atkal ir atvērts Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Rīgas Birža un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs.

Tajos varam atgriezties gleznotāju Džemmas Skulmes un Ērika Apaļā vērienīgajās ekspozīcijās, keramiķu Ingūnas Skujas un Melisas Braidenas provokatīvajā izstādē “Samsāra”, japāņu kabuki teātra izsmalcinātajās 19. gadsimta grafikās jeb ukijo-e.

Krāšņums un greznība

Lai neaizmirstu, ka ārā siltais, smaržīgais maijs, īstā vieta, kur atgriezties muzeju atkalatvēršanas pirmajā nedēļā, noteikti ir Rundāles pils. Visticamāk, pie pils arī šonedēļ plauks tulpes un kas zina, arī citi ziedi, savukārt pils zāles un istabas pavisam noteikti divu slēgto mēnešu laikā nebūs zaudējušas savu krāšņumu. Pirms pils apmeklējuma iesaku ''Youtube'' noklausīties tās bijušā direktora, joprojām ļaužu prātā par Rundāles pilskungu uzskatītā Imanta Lancmaņa lekcijas par laikmetu, kurā pils tapusi.

Atkal uz kino!

Brīdī, kad vairākās vietās Latvijā tiek piedāvāta iespēja skatīties kino automašīnās, durvis skatītājiem drosmīgi ver mūsu greznākais kinoteātris “Splendid Palace” – tikai ar 25 apmeklētājiem ekskluzīvos seansos. Uz ekrāna būs ilgi gaidītā oskarotās dienvidkorejiešu filmas “Parazīts” (2019) melnbaltā filmas autorversija, arī šopavasar pirmizrādīt plānotā filma “Mis Dumpiniece” (2020), dažos seansos pie skatītājiem uz lielā ekrāna atgriezīsies Viestura Kairiša filma “Pilsēta pie upes” (2019). Būs iespēja noskatīties arī filmu “Dzīves labākie gadi” ar leģendārajiem aktieriem Anuki Emē un Žanu Luiju Trentiņjanu, uz kuru daudzi cilvēki jau bija nopirkuši biļetes un nebija iespējas šo filmu noskatīties.

Koncerts pirmajā rindā

Lindas Leen jutekliskajai balsij vienmēr līdzi nāk dziedātājas simtprocentīga atdeve koncertos. Tieši šī mūziķe 21. maijā ar veseliem trim “seansiem” atklās kultūrvietas “Hanzas perons” koncertstāstu sēriju “Koncerts pirmajā rindā”. Linda, kas “Hanzas peronā” uzstājusies krietni daudzskaitlīgākas auditorijas priekšā ar simfonisko orķestri un Radio bigbendu, šoreiz viena pati pie klavierēm atskaņos un ar atdzejojumiem papildinās gan savas autordziesmas, gan citu komponistu darbus.

Un tiek solīti arī pandēmijas laikā tapušu darbu pirmatskaņojumi!

Ja neesat starp 20 laimīgajiem, kuri drīkst apmeklēt šos koncertus, nebēdājiet – Linda Leen kopā ar savu uzticamo domubiedru, ģitāristu Rihardu Lībieti, būs dzirdama arī LTV nu jau tradicionālajā piektdienas tiešraides koncertā Z studijā.

22. maijā ar pavisam svaigu izcilu latviešu komponistu dziesmu programmu ''Hanzas perona'' projektu turpinās dziedātāja Jolanta Gulbe-Paškeviča, saksofonists Deniss Paškevičs un pianists Kristaps Vanadziņš, bet 23. maijā franču un amerikāņu 20. gadsimta džeza un klasiskās mūzikas baudītājus priecēs dziedātāja Katrīna Gupalo un pianists Andrejs Osokins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti