Kultūras eksplozija šonedēļ: «Juuk», Nastavševs un trīs atšķirīgi mākslinieki izstādē «Laktācija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šī vasara ir mazliet neprātīga – laikapstākļi aptver vai visus gadalaikus, turklāt nereti vienas dienas ietvaros, bet muzejos, teātros, koncertzālēs un brīvdabas estrādēs ir īsta kultūras notikumu eksplozija. Lūk, sabiedrisko mediju balvas “Kilograms kultūras” žūrijas locekles Henrietas Verhoustinskas ieteikumi šai nedēļai.

Grupa JUUK
Grupa JUUK

“Juuk” Doles salā

Lai ko darītu Edgars Šubrovskis un Sniedze Prauliņa – un šobrīd viņi darbojas apvienībā “Juuk” – mani tas ļoti uzrunā, jo, lai arī katrā posmā atšķirīga (“Hospitāļu iela”, “Manta” vai soloprojekti), tā vienmēr ir mazliet tumša, ironiska, skaista mūzika ar aizraujošiem tekstiem. 2. augusta pēcpusdienā Daugavas muzejā uz Doles salas norisināsies “Juuk” brīvdabas koncerts, kurā grupa izpildīs gan jau pazīstamās dziesmas no albuma “Indulgenču tirgotāji”, gan arī no šobrīd topošā albuma, kas iznāks gada beigās.

Olga Šilova. "Megene"
Olga Šilova. "Megene"

Trīs skati uz krūts barošanu


Trīs ļoti atšķirīgi dažādu paaudžu tēlnieki apvienojušies izstādē “Laktācija”, kas nedēļas nogalē apmeklētājiem vērs Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zāles durvis. Sarežģītais un noslēpumainais krūts barošanas process aplūkots no trim skatu punktiem. Pieredzējušās tēlnieces Olgas Šilovas pienbaltā ģipsī darinātie bērniņi vienlaikus ir simbols sievietes – mākslinieces jaunradei.

Ar savām drosmīgajām akcijām iepazītās, pavisam nesen mākslas pasaulē ienākušās tēlnieces Ances Vilnītes skulpturālā instalācija atklāj mākslinieces personiskās šaubas un bailes no lomas, ko sievietei piešķir viņas bioloģiskās spējas un nereti sabiedrības sagaidītais statuss. 

Savukārt jaunais mākslinieks Nils Jumītis savos darbos šo attiecību stāstu pavērsis no pavisam citas puses, radot bērnības atmiņu telpu, kurā čugunā atlietas lelles veido tumšus, noslēpumainus tēlus.

Māsu mīkla

Režisori mēdz atgriezties pie lugām, kuras ir kā mīklas, kam nav iespējams pareizais atminējums. Tā, piemēram, Oļģerts Kroders vairākkārt iestudējis "Hamletu", Māra Ķimele atkal un atkal atgriezusies pie Čehova lugām “Tēvocis Vaņa” un “Trīs māsas”. Tieši Čehova stāsts par trim inteliģentajām māsām Porozorovām, kas nīkst provinces pilsētiņā, tik ļoti uzrunājis arī Vladislavu Navstavševu, ka nepilnus trīs gadus pēc šīs lugas iestudējuma Nacionālajā teātrī viņš ķēries pie tā otrreiz – šoreiz kultūrvietā “Hanzas perons”, uzaicinot aktierus no visdažādākajiem teātriem. Trīs māsu tēlos iejūtas Anta Aizupe, Inese Pudža un Marija Linarte.


 

Saule, jūra un kino

Filmu mākslinieka Jurģa Krāsona entuziasma auglis – pirms vairākiem gadiem iedibinātais kino, mūzikas un mākslas festivāls “RojaL” piejūras pilsētā Rojā šogad norisināsies no 30. jūlija līdz 1. augustam. Tas allaž ir ļoti īpašs piedzīvojums Kurzemes piekrastē. Šī gada kino, mūzikas un mākslas programmas fokuss vērsts uz Baltijas valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti