Kultūras akcenti šai nedēļai: koncerti Ventspilī, Cēsīs, Liepājā, teātris Rīgā un jauna kinofilma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Septembra raibās kultūras atvasaras akcentus jaunai nedēļai iezīmē “Kilograms kultūras” žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu vadītāja Liene Jakovļeva.

(ne) Bēthovens Ventspilī

Ir atkal klāt laiks, kad jāsāk stipri izvērtēt un izmeklēt, kurā Latvijas malā un kurā kultūras jomā ņemt no plašā piedāvājumu groza, lai svērtu gramus un kilogramus.

Mūzikas pasaule vien vilina uz visām debespusēm.

Koncertzāle “Latvija” Ventspilī jauno koncertsezonu atklās Bēthovena 250. jubilejas atceres zīmē. Gan ar (ne) Bēthovenu. Uz labskanīgās un vasarā gada jubileju nosvinējušās skatuves satiksies pasaulē pazīstamais vācu pianists Sebastians Knauers un Normunda Šnē vadītais kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”, lai vienotos komponista Arāša Safaiana mūzikā, kam iedvesma un ierosme ir Bēthovens. Jaunā koncertzāles sezona ar programmu “Šis ir (ne) Bēthovens” durvis vērs 19. septembrī.

Šostakovičs un Čaikovskis Liepājā

Savu īpašo, jo jau 140. sezonu, 19. septembrī atklās arī Liepājas simfoniskais orķestris. Divi klasikas lieldarbi būs pamatakmeņi koncertprogrammā ar orķestra galveno diriģentu Gintaru Rinkeviču pie pults. Koncertzāli “Lielais dzintars” pieskandēs Dmitrija Šostakoviča Desmitā simfonija un Pētera Čaikovska Pirmais klavierkoncerts ar spožā lietuviešu pianista Luka Geņuša solo.

Čellu mūzika Cēsīs

Tikmēr Vidzemes puses mūzikas nams jaunu sezonu sāks ar festivālu – jau sesto reizi koncertzāle “Cēsis” cildinās čellus. Festivālā “Čello Cēsis” no 18. līdz 20. septembrim līdzās citiem mūziķiem īpašais viesis būs jaunais vācu čellists Maksimilians Hornungs, kurš spēlēs gan kamermūziku (18. septembrī koncertā “Četri čelli” un 20. septembrī koncertā “BB. Sonātes čellam”), gan satiksies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Andri Pogu (19. septembrī koncertā “Simfoniskā poēma “Dons Kihots””, kad dzirdēsim arī izcilo Kristīni Blaumani).

Jauniestudējums Dailes teātrī

Viena no teātra dzīves aktualitātēm būs atrodama Dailes teātrī, kur atgriežas režisors Gatis Šmits, iestudējot britu autora Roberta Aika lugu “Ārsts” ar Vitu Vārpiņu galvenajā lomā. Mums tiek solīts provokatīvs stāsts par stipru un valdonīgu sievieti, kuras dzīves pagrieziens liek izsvērt cilvēka prāta un jūtu līdzsvaru. Top izrāde, kas raisīs diskusijas par reliģiskas pārliecības un mediķu ētikas kodeksa sadursmēm, kas liks domāt par identitātes jautājumu. Jauniestudējums skatītājus gaidīs no 18. septembra.

Debija kino

Savu vārdu šonedēļ teiks arī pieklusušais latviešu kino – 17. septembrī pirmizrādi svinēs jaunā režisora Reiņa Kalviņa debijas spēlfilma “Maiņa”. Vēl pagaidām neredzētais kino jaunums tiek pieteikts kā krimināldrāma, kas stāsta par bīstamu un spriedzes pilnu nakti taksista dzīvē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti