Rīta Panorāma

Aicina sniegt atbalstu slēgto veikalu nomas maksai. Saruna ar Mārtiņu Vanagu

Rīta Panorāma

Polijā darbu atsāk kultūras iestādes un iepirkšanās centri

"Kilograms kultūras 2020" fināla balsojums. Saruna ar Ievu Rozentāli

Kultūra vienmēr ir blakus. Ieva Rozentāle par balvu «Kilograms kultūras 2020»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Bieži neapjaušam, ka kultūra dzīvo mums līdzās nemitīgi, – atzina LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle. 1. februārī sācies Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2020" fināla balsojums. Skatītāji un klausītāji aicināti izvēlēties savus 2020. gada iecienītākos kultūras notikumus deviņās kategorijās. Balsot iespējams līdz 10. februāra pulksten 23.59.

Vērtējot aizvadītā gada kultūras dzīvi un balvai "Kilograms kultūras" izvirzītos kandidātus, Rozentāle pastāstīja: "Var diezgan precīzi izsekot situācijai kultūras nozarē 2020. gadā. Šis saraksts atspoguļo visa veida, visa spektra notikumus, kādi ir bijuši, – gan tie, kas saistījušies ar pandēmijas notikumiem un piedzīvojumiem, tādi kā “Pandēmijas dienasgrāmata” vai koncertu cikls “Viens pats studijā”, gan tādi, kas vēl bija iespējami pašā gada sākumā un arī tad, kad mēs sajutām, ka varbūt viss būs labi – septembrī, augusta beigās. Mēs diskutējām par to, kāda būs balva, kā mēs varēsim to visu īstenot un parādīt, un vai ir pietiekami notikumu. Tas ir skaidrs, ka notikumu ir ļoti daudz. Liekas, ka nekas nenotika, bet kultūras cilvēki jau nespēj tā vienkārši sēdēt, rokas salikt klēpī. Viss pārcēlās uz interneta platformām, digitālām platformām. Citreiz ir tā, ka nedēļā katru vakaru ir vairāki piedāvājumi, ko skatīties internetā." Viņa atzina, ka žūrijai šogad nebūt nebija vieglāks darbs. 

“Mēs esam pieraduši, ka tā kultūra pati par sevi vienmēr ir blakus.

Tagad kultūras nozares ļaudis paceļ balsis, ka viņiem ir grūtības, un ir patiešām grūti izdzīvot, ja nenotiek nekādi pasākumi. Mēs paši bieži vien neapjaušam, ka tā kultūras pasaule dzīvo mums līdzās nemitīgi. Mēs pieceļamies no rīta, mēs neejam uz teātri, mēs neejam uz koncertiem, mēs ieslēdzam radio, mēs klausāmies mūziku, mēs lasām kaut ko, esam visu laiku saistīti ar kultūras lietām. Tādēļ es domāju, ka atbalsts šobrīd tiem radītājiem ir ļoti, ļoti vajadzīgs. Es domāju, ka tā balva arī būs tāds nopietns, svarīgs atbalsts," vēstīja Rozentāle. 

Viņa norādīja, ka žūrija nav izvirzījusi speciālu kategoriju tiešsaistei: "Mēs šos tiešsaistes pasākumus esam iepludinājuši pārējās kategorijās, un mums, protams, ir arī tāda kategorija, kas ļauj piedāvāt dažādus izaicinājumus – kā “Pārsteigums”. Bet, piemēram, teātra kategorijā ir šī slavenā tīmekļa izrāde “Irānas konference” iekļuvusi."

Viņa atklāja, ka par balvas pasniegšanas ceremoniju tiek spriests un tā noteikti notiks 27. februārī un būs vērojama LTV1 un Replay.lv tiešraidē.

Par balvu “Kilograms kultūras”

„Kilograms kultūras” ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Balvu “Kilograms kultūras” atbalsta Rietumu bankas Labdarības fonds, nodrošinot prēmiju katras kategorijas uzvarētājam. Fināla balsojumam izvirzītie darbi izraudzīti 3 skatītāju un klausītāju balsojumos – Pavasara, Rudens un Ziemas balsojuma kandidātus izraudzījās Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas profesionāļu žūrija, bet skatītāji un klausītāji noteica, kuri no tiem nokļūs fināla balsojumā. Arī to, kas saņems balvu, noteiks tikai un vienīgi sabiedrības balsojums, taču žūrijā, kas izvirzīja nominantus sezonālajos balsojumos, kā ierasts, darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Eva Johansone, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, Latvijas Radio 3 – Klasika direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis un Liene Jakovļeva, Latvijas Radio 1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti