Kultūra steidz atgūt iekavēto. Ko nepalaist garām šonedēļ?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Koncertdzīves ritms steidzas uzputot arvien ātrāk un aktīvāk, itin kā labi noturētai šampanieša pudelei būtu izšauts korķis. Aizvien biežāk atkal jāsāk svārstīties, kuru pasākumu no bagātā piedāvājuma izvēlēties. Šķiet, gan mākslinieki, gan publika grib atgūt nokavēto un steidz īstenot ieceres, kamēr vēl var, jo nezina, kādus laikus nesīs gaidāmais rudens.

Veldzējošie Rīgas Doma koncerti

Īpaši jau vasarās Rīgas Doms ir brīnišķīgākā vieta, kur atvēsināties karstā dienā, klausīties neatkārtojamos, ikdienišķām ausīm neierastos ērģeļu tembrus un reizē nejusties apdraudētam, jo plašā baznīca ļauj klausītājiem brīvi izkārtoties. Otrdien tur koncertprogrammu piedāvā pūtēju orķestris "Rīga", ērģelniece Ilze Reine, Lielo mūzikas balvu ieguvušais jaunais saksofonists Aigars Raumanis un viens no spožākajiem šī brīža latviešu diriģentiem Ainārs Rubiķis. Orķestra “Rīga” koncertprogrammas pēdējos gados vienmēr izdomas bagātas, tajās nenākas vilties: šoreiz Baha, Šūberta un Šūmaņa darbu piedāvātā kombinācija izklausās kā dziedinošs mierinājuma eliksīrs.

Jānis Apeinis un Perīna Madefa
Jānis Apeinis un Perīna Madefa

Skaista mūzika greznā interjerā

Četru koncertu cikls “Kopā” ir skaista iniciatīva, kas piedāvā mūsu izcilākos operdziedātājus klausīties Latvijas pilīs un muižās. Covid-19 izraisītās krīzes dēļ, koncerti baudāmi arī tiešsaistē, kas no bagātīgi piedāvāto koncertu tiešraižu klāsta patīkami atšķiras ar kvalitatīvu filmējumu un baudāmu kadrējumu. 14. augustā Rīgā, Melngalvju namā opermūziku dziedās pāris gan uz skatuves, gan arī dzīvē Jānis Apeinis un Perīna Madefa (Perrine Madoeuf), bet pie klavierēm būs jūtīgais koncertmeistars pianists Mārtiņš Zilberts.

VEF Kultūras pils džeza mūzikas cikls atkal klātienē

“VEF Jazz Club” jaukā džeza koncertu tradīcija, kas uz brīdi pārorganizējās tiešsaistes koncertu formātā, atsāksies jau 13. augustā. Koncertā “Bila Evansa iedvesmotie” tiek solīti slavenā amerikāņu džeza pianista un komponista Bila Evansa skaistākie darbi, kas kļuvuši par džeza klasiku un kuru klausīties labā atskaņojumā vienmēr ir bauda. Koncertā piedalīsies Latvijas mūziķi: dziedātāja Evilena Protektore, pianists Krists Saržants, kontrabasists Toms Poišs un bundzinieks Kaspars Kurdeko.

Latvijas Televīzijas jaunā dokumentālā filma “Miers. Robeža. Tilts”

1920. gada 11. augustā tika noslēgts vēsturisks miera līgums starp neatkarīgo Latvijas republiku un Padomju Krieviju. Dokumentāls stāsts skaidro līguma noslēgšanas procesu, kur līdzās arhīvu materiāliem, vēsturnieku stāstiem īstenotas arī vēsturiskās rekonstrukcijas, lielākoties filmētas Baltinavas novadā. Intriģējoši, jo filmas scenārists ir mans pieredzējušais kolēģis, Kultūras ziņu žurnālists Jānis Lācis, kurš kopā ar režisori Aigu Gramsti strādā pie šī stāsta gandrīz gadu. Un zīmīgi, ka pirmizrāde notiks tieši līguma noslēgšanas simtajā gadadienā – 11. augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti