Kultūrā šonedēļ: «Pavasara taka», «Viegli» mūzika, «Purpura pārdevēja» un Ikstenas grāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Eva Johansone sagatavojusi šīs nedēļas kultūras notikumu izlasi.

1. Viegla pavasara mūzika

Tas ir neticami, ka aizritējuši jau 10 gadi, kopš dibināts fonds “Viegli”! Patiesībā desmitgade apritēja jau 2020. gadā, tādēļ arī jubilejas dubultplates nosaukums ir "Desmit pāri".

Albumā ir 16 dziesmas, kuras 2020. gada pavasarī klausītāji īpašā aptaujā atzīmējuši kā savas iemīļotākās melodijas ar Imanta Ziedoņa vārdiem.

Fonda "Viegli" mūziķiem jau ir trīs mūzikas albumi, taču šoreiz ieraksts ļoti īpašs – radīts kopā ar Vidzemes kamerorķestri diriģenta Andra Veismaņa vadībā. Tas pieejams gan dubultās skaņu plates, gan CD formātā! Jaunais ieraksts jau klausāms "Spotify". Albuma ierakstā piedalījušies mūziķi Renārs Kaupers, Jānis Holšteins-Upmanis (Goran Gora), Māra Upmane-Holšteine, Raimonds Gusarevs, Jānis Strapcāns un visi fonda “Viegli” dalībnieki. 

Lidija Lasmane-Doroņina
Lidija Lasmane-Doroņina

2. Veltījums Lidijai Lasmanei

Lielajā piektdienā, LTV1 pulksten 16.45 būs skatāma pirmizrāde koncertizrādei "Purpura pārdevēja". Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā, rakstniece Inga Ābele, režisors Roberts Rubīns, pianists Reinis Zariņš, aktrise Guna Zariņa un gleznotāja Kristīna Rubīna radījuši veltījumu Lidijai Lasmanei. Tas tika plānota jau pagājušogad, Lidijas Lasmanes 95. jubilejā, atskatoties uz viņas dzīvi – pretošanos režīmam, izsūtījumiem un viņas spēju nezaudēt ticību savām vērtības. 

Lidija Lasmane: “Atjaunošanās, Augšāmcelšanās vēl joprojām ir iespējama. No tās kaut kas jau atspīd, bet tā vēl nav sasniegta – ne personiskā, ne tautas, ne valsts dzīvē. Šī brīža vērtību apliecinājumi ir kā sēkla mūsu nākotnei.”

Autori koncertizrādes aprakstā min, ka Lidija Lasmane simbolizē upuri, ko nesa tik daudzi latvieši, lietuvieši, igauņi, krievi, ukraiņi. “Purpura pārdevējai” būs trīs daļas – pirmā vēstīs par Lidijas Lasmanes disidentes periodu, tad sekos stāsts par gulagu un cietumiem, bet noslēdzošā daļa – par paļāvību Dievam, lūgšanu un piedošanu. Koncertizrāde veidota kā apliecinājums cilvēka gara un gribas spēkam. 

3. "Pavasara taka" Brīvdabas muzejā

Klāt ilgi gaidītais siltums, putnu dziesmas un gaismas atnākšanas prieks! Dienas kļuvušas garākas, šis ir labs brīdis doties pārgājienos un piknikos! Ja Rīgas robežās, tad iesaku Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzeju, kur atklāta “Pavasara taka”. Tajā rotājas daudzkrāsaini saules dekori, šūpoles, labirints, saules zirgi un paslēpušies zaķi. 

Viena no populārākajām Lielās dienas tradīcijām ir šūpošanās, tāpēc muzeja teritorijā iespēja izšūpoties 8 dažādos veidos darinātās šūpolēs.

Vismazākos apmeklētājus Kurzemes sētā gaidašūpuļzirdziņi. Pavasara taka būs pieejama līdz Mātes dienai, 9. maijam. 

Ja gribas izbraukt ārpus Rīgas, ļoti iesaku 8 kilometrus garo Viesatas dabas taku. Man tā bija patīkams atklājums, kad filmējām Latvijas Skautu un gaidu pamācību video pārgājieniem. Īpaši šo taku iesaku ģimenēm – tā ir labiekārtota, ainaviski ļoti skaista un viegli ejama. 

4. Noras Ikstenas jaunā grāmata

Šonedēļ pie lasītājiem nonāks rakstnieces Noras Ikstenas jaunākā grāmata "Ūdens mirdzēšana". Lai arī pati autore atzīst, ka Covid-19 pandēmija  nav pateicīgs un radošs laiks rakstīšanai, grāmata tomēr tapusi un drīz jau būs pieejama Ikstenas daiļrades cienītājiem. Pati vēl neesmu "Ūdens mirdzēšanu" lasījusi, bet līdz šim patikušas visas Ikstenas grāmatas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti